Tema profesionistilor proveniti din mediu privat, care ar putea sa revitalizeze aparatul de stat, a fost pe buzele tuturor, in ultimul an. Am avut parte de un guvern format din tehnocrati, multi dintre ei, specialisti, cu cariere de succes in spate. Desi s-au facut mici progrese, toti au acuzat birocratia, sistemul si mentalitatile invechite pe care le-au gasit in institutiile statului, sustin sprecialistii in resurse umane de la HPDI.

Mai mult, in anii precedenti s-a tot incercat revitalizarea companiilor detinute de stat prin angajarea de manageri independenti, cu performante notabile in companii private. Cu toate ca s-au primit finantari, s-au facut modernizari, s-au adus oameni tineri, performantele companiilor de stat din Romania sunt inca in urma celor similare din Vest: nu sunt nici profitabile, cu mici exceptii, si nu sunt nici macar eficiente. Prin urmare, de ce este performanta sinonima cu mediul privat?

HPDI, companie specializata in solutii de leadership si dezvoltare a resurselor umane, a analizat acest subiect si a conturat 6 motive din cauza carora managerii din mediul privat nu mai performeaza in acelasi mod atunci cand lucreaza "la stat".

„Am avut sansa sa cunosc sute de lideri autentici, manageri valorosi, strategi si vizionari care au schimbat organizatii, insa toti in mediul privat. Fara exceptie, companiile de stat au o inertie a lor, o miscare browniana atat de vicioasa incat performanta moare la intrare. Maxima comunista <<ziua trece, leafa merge>>, pare ca este filosofia angajatilor de la stat, unde intalnesti invariabil monotonie, oameni fara pasiune si suparati pe viata”, spune Petru Pacuraru, fondatorul HPDI si specialist in leadership.

Asadar ce se intampla cu aceste talente si acesti creatori in companiile private, care fac tranzitia dintre administratie publica si companii de stat? Cum ajung acesti „supereroi” sa isi piarda puterile pana la limita ridicolului in unele situatii?

Sase motive esentiale din cauza carora managerii din privat nu fac fata la stat

1. Sistemul functioneaza diferit: o organizatie privata se bazeaza pe performanta si rezultate, una "de stat" e politizata si se construieste pe favoritisme. Iar timpul acordat celor adusi sa schimbe asta e scurt si foarte scurt, aproape inexistent. Dupa trei luni toti se asteapta sa vada o organizatie reformata.

2. Birocratia excesiva face ca organismul respectiv sa fie inert si sa se miste greoi. Spre exemplu, daca doresti sa concediezi pe cineva, care nu face ce trebuie, e nevoie sa te pregatesti de un an de procese, proceduri, aprobari, evaluari. Sa modifici salariile, beneficiile, constrangerile, programul, obiectivele, iti va consuma mai mult timp decat orice mandat vei avea pentru a conduce acea institutie. Asadar, e mai simplu sa accepti limitarile si sa incerci sa lucrezi cu ingredientele pe care le ai la indemana.

3. Resursa umana limitata nu doar ca volum, dar mai ales din punctul de vedere al competentelor. Esti nevoit sa joci in liga asteptarilor cele mai inalte cu o echipa perimata, decrepita si neincrezatoare. Asta daca nu discutam si despre coruptie, parti-pris si nepotisme, pentru ca atunci lucrurile sunt si mai complicate.

4. Sistemul nu permite evaluarea obiectiva, nimeni nu stie ce face fiecare si daca e bine. Nu exista obiective clare, un intrument de masura, dar mai presus de toate, dorinta de performanta.

5. Gradele tale pe umarul de supermanager sunt stralucitoare doar in contextul organizatiei din care faceai parte. Cu alte cuvinte, te-ai descurcat sa cresti acolo, sa intelegi cum functioneaza o companie, dar terenul nu este atat de fertil peste tot. Toate recomandarile din lume nu te vor ajuta sa creezi performanta acolo unde nu sunt oameni, nu sunt bugete, nu exista un istoric de performanta, nu exista sustinere si suport, si unde inca nu esti suficient de apt sa faci foc fara lemne.

6. Si in tot sistemul deja greoi, apare periodic si Consiliul de Administratie format din persoane care au un anumit mandat sa reprezinte diverse cauze si interese. De cele mai multe ori, acestea nu sunt aceleasi cu ale managerului. Astfel ca, apare o noua comisie care va filtra toate deciziile pe care acesta vrea sa le ia, comisie care nu va rezona la bunele intentii sau viziunea inovatoare a managerului.

„Evident ca nu este un singur motiv, este o combinatie intre ele, sau, de cele mai multe ori, toate. Cred ca orice sistem, oricat de dificil este de manageriat se poate conduce si reforma cu rabdare, bune intentii, capul jos si multa, multa, enorm de multa munca. Si manageri competenti pe bune, nu doar in CV”, conchide Pacuraru.

Infiintata in 2001, compania Human Performance Development International furnizeaza solutii de leadership si dezvoltare a resurselor umane prin programe de training, coaching si teambuilding.

Sursa foto: Shutterstock/SFIO CRACHO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri