In tara noastra sunt peste 20.000 de locuri de munca vacante, arata Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Angajatorii din Romania cauta muncitori necalificati, vanzatori si paznici, iar cel mai mare numar de locuri de munca sunt disponibile in Bucuresti si in judetul Sibiu.

Care este cea mai cautata ocupatie si unde sunt cele mai multe posturi libere

In aproape toata tara, dar in special in judetele Arges, Arad si Alba se cauta muncitori necalificati pentru asamblarea si montarea pieselor. Este cea mai cautata ocupatie din Romania la momentul actual, cu 1413 posturi vacante. Pe locurile doi si trei in topul celor mai cautate ocupatii se numara cele din industria textila, pe locul patru sunt lucratorii comerciali, in vreme ce pe locul cinci gasim ocupatia de manipulant de marfuri. Foarte cautati sunt si soferii de masini de mare tonaj sau agentii de securitate.

Cele mai multe locuri de munca disponibile sunt in Bucuresti, cu 2635 de posturi vacante. In Sibiu sunt 1629 de posturi libere, in Ilfov 1319, iar topul este completat de Timis cu 1242 si Arges cu 1377. La polul opus gasim judetele Bacau (46), Suceava (66) si Botosani (71).

In ce domenii lucreaza cei mai multi romani

Potrivit datelor Inspectiei Muncii, in tara noastra sunt angajate cu contract individual de munca 5,45 de milioane de persoane si 800 de mii de persoane lucreaza ca zilieri. Domeniile in care lucreaza cei mai multi romani sunt comertul, invatamantul secundar general, constructiile, asistenta spitaliceasca, transportul de marfuri, protectie si paza, admnistratia publica, confectiile, industria restaurantelor, fabricarea de componente auto.

Unele domenii au cunoscut o dezvoltare foarte rapida in ultimii ani. Printre ele se numara fabricarea de componente auto – cu tot mai multi investitori straini mai ales in vestul tarii, comertul – lanturi cunoscute europene au deschis magazine in tara noastra, si constructiile, care par sa-si revina dupa criza economia. In domeniul constructiilor, firmele par sa prospere din ce in ce mai mult. Este si cazul Arabesque, unul dintre cei mai mari angajatori din domeniu, care a deschis recent cel mai mare magazin de profil din tara si care are peste 2.500 de angajati in toata tara.

Domeniile cu cele mai mari salarii

Salariul mediu in tara noastra a crescut in ultimul an. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a anuntat ca in 2016 cresterea ar putea atinge peste 10% cu un venit mediu net lunar de 2.047 lei. Datele de pe anul 2015 arata ca bucurestenii incaseaza cele mai mari salarii, media situandu-se la 2.700 de lei net pe luna. Dupa Capitala urmeaza Ilfov cu 2.267 lei net pe luna, Timis cu 2.060 net pe luna si Cluj cu 2.025 net pe luna.

Romanii platiti cel mai bine sunt specialistii in IT, urmati de cei care muncesc in extractia petrolului si a gazelor naturale, in industria grea si in asigurari. In aceste sectoare lucreaza 3,7% din totalul salariatilor din Romania.

IT-istii raman la mare cautare in tara noastra. Li se ofera salarii de nerefuzat, o multime de beneficii si conditii de munca excelente, insa companiile tot au dificultati in a-i gasi. Un programator cu experienta ajunge la 3.000 de euro net pe luna.

Cu o crestere economica catalogata de FMI ca fiind cea mai mare din Europa anul acesta, Romania pare sa fie pe drumul cel bun in privinta numarului de locuri de munca, a salariilor si a conditiilor de lucru, iar numarul mare de posturi vacante este graitor in acest sens.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri