Piata muncii din Romania se confrunta cu un deficit de personal, angajatorii plangandu-se adesea ca nu reusesc sa acopere locuri de munca pe care le au disponibile. Pe langa romanii dornici de un loc de munca si care fac eforturi sa il obtina, exista si categoria celor care se multumesc cu banii rudelor plecate la munca in strainatate sau cu veniturile obtinute din ajutoarele de somaj.

Datele statisticii nationale arata cum numarul somerilor cu studii medii ramane in continuare in crestere, desi angajatorii se plang ca au mii de joburi disponibile pentru aceasta categorie, care raman neacoperite.

"Sunt zone in Romania in care sunt putine oferte de munca, cum este cazul Moldovei, insa chiar si atunci cand le propunem oamenilor de acolo sa munceasca, mare parte din ei, paradoxal, refuza. Nu sunt dornici sa se angajeze pentru ca multi dintre ei primesc bani din strainate, de la rude, si nu au pretentii prea mari de la modul de viata. De multe ori, nu sunt nici macar tentati sa se deranjeze sa caute un loc de munca", a declarat Mirela Marinescu, director executive search in cadrul companiei de recurtare APT.

O alta explicatie, despre care se vorbeste de multi ani deja, sunt ajutoarele sociale, al caror efect este acela de a-i tine pe oameni acasa si de a le oferi confortul unui trai fara presiunea de a-si gasi un job.

Vezi cum a evoluat numarul somerilor in ultimii ani si ce salarii pot obtine cei care isi doresc sa munceasca in analiza Paradox in piata muncii: de ce nu scade numarul somerilor cu studii medii, daca oferte de munca exista, disponibila pe WALL-STREET PRO.

Sursa foto: Photographee.eu, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri