Ideea de a-si trimite copiii la studii in strainatate ii atrage pe parintii romani. Insa cum taxele de scolarizare in afara sunt, de multe ori, peste nivelul pe care romanii si-l pot permite, sau, chiar si atunci cand invatamantul este subventionat, sederea intr-o tara straina timp de mai multi ani presupune o investitie pe care multi romani nu si-o permit, acestia ajung adesea in situatia de a se imprumuta la banci. Doar 5% dintre romani economisesc din timp pentru educatia copiilor.

Peste 45.000 tineri romani studiaza in strainatate, la diverse niveluri educationale, licee sau universitati, iar numarul acestora este in crestere cu aproximativ 20% pe an, arata date furnizate anterior de IntegralEdu, companie care ofera oportunitati de studiu in straintate.

Salariile din Romania ajung de multe ori romanilor doar sa traiasca de la o luna la alta, insa datele statistice arata totusi ca 35% dintre familiile din Romania dispun de economii. Astfel ca doar 5% din total economisesc special pentru educatia copiilor, potrivit informatiilor companiei.

"Desi o parte din parinti deja economisesc pentru a investi in viitor in educatia copiilor cu cativa ani inainte, majoritatea apeleaza inca la credite sau alte forme de finantare, sau isi investesc veniturile curente pentru a oferi copiilor acces la educatia internationala. Observam ca bancile din Romania ofera imprumuturi pentru studii in strainatate, care din pacate necesita garantii colaterale, insa inca nu sunt introduse produse de economisire special dedicate pentru studii", a declarat pentru wall-streeet.ro Ana Maria Papp, manager departament universitati in strainatate, IntegralEdu.

Comparativ cu alte tari, unde aceasta practica de economisire pentru studii este una uzuala, in Romania majoritatea economiilor are cu totul alte destinatii decat cea educationala

Ana Maria Papp ii sfatuieste pe parinti sa economiseasca din timp pentru a putea sustine educatia copiilor.

"Esential, investitia in educatia copiilor se face pe o durata de cativa ani, drept urmare gestionarea bugetului si a economiilor trebuie facuta responsabil si din timp", considera Papp.

Alte variante de finantare a studiilor

Tinerii care isi doresc cu adevarat sa invete in afara granitelor pot incerca sa obtina burse academice, sportive sau artistice sau se pot angaja o perioada inainte de a aplica fie in tara, fie in strainatate, printr-un program work and travel.

De asemenea, arata cei de la IntergralEdu, in cazul programelor de master si MBA, o practica ce a prins contur si in Romania reprezinta programele de fidelizare a angajatilor si dezvoltarea competentelor acestora, practicate de companiile mari, prin finantarea acestor programe pentru angajatii lor.

"Exista numeroase variante prin care tinerii, in diferitele stadii de studiu ale acestora, pot apela la sprijin financiar prin imprumuturi studentesti sau burse. De asemenea, studentii isi pot lua de asemenea job-uri part-time pe timpul studiilor, care sa le reduca din presiunea financiara, altii aleg programe work and travel pe durata verii pentru a castiga bani cu care in continuare isi pot sustine studiile", a precizat Papp.

Optiuni ieftine de studiu in strainatate

Pentru cei care vor sa urmeze liceul in strainatate cele mai bune variante sunt scolile tip Academie din Marea Britanie, unde scolarizarea este gratuita pentru anumiti ani de studiu, familiile acoperind doar cheltuielile de cazare si masa.

In ceea ce priveste invatamantul universitar tinerii pot sa urmeze gratuit o facultate in Tarile Nordice, unde taxele sunt complet subventionate de stat. Taxe mici de scolarizare sunt si un Olanda, unde un an costa pana in 2.000 de euro pe an.

De asemenea, romanii se mai pot indrepta catre universitati din Franta, Germania, Italia, Spania au taxe de scolarizare mici, pentru studentii europeni, acestea variind intre 600 si 3.500 euro pe an.

Romanii tintesc scoli cu renume, dar scumpe

Pe de alta parte, desi mai scumpe, in topul preferintelor parintilor romani raman institutiile de invatamant din Marea Britanie, cu taxe de scolarizare de 14.000 - 44.000 de lire sterline in licee, 8.500-9.000 de lire pentru un an de facultate si intre 7.000 si 40.000 de lire sterline pentru programe de master sau MBA. Aici, exista insa un sistem bine pus la punct de imprumuturi.

"Atat pentru programele de licenta si master, elevii si studentii pot aplica pentru un imprumut care acopera in cazul studiilor de licenta 9.000 lire sterline pe an pentru plata taxei de scolarizare, iar in cazul programelor de master pot imprumuta o suma de pana la 10.000 lire sterline unde isi pot administra banii dupa preferinta (a plati taxa de scolarizare/suport pentru costurile de trai)", a explicat Ana Maria Papp.

Reprezentantul IntegralEdu a mai aratat ca educatia este un proces continuu indiferent de varsta, iar cei care intr-o anumita etapa a vietii, din motive financiare, sunt nevoiti sa-si continue studiile in Romania, optiunile lor raman deschise pe parcursul carierei, prin continuarea si specializarea lor la programe de licenta, master sau MBA.

Sursa foto: Syda Productions, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri