Ai avut vreun conflict cu seful anterior?

Ai avut vreun conflict cu seful anterior?

Intrebarile de genul acesta se pot dovedi foarte provocatoare pentru ca multi oameni pleaca de la joburi fix din cauza conflictelor pe care le au cu sefii lor. Insa angajatorii vor sa se asigure ca acestia lucreaza bine in echipe si ca nu sunt genul celor care nu tin cont de superiori.

Cea mai buna optiune a candidatului este sa inlature ideea ca ar fi avut o relatie controversata cu superiorul si sa raspunda implicand cat mai putina emotie. Acesta trebuie sa ofere un raspuns concis, incheiat intr-o nota cat mai optimista, scrie Business Insider.

Un exemplu poate suna asa "Sunt norocos ca am avut relatii bune cu superiorii mei. In cea mai recenta pozitie ocupata, nu am reusit sa ma pun de acord cu seful meu privind data lansarii unui proiect. El a fost deschis sa asculte recomandarile mele, iar dupa ce am oferit variante, am ajuns la o solutie agreata de amandoi".

Candidatul poate adauga, de asemenea, urmatoarele: "Consider ca sunt genul de persoana care, de obicei, poate evita un conflict printr-o comunicare directa si printr-un efort dedicat intelegerii asteptarilor celorlalti. Stiu ca seful este cel care ia decizia finala, asa eu imi pot aduce aportul pentru facilitatea identificarii celei mai bune solutii".

Foto: Pressmaster, Shutterstock

Ce nu ti-a placut la locul de munca anterior

Ce nu ti-a placut la locul de munca anterior

Asemenea altor intrebari cu tenta negativa, varianta cea mai buna a candidatului este sa ii dea o nota pozitiva. Raspunsul trebuie sa fie cat mai scurt, fara sa lase senzatia ca nu ar fi realist sau necinstit, precum in varianta "Am iubit fiecare aspect din munca mea".

Un raspuns posibil poate suna astfel "Cel mai mult mi-au placut responsabilitatile pe care le-am avut. Am avut unele care mi-au placut in mod special, insa am gasit o modalitate de a le face pe toate interesante".

Foto: Zadorozhnyi Viktor, Shutterstock

Cum te-ar descrie competitorii tai?

Cum te-ar descrie competitorii tai?

In dorinta candidatului de a fi transparent, acesta nu trebuie sa uite ca discurs lung despre sine nu va face decat sa il saboteze. Angajatorul este interesat sa auda un raspuns scurt, care sa evidentieze caracterul si nivelul de incredere al candidatului.

Iar daca situatia devine incordata, putin umor nu strica.

Un exemplu de raspuns poate fi urmatorul: "Realmente, fac eforturi sa fiu cat mai cooperant si prietenos, asa ca nu cred ca am foarte multi competitori. Insa cred ca, daca exista, gandesc despre mine ca sunt o persoana determinata in finalizarea proiectelor la care altii ar renunta".

Foto: goodluz, Shutterstock

Cum explici aceste lipsuri din CV-ul tau?

Cum explici aceste lipsuri din CV-ul tau?

Cu astfel de intrebari, angajatorul vrea sa se asigure ca nu ai omis vreun angajator in CV, dar iti examineaza in felul acesta si etica.

Orice ai spune, raspunsul tau trebuie sa il convinga pe angajator ca pun pe primul plan cariera. In perioada in care nu ai trecut nimic in CV poate ca ai avut o problema de familie sau ai participat la un curs, insa angajatorul vrea sa stie ca ai facut totusi eforturi pentru a reveni pe piata muncii.

Foto: Brian A Jackson, Shutterstock

Care este cea mai mare preocupare legata de aceasta pozitie?

Care este cea mai mare preocupare legata de aceasta pozitie?

Unii angajatori apeleaza la astfel de intrebari pentru a vedea cum reactioneaza candidatii atuncii cand sunt sub presiune. O intrebare ca cea de mai sus este una subiectiva.

In functie de relatia pe care o are candidatul cu angajatorul variaza nivelul de libertate de a-si exprima preocuparile. De exemplu, in cazul in care candidatul crede ca poate primi o oferta din partea companiei, insa se teme ca salariul nu va fi cel dorit, acesta este momentul in care ar trebui sa vorbeasca despre acest lucru.

Daca insa procesul de recrutare este la inceput, un raspuns poate fi urmatorul: "Sunt incantat de aceasta oportunitate si am putine nedumeriri, vreau doar sa ma asigur ca v-am raspuns tuturor intrebarilor".

Foto: racorn, Shutterstock

Care este cea mai mare slabiciune a ta?

Care este cea mai mare slabiciune a ta?

Aceasta este probabil una dintre cele mai comune intrebari care se adreseaza la interviuri, iar raspunsul poate influenta rezultatul procesului de recrutare.

Multi dintre candidati aleg sa minta cand raspund sau sa ocoleasca raspunsul adevarat si folosesc clisee precum "sunt perfectionist" sau "muncesc prea mult".

Un truc in ceea ce priveste acest raspuns este acela de a mentiona o slabiciune nesemnificativa, care nu are legatura cu locul de munca vizat de candidat, spune Bernard Marr, expert in zona de performanta.

Foto: Ollyy, Shutterstock

Sursa foto: Michal Kowalski, Shutterstock