Un numar de 3 din 5 companii care acorda beneficii extrasalariale angajatilor vor oferi anul acesta tichete cadou cu ocazia Craciunului, potrivit unei analize Sodexo, derulata cu scopul de a identifica principalele tendinte in utilizarea si acordarea tichetelor cadou in Romania.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de aproximativ 1.500 de companii si pe baza informatiilor comerciale Sodexo, in perioada 3 octombrie – 31 octombrie 2016.

Majoritatea companiilor care vor oferi tichete cadou angajatilor de Craciun sunt din Bucuresti si judetele Ilfov, Timis, Arad si Prahova. Din totalul companiilor, aproximativ 50% isi desfasoara activitatea in servicii, distributie si sectorul industrial. Ca de obicei, companiile multinationale, indiferent de sectorul de activitate, sunt printre angajatorii care ofera tichete cadou si de Craciun.

In acelasi timp, peste 50% dintre companiile care vor acorda tichete cadou cu ocazia Craciunului in acest an au intre 1 si 19 angajati. Pentru aceasta categorie de angajatori,unde nu exista, de regula, un departament specializat de resurse umane, tichetele cadou reprezinta o solutie foarte usor de implementat.

Tichetele de masa reprezinta, in continuare, cel mai accesat beneficiu extrasalarial acordat de angajatori in Romania, dar tichetele cadou se afla in topul preferintelor sezoniere atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, care isi pot alege singuri cadoul pe care si-l doresc.In plus, de anul acesta, angajatiibeneficiazade scutirea totala de la plata impozitelor pentru tichetele cadou”, declara Adina Popa, director de marketing si dezvoltare la Sodexo Benefits & Rewards Romania.

Incepand cu ianuarie 2016, tichetele cadou acordate de catre companii sunt scutite de impozitul pe venit si pot fi acordate atat angajatilor, cat si copiilor minori ai acestora. Astfel, tichetele cadou in cuantum de 150 de lei, acordate cu urmatoarele ocazii: 8 Martie, Paste, 1 Iunie si Craciun, precum si la sarbatori similare ale altor culte religioase, sunt neimpozabile si sunt scutite de contributii sociale individuale. Anterior, tichetele cadou se supuneau impozitului pe venit de 16%.

In acest context, Sodexo estimeaza ca va emite anul acesta de Craciun cu 32% mai multe tichete Cadou Pass, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cum folosesti tichetele cadou

Tichetele cadou pot fi utilizate pentru achizitia unei game variate de produse si servicii nealimentare, fiind folosite inclusiv in HoReCa. Potrivit analizei Sodexo, angajatii le utilizeaza cu precadere pentru achizitii de:

  • Piese de mobilier si produse pentru casa,in proportie de 30%
  • Produse electro-IT, in proportie de 30%
  • Obiecte vestimentare si de incaltaminte, in proportie de 20%
  • In plus, aproximativ 10% dintre angajati utilizeaza tichetele cadou pentru a lua masa la restaurant.

Compania Sodexo, prezenta pe piata din Romania incepand din anul 1998, are 1.141 de angajati la nivel national. Tichetele cadou emise de companie tichete cadou pot fi utilizate intr-o retea nationala care include 67.000 de magazine partenere.

Sursa foto: Dragon Images, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri