Intr-o continua schimbare a pietei muncii, angajatii au renuntat sa mai fie atrasi exclusiv de salariu, iar acest lucru se datoreaza constientizarii angajatorului si punerii in aplicare a unor masuri de stimulare prin imbunatatirea calitatii activitatii din timpul programului celor opt ore de lucru.

Specialistii din piata imobiliara, sustin ca noua generatie pune tot mai mult accentul pe timpul liber si pe atmosfera la locul de munca.

“Tinerii isi propun sa pastreze un echilibru cat mai constant intre viata la birou si viata de dupa birou. Un spatiu de birouri flexibil, un loc in care fiecare angajat isi gaseste locul, diversitatea intr-un spatiu de birouri sunt principalele lucruri pe care le cauta angajatii la un birou, dar apreciaza atat rigoarea, utila atunci cand isi canalizeaza energiile in dezvoltarea unui proiect, dar si atmosfera relaxata, care aduce mereu un tonus bun si energii pozitive”, a declarat Gabriel Balaban (foto mai jos), MRICS, LEED Green Associate si responsabil al departamentului Building Consultancy in cadrul companiei de consultanta CBRE.

In opinia sa, angajatii decid sa ramana intr-o companie daca se simt bine, conceptul wellbeing at work nemaifiind doar o idee, ci avand si o aplicabilitate concreta.

Cei mai multe angajati pleaca dintr-o companie daca nu mai apartin sau nu se mai regasesc cu valoriile companiei. Este foarte importanta atmosfera si modul in care sunt preluate ideile angajatilor. Angajatii de astazi isi doresc in primul rand sa se exprime liber, sa nu lucreze intr-un mediu rigid. Cel mai important este ca o companie sa ofere un spatiu de lucru care se bazeaza pe nou, aici vorbim de tehnologie, iar angajatii sunt atrasi de aceste aspecte”, a mai completat Gabriel Balaban.

La randul lor, specialistii Skanska Romania, unul dintre cei mai mari investitori si dezvoltatori de proiecte imobiliare prezenti si pe piata locala, sustin ca exista o competitie continua pe piata fortei de munca pentru companiile care isi doresc cei mai buni si mai talentati angajati.

“Angajatul viitorului, pe langa dorinta de a face performanta profesionala, de a se specializa prin training-uri si cursuri care asigura o certificare internationala si sunt oferite de catre angajator, a inceput sa ia in considerare si alte elemente, cum sunt flexibilitatea si conectivitatea. Daca vorbim despre angajatul actual si angajatii din urmatorii 5-10 ani, atunci ne referim la millenials, generatia Y si la cei din generatia care ii urmeaza, generatia Z. Ei cauta confortul unui spatiu de lucru deschis, creativ, care se adapteaza personalitatii, starii de spirit sau procesului de lucru pe care il au de realizat. Vor sa aiba optiuni si posibilitatea de alege, spre exemplu daca lucreaza de la birou, daca aleg cadrul informal al canapelei sau linistea unui cubicul.Sunt conectati la tehnologie si au nevoie de acces permanent la Wi-Fi si la un mix performant de echipamente tehnice, dar si de conexiune rapida la Internet, acestea fiind elementele care le asigura un mediu de lucru fara intreruperi, rapid si usor”, spune Aurelia Luca (foto mai jos), country director al Skanska Property Romania.

aurelia luca skanska romania

Specialistii in birouri sustin ca un angajat petrece, in medie, intre 3-5 ani la un loc de munca, iar cu adevarat important in procesul de retentie al unui angajat este sa stii cand sa il incurajezi si sa ii oferi libertatea de a decide, lucruri care cantaresc mai mult decat orice suma pe care o companie o investeste intr-un spatiu de birouri sau bonusuri.

In opinia specialistilor imobiliari, in topul celor mai importante criterii de selectie ale birourilor in care angajatii isi doresc sa lucreze se numara colegii/echipa, amenajarea spatiului de birouri, reputatia brandului, pozitionarea sediului si nu in ultimul rand sediul companiei.

“Niciun angajat nu va alege o companie doar pentru pozitionarea sediului, asa cum nu va face o mutare in cariera doar pentru reputatia brandului. In alegerea unui nou loc de munca vor conta in egala masura si reputatia brandului, pachetul salarial, amplasarea sediului, designul biroului, un mediu de lucru placut si o echipa in care te simti apreciat. La acestea se adauga si un pachet de beneficii extra-salariale, care tin de bunastarea angajatului si de echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. Un program flexibil de lucru, care include si un numar de zile pe luna in care poti lucra de acasa, abonamente la clinici private, reduceri pentru abonamentele de sport/sala, participarea la diverse cursuri care tin de pasiunea angajatului, training-uri sunt elemente cheie care pot face diferentieri in preferintele unui angajat”, a mai spus Aurelia Luca.

Intrebati despre investitiile pe care companiile le fac in retentia personalului, reprezentantii celor doua companii sustin ca in definitiv angajatul este cea mai importanta resursa a unei companii.

“Orice investitie facuta in pastrarea/fidelizarea angajatului se amortizeaza. Pentru ca un angajat multumit, care lucreaza intr-un spatiu de birouri confortabil, relaxant si creativ, unde este incurajata colaborarea si comunicarea, inseamna ca va ajuta la cresterea productivitatii business-ului. In plus, exista unele facilitati fiscale de care companiile se bucura atunci cand ofera pachete de beneficii pentru salariati”, au mai spus reprezentantii celor doua companii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri