Vesti bune pentru cei care cauta un loc de munca sau vor sa plece de la jobul actual. Companiile multinationale au scos la concurs sute de posturi in aceasta toamna, in cautarea de candidati pentru posturile entry-level, dar si de specialisti cu ani de experienta in spate. Cel mai cautat domeniu ramane in continuare IT-ul, dar exista numeroase pozitii atractive si pentru cei din domeniul financiar, in resurse umane, vanzari sau marketing.

Companiile sunt incurajate sa faca angajari pe banda rulanta dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a revizuit, in crestere pana la 5% estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, de la 4,2% cat prognoza in luna aprilie, potrivit celui mai nou raport World Economic Outlook, publicat marti de institutia financiara internationala, relateaza Agerpres.

Conform prognozelor FMI, Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, urmata de Irlanda (4,9%). Pe ansamblu, Europa va inregistra o crestere economica de 2% iar Europa Emergenta, regiune unde este inclusa si Romania, va inregistra un avans al PIB de 3,3%.

Rezultatele se vor vedea din plin si pe piata muncii. FMI arata ca rata somajului se va reduce de la 6,8% in 2015 pana la 6,4% in 2016, urmand ca anul viitor sa fie doar de 6,2%.

A fost un an bun din punct de vedere economic si al fluxului de munca pentru companii. Un studiu realizat de Hipo arata ca 96% dintre angajatorii chestionati sunt de parere ca numarul de angajati va creste sau va ramane constant anul acesta, iar peste jumatate dintre ei mai au inca posturi pe care vor sa le acopere. Incurajate sa se dezvolte, multe companii si-au mutat sau si-au extins sediile, pentru a avea mai mult spatiu de desfasurare. Asa se face ca spatiile de birouri din parcurile Novo Park sau West Gate, al caror fondator este Liviu Tudor, sunt ocupate la capacitate maxima, dupa ce cateva companii multinationale au gasit aici mediul ideal pentru a-si desfasura activitatea.

Ce calitati cauta companiile la candidati

Cel mai important criteriu in procesul de selectie a candidatilor este experienta anterioara. Peste 40% din companii acorda o mare atentie abilitatilor pe care candidatul le-a dobandit la jobul antrerior sau, in cazul juniorilor, in cadrul programelor de practica si a internship-urilor pe care acestia le-au urmat.

Insa nu este suficient sa ai experienta pentru a impresiona un angajator. Acestia cauta candidati care sa se potriveasca si sa se adapteze usor mediului de lucru si ale caror valori sa corespunda cu identitatea companiei. Printre calitatile enumerate de angajatori se numara orientarea catre obtinerea de rezultate, abilitatile de comunicare, flexibilitatea, proactivitatea si abilitatea de a se integra si a lucra bine in echipa.

Foarte cautati sunt si candidatii care cunosc o limba straina rara, precum portugheza, turca, ceha, japoneza, araba, slovaca sau chineza. Engleza a devenit aproape un criteriu obligatoriu la angajare. Cei care cunosc si o limba straina mai putin intalnita au avantajul ca isi pot negocia salarii mult mai mari, pentru ca si concurenta este mai mica, iar companiile stiu cat de greu sunt de gasit astfel de candidati.

Salarii de pana la 1.500 de euro pentru cei cu experienta

Companiile sunt dispuse sa ofere salarii de cel putin 1.000 de euro celor cu experienta de peste 5 ani in domeniile cautate, iar suma poate creste pana la 1.500 de euro. In schimb, cei care aplica pentru un post entry-level se pot astepta la oferte intre 300 si 500 de euro, in timp ce aceia care sunt middle-level, adica au peste 3 ani de experienta, vor primi sume cuprinse intre 700 si 1.000 de euro.

Pe langa salarii motivante, multinationalele ofera si pachete de beneficii, care includ tichete de masa, abonamente la sali de fitness, cursuri de specializare si workshop-uri gratuite. In plus, organizeaza evenimente interactive sau team building-uri pentru a-si mentine angajatii fericiti si productivi.

Cum va evolua piata muncii in urmatorii doi ani

Cu Romania aflata intr-un boom economic si avand cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, este de asteptat ca si alte companii sa ia in considerare deschiderea unor puncte de lucru la noi in tara. De asemenea, stabilitatea economica si politica din ultimul an a dat semnale pozitive investitorilor. De aceea, este de asteptat ca 2017 sa fie anul in care companiile scot cel mai mare numar de locuri de munca la concurs, pe pozitii dedicate atat celor care abia au iesit de pe bancile facultatii, cat si seniorilor care isi cunosc bine domeniul.

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Roman Samborskyi, Pressmaster

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri