Aproximativ 600.000 de absolventi de invatamant superior din Romania lucreaza in afara tarii, iar dintre acestia 380.000 sunt ingineri, pentru pregatirea carora statul a platit intre 20 si 25 de miliarde de euro, a declarat luni, la deschiderea noului an academic, presedintele Senatului Universitatii Politehnica din Bucuresti, Ecaterina Andronescu.

"Si eu, din informatiile pe care le am, stiu ca sunt aproximativ 600.000 de absolventi de invatamant superior care lucreaza astazi in afara tarii. Va dati seama ce forta extraordinara am avea daca s-ar intoarce toti. Nu cred ca putem sa fim atat de optimisti, dar, in acelasi timp, nici nu putem sa nu ne uitam la efortul financiar formidabil pe care l-au facut romanii, l-a facut Romania pentru pregatirea celor aproximativ 600.000 de absolventi de invatamant superior. O evaluare sumara imi arata mie ca pregatirea lor a costat Romania intre 20 si 25 de miliarde de euro", a adaugat Ecaterina Andronescu, scrie News.ro.

Ea a spus ca faptul ca in afara Romaniei lucreaza aproape 600.000 de romani absolventi ai invatamantului superior arata si valoarea scolii romanesti.

"Sunt convinsa ca si foarte multi dintre voi, dragi studenti ai anului I, veti fi tentati sa faceti acelasi lucru. Eu cred ca pentru a va construi viitorul trebuie sa va uitati foarte atent si la ceea ce inseamna radacina acestui neam. Aceste radacini nu se pot rupe niciodata, nicaieri. Oricat de bine primiti ati fi, oricat de bine tratati ati fi, nicaieri nu o sa putem spune sunt acasa. Doar aici suntem acasa, doar aici. Si cred ca si aici va puteti implini ca oameni, va puteti construi cariere. Faptul ca avem atat de multi absolventi de invatamant superior in afara vorbeste, in opinia mea, despre valoarea scolii romanesti si, din pacate, adesea acesta este un lucru ingrozitor de pagubos. Vorbim despre Romania numai la cele mai joase cote. Suntem consumatorii celor mai mici cantitati de detergenti si sapun si de pasta de dinti, etc, etc. Nu se poate, eu cred ca in aceasta tara trebuie sa vorbim si de lucrurile care ne fac cinste pentru ca si aceasta este Romania", a adaugat Andronescu, precizand ca Universitatea Politehnica este o institutie in care studentii pot face performanta.

Ministrul Transporturilor, Sorin Buse, prezent la deschiderea noului an universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti, a spus ca se publica cifre despre medicii plecati din tara, dar nu si despre inginerii plecati.

"Viata este dinamica, globala. Scoala romaneasca este o scoala foarte buna. In general, scoala tehnica romaneasca pregateste foarte bine in materiile de baza, in stiintele de baza, care nu se fac in alta parte. Studiati aici, plecati cu un bagaj de cunostinte foarte solid. Se publica cifre foarte mult, despre 7.000-8.000 de cadre medicale care au parasit Romania. Nu se publica inca cifre despre inginerii care au parasit Romania. Cifre neoficiale vorbesc de cateva sute de mii", a mai spus Buse.

Iti recomandam sa citesti si articolul Mihnea Costoiu, Politehnica: Adevarata "hemoragie" a Romaniei este lipsa inginerilor. Am pierdut 300.000 de specialisti in 25 de ani

Sursa foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri