Asteptarile salariale pe care le au romanii difera semnificativ in functie de gen, varsta, studii sau domeniul de activitate, arata un studiu realizat de eJobs Romania. Astfel, femeile ar accepta salarii mai mici decat barbatii, tinerii fac compromisuri la salarii, iar absolventii de studii superioare vor salarii mai mari.

Cercetarea eJobs a evidentiat ca, dintre toti respondentii, barbatii intre 45 si 65 de ani au cele mai mari asteptari salariale. Astfel, barbatii intre 45 si 54 de ani si-ar dori sa primeasca un salariu just (salariu considerat corect din punctul de vedere al respondentului) net lunar de 4.146 de lei, in vreme ce barbatii intre 55 si 65 de ani ar fi multumiti cu un castig just net lunar de 4.091 de lei. La fel ca in cazul barbatilor, cele mai mari asteptari salariale le au femeile din grupa de varsta 45-65 de ani. Femeile intre 55 si 65 de ani ar fi fericite cu un salariu just net de 3.853 de lei, iar cele intre 45 si 54 de ani s-ar multumi, lunar, cu 3.527 de lei.

Cele mai mici asteptari salariale juste sunt pe intervalul de varsta 18-24 de ani, atat la barbati, cat si la femei. Barbatii intre 18 si 24 de ani se asteapta sa primeasca 2.153 de lei net pentru jobul dorit, in timp ce femeile de 18-24 de ani isi doresc 1.870 de lei net.Pe niciuna dintre grupele de varsta analizate asteptarile salariale ale femeilor nu le egaleaza sau nu le depasesc pe cele ale barbatilor. Cele mai mari diferente de asteptari salariale intre femei si barbati (ca valori absolute in lei) se inregistreaza pe intervalul de varsta 25-34 de ani. In vreme ce barbatii de 25-34 de ani apreciaza ca un salariu just pentru jobul cautat este de 3.637 de lei net, femeile din categoria de varsta mentionata au asteptari salariale de 2.877 de lei net.

Compromis la inceput si la sfarsit de cariera

Romanii aflati la inceputul si la sfarsitul carierei sunt dispusi sa faca mari compromisuri in ceea ce priveste salariul. Cea mai mare diferenta intre salariul considerat just si salariul minim pe care ar fi dispusi sa-l accepte candidatii se intalneste la segmentul de varsta 55-65 ani si este de 29%. Urmeaza in top grupa de varsta 18-24 ani, unde diferenta intre salariul just si castigul probabil este de 28%. Interesant este ca, pe esantionul de varsta 25-34 de ani, salariul pe care il considera just femeile pentru postul cautat se ridica la 2.877 de lei, similar cu remuneratia minima pe care ar accepta-o barbatii intre 25 si 34 de ani.

Per ansamblul pietei muncii, candidatii intre 18 si 24 de ani ar accepta sa lucreze pentru un salariu minim lunar net de 1.548 de lei, in vreme ce tinerii intre 25 si 34 de ani s-ar multumi cu minimum 2.519 lei net. Pe de alta parte, cei intre 45 si 65 de ani ar accepta o remuneratie lunara neta de peste 3.000 de lei.

Absolventii de studii superioare vor salarii mai mari

Absolventii de studii postuniversitare se considera indreptatiti sa beneficieze de un venit (salariu just net) cu 83% mai mare decat absolventii de liceu. In functie de nivelul studiilor, absolventii de liceu se asteapta sa primeasca un salariu just net de 2.274 de lei lunar, in timp ce absolventii de studii posturniversitare isi doresc sa fie platiti cu 4.161 de lei net.

Totodata, cei ce au terminat o scoala profesionala se asteapta sa primeasca 2.466 de lei lunar (salariul just net), cu 8% mai mult decat absolventii de liceu. Mai mult, absolventii scolilor profesionale dau dovada de cea mai mica flexibilitate in ceea ce priveste negocierea salariului si sunt dispusi sa accepte un castig minim cu cel mult 21% mai mic decat salariul considerat just.

Domeniile fac diferenta si la salarii

Romanii cu cele mai mari asteptari salariale (salariu just net) isi doresc joburi in domeniile Import-Export (4.944 de lei), Management/Consultanta (4.694 de lei) si Arhitectura/Design/Proiectare (4.315 lei). La polul opus, cele mai modeste asteptari salariale se intalnesc in sectoarele de activitate: Secretariat/Administrativ (2.225 de lei), Media/Jurnalism (2.283 de lei) si Relatii Publice (2.450 de lei). Candidatii care isi cauta locuri de munca in Asigurari/Intermedieri financiare sunt cel mai dispusi la negocieri cand vine vorba de castigul lunar net (diferenta intre salariul considerat just si salariul minim acceptat este de 50%).

Vestul tarii bate Bucurestiul

Cercetarea eJobs a scos in evidenta ca, desi angajatii din Capitala sunt cel mai bine platiti la nivel national, candidatii din Vestul tarii au asteptari salariale mai mari decat in Bucuresti. Studiul eJobs subliniaza ca salariul net considerat just de candidatii din Vest care vor un job este de 3.618 lei, cu 62 de lei peste castigurile dorite de candidatii din regiunea Bucuresti – Ilfov. Pe de alta parte, candidatii din Nord-Est au cele mai modeste asteptari salariale juste la nivelul tarii, cu un castig lunar asteptat de 2.784 de lei net.

In Sud-Vest – Oltenia candidatii dau dovada de cea mai mare flexibilitate cand vine vorba de negocierea salariului, cu o diferenta intre salariul considerat just si salariul minim acceptat de 33%. Cea mai mica marja de negociere a salariului (17%) se regaseste in Vest.
Studiul eJobs a fost realizat intre 1 si 15 iunie 2016, pe un esantion de 1.271 de utilizatori ai platformei de recrutare.

Sursa foto: Jason Stitt, Dreamstime

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri