Peste 67.000 de persoane au fost angajate in regim de munca temporara in 2015 arata un studiu recent al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT). Aceasta cifra reprezinta dublul celei din 2010, cand se inregistrau 30.000 de angajati temporar.

„Studiul nostru arata o dublare a numarului de angajati temporar in ultimii ani, confirmand astfel viabilitatea muncii temporare ca o solutie economica si de cariera, care raspunde nevoii ocupationale, atat a angajatorilor cat si a fortei de munca. Ramane in continuare loc pentru o crestere sustinuta a pietei de munca temporara, rata de penetrare a acesteia in Romania (0,2% ) fiind inca mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%”, a declarat Cristina Savuica, presedinte ARAMT.

Esti interesat de domeniul HR? Te invitam sa te inscrii la conferinta WS2GROW, din 3 noiembrie, in care vom vorbi despre cele mai potrivite metode de dezvoltare personala si despre cum poate fiecare organizatie sa isi dezvolte echipe puternice si lideri inspiratori.

Membrii ARAMT deruleaza, potrivit datelor proprii circa 70% din activitatile de munca temporara din Romania, inregistrand la finele anului trecut o cifra de afaceri de 270 de milioane de euro, se arata in studiu. Aceasta reprezinta o crestere cu peste 50% fata de anul 2010, momentul infiintarii asociatiei.

In ce domenii lucreaza cei mai multi angajati

Munca in regim temporar este mai raspandita in productie (58%) si servicii (27%) indica studiul ARAMT. Domenii precum agricultura ocupa 3 procente din piata de munca temporara, constructiile – 1%, iar alte domenii – 11 %.

Durata medie a misiunilor a crescut in ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%). Repartitia angajatilor temporari in functie de varsta s-a mentinut, tinerii pana in 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu oferit de membrii ARAMT (37%). S-a inregistrat, de asemenea, si o crestere de peste 4% a ponderii angajatilor de peste 45 de ani, acum reprezentand 13% dintre contractele oferite.
Ultimii ani au inversat tendinta angajamentelor in functie de sexe, in prezent femeile reprezentand 43% dintre angajatii temporari (fata de 51% in 2010).

In ultimii cinci ani a avut loc o schimbare calitativa interesanta in ceea ce priveste nivelul de studii: daca in 2010 majoritatea celor angajati temporar in Romania (46%) aveau studii medii, iar 23% aveau studii superioare, in prezent raportul s-a inversat, peste 53% dintre angajati fiind absolventi de facultate, lor adaugandu-li-se alte 12 procente reprezentand studenti. Doar 12% provin din randul celor care nu au studii medii (muncitori calificati si necalificati), 35% fiind absolventi de liceu sau scoli profesionale.

Doar 1 din 10 angajati a fost anterior somer

Potrivit datelor membrilor ARAMT, 10% dintre angajatii temporari provin din randul somerilor, 34% sunt persoane care au avut anterior contracte de munca pe perioada determinata, 12% cu contracte de munca pe perioada nedeterminata, 18% au fost persoane inactive, 12% sunt studenti, iar 14% au mai fost angajati temporar.

Studiul a fost realizat in luna septembrie 2016 in randul membrilor Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara.

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit, infiintata in luna iunie 2010. Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane, ARAMT isi propune setarea unor standarde de calitate ale industriei sincronizate cu bunele practici la nivel european, flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca.

Cele 16 companii, agenti de munca temporara autorizati care fac parte din ARAMT, sunt in ordine alfabetica: Adecco Romania, ADHR Romania, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Humangest, IHM Total Consult, Lugera, Manita Group, ManpowerGroup Romania, Maritime Solutions, PRO-HR, Professional, Temps, Quanta Romania si Work Support Agency.

ARAMT este membra a World Employment Confederation – Europe, asociatia patronala la nivel european.

Sursa foto: Andrey_Popov, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri