Diploma ramane importanta la angajare, insa companiile accepta candidatii si daca nu au studiat in domeniul in care vor activa, daca arata dorinta de munca si de invatare. Iar tinerii care au competente in domeniul IT pot debuta si cu salarii de 1.000 de euro, potrivit Luizei SImion, business unit manager in cadrul diviziei Wyser a GiGroup.

"Companiile solicita frecvent la angajare diploma de studii, insa nu intotdeauna tinerii sunt angajati pe domeniul in care au studiat. Pe angajatori ii intereseaza dorinta de a munci, diploma contand ca o dovada a finalizarii unui sistem de invatamant, insa nu conteaza ca nu au studiat fix domeniul pentru care urmeaza sa fie angajati", a declarat Simion, prezenta la emisiunea Wall-Street 360.

Potrivit acesteia, cele mai multe locuri de munca sunt disponibile in IT, telecomunicatii, BPO si in shared service center-uri.

"In zona de competente tehnice, salariile au crescut foarte mult, la nivel entry-level un tanar poate sa castige intre 2.500-4.500 de lei, pe pozitii din zona IT, in zona de programare sau de lucru pe hardware. Pe langa IT, mai sunt oportunitati in zonele telecomunicatii sau in zona de BPO si shared service-uri, unde sunt foarte importante competentele de comunicare, inclusiv in alte limbi", a precizat aceasta.

Cele mai cautate competente tehnice, software sau hardware. Tinerii sa aiba o minima experienta, chiar si un hobby in directia asta este foarte bun

Tinerii trebuie sa spuna de la interviu ce salariu vor

Desi cererile tinerilor nu sunt in conformitate cu ofertele din piata muncii, Luiza Simion considera ca trebuie exprimate inca de la interviul de angajare.

"Conteaza sa spuna de la interviu asteptarile salariale, pentru ca si angajatorii dispun de anumite bugete. Candidatii tineri nu sunt ancorati in realitatea pietei. Astfel, nivelul asteptarilor salariale versus cel al competentelor este in dezechilibru. Dar companiile, in ultimii ani, cel putin pe anumite segmente, au inceput sa citeasca gandurile tinerilor, sa si-i doreasca foarte mult in organizatie si sa ofere alte lucruri impreuna cu salariul, care sa ii faca atractivi", a explicat Luiza Simion.

Intre plusurile tinerilor la locul de munca se numara disponibilitatea de a lucra pe proiecte deteminate si pe program part-time. Pe de alta parte, in topul minusurilor se numara fradul scazut de loializare, ei fiind dispusi sa renunte cu usurinta la un angajator, daca primesc o oferta salariala mai buna.

Iti recomandam sa citesti si articolul GI Group: Invatamantul este foarte putin axat pe nevoile reale din piata muncii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri