Cand vine vorba despre salarii de 1.000 de euro, majoritatea romanilor se gandesc ca pot fi obtinute in domenii la moda, precum IT-ul. Insa, in prezent, in piata locala aproape la fel de cautati sunt si muncitorii calificati in meserii cu traditie, cum sunt sudorii, ale caror salarii incep de la 600-700 de euro si cresc odata cu experienta capatata.

Astfel, putinii sudori care au ramas in tara si nu au ales calea strainatatii, tentati de salariile de acolo, isi gasesc oricand un loc de munca.

"Angajatorii din Bucuresti ar vrea foarte mult sa angajeze sudori si nu doar ei, ci angajatorii din toata tara. Din pacate, sudori in Romania sunt din ce in ce mai putini, din cauza competitivitatii ofertelor din strainatate. Iar cei care sunt in Romania castiga foarte bine", a declarat pentru wall-street.ro Cristina Pasat, director general in cadrul companiei Professional.

Cat castiga un sudor

Recrutati, de multe ori, inca de cand intra in scoli, sudorii debutanti castiga un salariu de 2.500 de lei, iar muncitorii calificati, cu 2-3 ani de experienta ajung sa castige peste 1.000 de euro in Romania.

"Salariile sunt destul de mari de la intrare, de 2.500 de lei sau 3.000 de lei de la momentul zero. Si cresc substantial. Deci un sudor matur, cu 2-3 ani experienta, castiga 1.000 - 1.200 de euro fara probleme in Romania", a aratat Cristina Pasat.

Este cerere pentru sudori pentru ca dureaza mult sa te califici, scoli profesionale sunt foarte putine

Potrivit acesteia, companiile angajeaza tinerii fara experienta, imediat dupa ce se inscriu in scolile profesionale de profil si le sustin financiar specializarile

"Cererea este atat de mare incat tinerii sunt angajati de la momentul in care intra in scoala profesionala, inainte sa invete meserie, iar unele firme le sponsorizeaza intreg cursul", a adaugat Pasat.

Ofertele din strainatate, duble fata de cele din Romania

Pe langa numarul in scadere de tineri care se orienteaza catre aceasta meserie, angajatorii din tara noastra sunt in competitie si cu ofertele venite din strainatate pentru muncitorii calificati.

Angajatorii au inceput sa califice la locul de munca. Chiar si asa, exista competitivitatea ofertelor de munca din strainatate, si omul calificat este tentat sa plece

Astfel, din afara vin oferte de munca pentru sudori in special din Germania, Franta si Olanda, iar salariile variaza intre 1.400 de euro si 2.500 de euro. Pe langa salariul fix, angajatorii sunt dispusi sa asigure transport si cazare, potrivit datelor site-ului de recrutare tJobs.

De ce nu se orienteaza mai multi tineri spre meserii cautate

In ciuda faptul ca sudorii sunt la mare cautare, alaturi de electricieni, instalatori si alti muncitori calificati, nu sunt multi tineri care se orienteaza in aceste domenii. O explicatie poate fi lipsa de informare a acestei categorii privind realitatile pietei muncii, dar si numarul mic de scoli profesionale dotate corespunzator.

"Oamenii care aplica pentru o piata de muncitori nu beneficiaza de o consiliere profesionala, plus ca nu este o meserie usoara", spune si Cristina Pasat.

Compania Professional are o istorie de 20 ani pe piata resurselor umane si ofera servicii de recrutare, executive training, training si dezvoltare organizationala. Organizatia este membra a Association of Executive Search and Leadership Consultants (AESC).

Intre principalele companii cu activitate in piata de recrutare se mai numara Adecco, Lugera, ManpowerGroup Romania, Gi Group, APT Resources & Services.

Sursa foto: shinobi, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri