Companiile isi doresc sa scoata tot ce au mai bun din managerii lor, iar pentru dezvoltarea celor din liniile de conducere pun la bataie multi bani. Un curs atipic pentru managerii care isi doresc sa devina lideri in echipele cu care lucreaza este cel de coaching cu caii. Investitia ajunge la 500 de euro de persoana.

Daca majoritatea managerilor prefera in continuare sa mearga la traininguri clasice, in care invata sa isi gestioneze timpul sau cum sa aiba prezentari de succes, cateva sute au ales un program iesit din tipare, si anume leadership si coaching cu ajutorul cailor.

"Majoritatea managerilor prefera sa devina lideri decat sa ramana manageri. Asta inseamna ca se vor confrunta cu alte probleme, precum reflectia asupra lor insisi sau emotiile simtite. Programul de coaching cu ajutorul cailor isi aduce aportul la stabilirea primilor pasi in adevarata lume a leadershipului", a declarat Toine Kets, director general al companiei olandeze Actinote, initiatorul programului Horse Connection.

Cum se desfasoara un program de coaching

Toine Kets a aratat ca in cadrul programului de leadership si coaching cu ajutorul cailor participantii nu se urca pe animale, ci acestea sunt folosite doar ca "o oglinda a actiunilor unui lider sau ale unei echipe".

"Organizam pentru fiecare companie un workshop special gandit pentru top si middle manageri si pentru echipele lor. In cadrul workshop-ului, participantii primesc sarcini individuale de a conduce calul, iar pentru intreaga echipa gandim exercitii de echipa. Rezultatele asteptate, pe care le definim alaturi de companie, constituie baza pentru un workshop de una sau mai multe zile", a explicat Kets.

Mai departe, participantul traduce ceea ce a vazut in practica zilnica din mediul sau de lucru.

"Noi «antrenam» emotiile oamenilor, desigur, in sensul bun al cuvantului, mai precis ei resimt atat de profund ceea ce li se intampla, incat isi schimba imediat comportamentul intr-unul mai eficient. De asemenea, multi oameni spun «trebuie sa procesam toate acestea vreo cateva zile ca sa stim ce se petrece»", a aratat Toine Kets.

Prin elemente de dresaj si lucrul direct cu calul cursantii isi pot dezvolta abilitatile de lideri si pot afla ce fel de lideri sunt.

Un program de coaching cu ajutorul cailor costa intre 350 si 500 de euro si dureaza doua zile. Pana in prezent, peste 800 de persoane au luat parte la programul de dezvoltare Horse Connection. The Horse Connection este implementat din anul 2000 in Olanda, iar in Romania din 2010. In total, programele lui Toine Kets au avut 5.000 de cursanti.

La nivelul Romaniei, aproximativ 1.800 de persoane au urmat programele lui Toine Kets, dintre care circa 300 au participat la The Horse Connection.

Toine Kets este nascut in Olanda, iar din 2007 a fondat in Romania compania Actinote, specializata in leadership si dezvoltarea echipei, coaching, programe de vanzari. El este fondatorul programului Horse Connection, alaturi de Helga Meurs, instructor de cai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri