Cele mai cautate joburi in viitor nu schimba dinamica deja existenta pe piata muncii. Topul realizat de analistii americani de la Business Insider este relevant si pentru Romania, in contextul economic actual.

Daca femeile sunt foarte cautate in domenii ca marketing si vanzari, joburile din IT sunt destinate, preponderent, barbatilor. Un studiu realizat de SmartDreamers arata ca o mare parte dintre persoanele care isi cauta un job, prefera sa-si depuna cv-urile in anumite zile din saptamana, mai exact marti sau joi.

Analistii Business Insider au realizat un top al meseriilor care vor fi cele mai cautate in viitor in Statele Unite, iar printre ele descoperim constructori, contabili, asistente medicale.

7. Avocat

Numai in acest domeniu vor fi disponibile aproape 75 de mii de joburi noi pana in 2022 in Statele Unite. In Romania, rata absolventilor de drept atinge 40.000 anual, asadar competitia de pe piata joburilor din acest domeniu este acerba. Potrivit inscrierilor in Tabloul Avocatilor al Baroului Bucuresti, peste 9.400 de avocati definitivi si stagiari profeseaza in capitala. Tinerii aflati la inceput de drum se indreapta spre cele mai prestigioase case de avocatura autohtone, in Bucuresti fiind inregistrate 524 de societati profesionale de avocatura. Datele de pe site-ul Baroului Bucuresti arata ca, la data de 3 noiembrie 2016, cei mai mari angajatori - case de avocatura din Romania sunt Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) cu 103 avocati si Tuca Zbarcea & Asociatii cu 96 avocati.

6. Tamplar

Constructiile sustin, in continuare, cresterea economica in urmatorii 6 ani, estimeaza analistii Business Insider, asa ca este natural ca numarul de locuri de munca sa creasca in acest domeniu. Numai pentru tamplari, de exemplu, sunt estimate peste 215.000 de joburi noi pana in 2022. In Romania meseria de tamplar revine in topul joburilor cautate odata cu revigorarea sistemul de invatamant profesional. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), tamplarii romani sunt cautati in spatiul european, cu precadere in Slovacia.

5. Educator

Romania se confrunta cu un declin demografic. O arata datele Institutului National de Statistica: in fiecare zi din 2016, populatia tarii s-a redus cu 247 de persoane.

La nivelul SUA, pe de alta parte, se remarca o crestere constanta a populatiei. In consecinta, meseria de educator ramane in topul celor mai cautate meserii acum si in viitor. Pe plan local, personalul din educatie incepe sa fie mai bine remunerat. Cel putin asa arata un proiect de lege care vizeaza cresterea cu 15% a salariului incepand cu luna decembrie a acestui an.

4. Analist IT

Prezenta unui astfel de job nu mai este o surpriza pentru nimeni. Continua tehnologizare creste nevoia de analisti informaticieni. Pana in 2022 aceste joburi vor ramane in topul celor mai cautate. In Romania, cei mai vanati studenti sunt cei din zona IT, cei mai multi dintre ei se angajeaza rapid chiar din primii ani de facultate. In 2016, numarul absolventilor din acest sector a fost cu 50% mai mic decat cererea de forta de lucru din piata.

3. Contabil

Anul acesta, la bursa locurilor de munca pentru absolventi, organizata in Bucuresti, singurul candidat care a fost angajat pe loc era contabil. In Romania, meseria este profitabila. Datele arata ca angajatii din domeniul contabilitatii cu o experienta de 2 - 3 ani castiga intre 450 si 700 de euro net pe luna, Capitala fiind regiunea in care salariile contabililor sunt cele mai mari in comparatie cu alte regiuni ale tarii.

2. Medic

In Romania, tara cu cei mai multi absolventi de medicina din lume, raportat la populatia sa, meseria de doctor nu mai e pe primul loc nici in optiunile parintilor pentru copiii lor, nici in dorintele copiilor. In total, peste 14.000 de medici romani s-au stabilit in occident in ultimii 15 ani, arata datele publicate de Colegiul Medicilor. Analistii americani estimeaza ca meseria va ramane insa una destul de cautata in viitor pe plan global.

1. Programatorii de aplicatii

In epoca mobile-ului, programatorii de aplicatii isi pot contura cu usurinta planuri de viitor. La nivel local, aproximativ 7,5 milioane de persoane utilizeaza serviciile de internet mobil, iar piata de mobile din Romania este asteptata sa creasca intr-un ritm accelerat in viitorul apropiat, spun specialistii in IT. Datele raportate la Ministerul de Finante arata ca cele mai mari companii de soft si servicii de IT au reusit anul trecut sa-si majoreze cu 19% cifra de afaceri 1,4 miliarde de euro, avand in medie 30.000 de angajati, cu 3.000 mai mult fata de anul anterior. Asadar, intr-o piata atat de dinamica si inovatoare, nevoia de progamatori ramane acuta.

Sursa foto: joingate, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri