Angajatorii intampina dificultati mari in incercarea de a acoperi locurile de munca necalificate, lovindu-se din ce in ce mai des de dezinteresul romanilor. Cristina Savuica, sefa Lugera, una dintre cele mai mari companii de recrutare, spune ca nu de putine ori primeste raspunsuri precum "pentru banii acestia nici nu ma dau jos din pat", desi in joc sunt locuri de munca sigure, cu salarii decente.

"Avem o multime de pozitii deschise, de la pozitii de muncitori necalificati, ambalatori, pana la directori de vanzari, directori generali, am ajuns ca in 2007, cand nu mai gasim candidati sau candidatii refuza joburile. Efortul de recrutare este extraordinar de mare", a explicat Cristina Savuica.

"Multi someri sunt doar declarati, lucrand la negru"

Cele mai multe locuri de munca disponibile se adreseaza muncitorilor necalificati, potrivit Cristinei Savuica, cele mai mari volume inregistrandu-se pe pozitiile de ambalatori, curieri, muncitori pe liniile de productie, iar salariile variaza de cele mai multe ori intre 1.200 de lei si 1.400 de lei, plus bonuri de masa.

"Sunt someri declarati, multi iau ajutoarele sociale si lucreaza la negru, deci au doua venituri. Si sunt foarte multi oameni care nu vor sa lucreze. De exemplu, eu pun anunturi de angajare si primesc raspunsuri de genul «pentru salariul asta nu ma dau jos din pat» sau «sa te speli cu el pe cap». Vorbim de joburi platite cu 1.400 de lei de net plus bonuri, plus transport. Eu cred ca nu este un salariu mic pentru cineva cu opt clase, insa acesti oameni nu vor sa munceasca", a mai aratat Cristina Savuica.

Ce optiuni au pe piata muncii ACUM cei cu 8 clase

Astfel, una dintre pozitiile in care se cauta cei mai multi oameni, iar singura cerinta este sa isi doreasca sa munceasca, este cea de ambalator manual. Salariile incep de la 1.200 de lei, plus beneficii.

De asemenea, nici angajatorii din call-center-uri nu tin cont de studii si ofera salarii care variaza intre 1.000 de lei si 1.600 de lei. O alta optiune, cu multe locuri de munca disponibile, este pozitia de stivuitor, iar singura cerinta pe care trebuie sa o indeplineasca un candidat este obtinerea certificatului ISCIR, salariile variind intre 1.500 de lei si 2.500 de lei net.

Lugera The People Republic este unul dintre cei mai importanti jucatori nationali din piata de servicii de resurse umane. Cu o prezenta de 15 ani pe piata romaneasca, Lugera a atins in 2015 o cifra de afaceri de 52 mil. euro, plasandu-se pe pozitia a doua in topul companiilor de consultanta in resurse umane. Consultantii Lugera gestioneaza lunar conturile a peste 7.100 angajati temporari si proceseaza peste 22.000 fluturasi de salariu, prin 9 reprezentante locale: Arad, Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Oradea, Ploiesti, Sibiu si Timisoara.

Sursa foto: Photographee.eu, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri