Companiile care isi formeaza echipe diverse, fie ca este vorba din punct de vedere al genului, varstei, culturii sau de orientarii sexuale, si le permit oamenilor sa se manifeste liber, fara sa se simta ingraditi, vor avea angajati mai productivi. De asemenea, acesti angajati vor fi cei care vor inregistra rate scazute de burnout (epuizare), a declarat pentru wall-street.ro Anka Wittenberg, manager pentru diversitate si incluziune in cadrul companiei de solutii software de business SAP.

"Companiile care au o cultura cu adevarat incluziva, in care oamenii pot cu adevarat sa fie autentici, in care nu trebuie sa joace un rol, sunt organizatiile care vor avea oameni mai productivi la locul de munca. Noi, la SAP, ne concentram pe diversitate din patru puncte de vedere, respectiv gen, generatie, cultura si identitate", a explicat Anka Wittenberg, manager SAP.

Studiile au aratat ca echipele diverse, de exemplu din punct de vedere al genului, sunt echipe care inregistreaza mai mult succes

Astfel, companiile isi pot largi aria de cautari de talente, daca sunt deschise sa angajeze oameni din grupuri minoritare, fara sa tina cont de gen sau de orientarea sexuala, de exemplu.

"Asa cum s-a mai spus, in piata muncii nu exista un deficit de talente, ci noi, angajatorii, suntem cei care trebuie sa gandim si sa definim diferit talentul (...) Cu totii vorbim despre globalizare, insa fiecare dintre noi are un trecut profesional diferit, fiecare comunica in felul sau, insa muncim impreuna si cred ca este important sa acceptam diferentele celorlalti", a mentionat managerul SAP.

Ce se intampla cu femeile care joaca roluri de barbati la job

Unul dintre cele mai fierbinti subiecte cand vine vorba despre diversitate este cel al egalitatii dintre femei si barbati la locul de munca. Anka Wittenberg considera ca femeile care se poarta asemenea barbatilor sunt cele care ajung mai repede sa manifeste sindromul burnout.

"In ultimii 10 ani, femeile au fost invatate sa vorbeasca ca barbatii, sa negocieze si sa se imbrace ca ei. In cazul femeilor care incearca sa imite in multe aspecte comportamentul barbatilor rata de burnout este mult mai ridicata, pentru ca folosesc mai multa energie pentru a juca un rol. Asadar, nu este suficient sa pui femei si barbati intr-o echipa, diversitatea are impact cand oamenii chiar pot fi ei insisi", a explicat Anka Wittenberg, manager pentru diversitate si incluziune SAP.

Potrivit acesteia, la fel se intampla si in cazul persoanelor cu orientare sexuala diferita.

"Persoanele cu orientari sexuale diferite, care nu pot fi ei insisi la locul de munca, trebuie sa joace un rol la job si isi reduc productivitatea cu 10%", a mai spus Wittenberg.

Daca ai o cultura in care oamenii pot fi ei insisi, asa cum isi doresc ei, ai angajati cu 10% mai productivi, iar rata de burnout este mult mai scazuta. Insa aceste politici incluzive trebuie facute cunoscute tuturor si trebuie sa se vorbeasca cat mai mult despre ele in companii

Managerul le recomanda angajatorilor sa fie deschisi si catre recrutarea de persoane cu diverse dizabilitati, precum autistii, sau chiar in ceea ce priveste persoanele refugiate.

"Un alt exemplu sunt refugiatii, 65 de milioane de oameni sunt in miscare in prezent in lume, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne gandim cum sa aducem oameni din aceasta categorie in piata muncii. La SAP avem peste 100 de interni din randul persoanelor refugiate, dintre care 21 au fost angajati cu norma intreaga", a mai spus Anka Wittenberg.

O analiza realizata de compania McKinsey, care studiaza de mai multi ani diversitatea la locul de munca, arata ca organizatiile care au o forta de munca diversa au rezultate financiare mai bune. Astfel, companiile care pun accentul de diversitatea de gen inregistreaza rezultate cu 15% mai bune decat media nationala, in timp ce organizatiile cu diversitate din punct de vedere etnic au rezultate cu 35% mai bune decat media.

Anka Wittenberg lucreaza de peste cinci ani in cadrul companiei de solutii software de business SAP, iar de trei ani este managerul departamentului de diversitate si incluziune in cadrul SAP, politicile sale reflectandu-se asupra celor 84.000 de angajati ai companiei din 150 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri