Cu totii ne dorim ca intr-o zi sa fim proprii nostri sefi, insa, pentru a face tranzitia de la angajat la patron, trebuie sa parcurgem o serie de etape extrem de importante, care daca nu sunt respectate cu atentie te vor impinge intr-un faliment ce iti va distruge toata ambitia de a deveni un antreprenor de succes.

Pentru inceput pare simplu nu? Ti-ai pus niste bani deoparte si tot ce va trebui sa faci e sa investesti in afacerea la care visai inca din prima zi in care te-ai angajat. Totusi, lucrurile nu sunt atat de simple, antreprenoriatul e un drum pe care odata ce ai decis sa il parcurgi, ori o faci cu seriozitate si responsabilitate, ori te opresti la primul impas si renunti, lucru ce iti va micsora sansele de a-ti privi afacerea cum infloreste.

Cu ajutorul site-ului BusinessInsider am ales o serie de lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand decizi sa parasesti locul de munca pentru a deveni antreprenor, incepand afacerea care te va ajuta sa cunosti prosperitatea financiara la care ai visat.

1. Nu renunta la job pana cand nu ti-ai pregatit exact planul de business

Pentru inceput, ideea de deschidere a unei afaceri te va entuziasma enorm. Ramai cu picioarele pe pamant. Crearea unui business necesita o multime de etape pe care va trebui sa le parcurgi. O parte din ele le poti face pastrandu-ti actualul job. Va trebui sa iti sacrifici weekend-urile si orele de somn, dar daca iti doresti cu adevarat sa devii antreprenor, sansele de ati crea o afacere de succes care sa merite aceste sacrificii sunt destul de mari.

start-up


Sursa foto: faithie / Shutterstock

2. Realizeaza un plan de afaceri si stabileste-ti bugetul companiei

Trebuie sa fii constient de toate cheltuielile pe care le vei intampina. Nu lasa birocratia sa te surprinda. O mare parte din bani ii vei plati pentru taxe, asa ca fa-ti bine temele inainte de a-ti porni afacerea. Fii atent si la programele de finantare pe care ti le ofera statul si vezi ce trebuie sa faci pentru a obtine bani care te vor ajuta sa iti dezvolti afacerea. Aici vei afla detalii despre doua programe de finantare. Planul de afaceri consta si in formarea unei viziuni care sa permita dezvoltarea afacerii. Gandeste-te dinainte cum vei face ca produsul afacerii tale sa ajunga la potentialii clienti, gandeste-te la cateva idei de promovare.

start-up

Sursa foto: rawpixel / Shutterstock

3. Fii pregatit sa gresesti

Cand vine vorba despre lansarea primei afaceri, trebuie sa fii constient ca mentalitatea ta trebuie sa se schimbe, dezobisnuieste-te de atmosfera din multinationala in care un proiect este revizuit sau reanalizat de mai multe echipe pana in momentul in care va fi lansat. Esti responsabil pentru greselile afacerii tale si, spre deosebire de job, acum ai pe urmerii tai si presiunea faptului ca esti raspunzator pentru destinele angajatiilor tai.


Sursa foto: wavebreakmedia / Shutterstock


4. Fii deschis sa inveti cat mai multe lucruri noi

Din pozitia de conducere a proprii tale afaceri va trebui sa iti dezvolti mai multe abilitati pentru a pune umarul la dezvoltarea afacerii tale in ceea ce priveste toate domeniile. Te vei trezi in pozitia in care va trebui sa iei decizii ce tin de departamentul de marketing sau cel ce se ocupa de suportul informatic. De aceea e bine sa iti dezvolti baza de cunostinte.

Creativeimages/ Shutterstock

5. Desparte-te de locul tau de munca intr-o maniera placuta

Ai decis sa iei drumul antreprenoriatului, ai respectat etapele necesare, si acum va fi nevoie sa renunti la job-ul tau. Ai grija ca atunci cand te desparti de angajatorul tau si de colegii de job, sa o faci intr-un mod civilizat si fara a crea o impresie neplacuta despre tine. Nu stii cum va evolua cariera ta de antreprenor si s-ar putea sa ajungi sa ai nevoie de ajutorul fostilor tai colegi, poate chiar ca parteneri de afaceri. Cel mai indicat este ca in perioada de preaviz sa dai dovada de profesionalism si sa pregatesti cat mai bine persoana care iti va lua locul.

Sursa foto: Ai825 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri