Medicii, controlorii de trafic aerian, profesorii, educatorii si contabilii se numara printre cei mai stresati angajati din Romania. Sunt datele care reies dintr-un studiu realizat recent de catre un site de joburi. Raportul arata ca, cei care lucreaza in cele mai stresante locuri de munca nu isi urasc in mod necesar meseria, ci dimpotriva, unii sunt dependenti de adrenalina.

75% dintre romani spun ca sunt stresati si suprasolicitati la locul de munca. Alti 50% se declara obositi sau epuizati din cauza jobului. Mai mult, specialistii citati de portalul iVox, sustin ca 8 din 10 angajati resimt efectele suprasolicitarii sau diverse simptome sau boli. Majoritatea acuza oboseala excesiva si indelungata, probleme cu somnul sau migrene.

Datele din raport nu includ meserii care la nivel de perceptie sunt asociate cu stres ridicat, cum ar fi cea de avocat. In concluzie, casele de avocatura reusesc sa ofere un echilibru intre munca si pasiune. In Romania cei mai interesanti angajatori sunt firme de renume ca Tuca Zbarcea si Asociatii, NNDKP sau Musat & Asociatii.

O privire aruncata pe piata muncii din Statele Unite schimba radical perspectiva.

Un studiu, realizat de aceasta data la nivelul Statelor Unite de catre site-ul Career Cast, arata ca reporterii, soferii de taxi si prezentatorii de stiri au un nivel ridicat de stres la job.

Citeste si:
Nu ai inca job? Mii de posturi pentru debutanti, disponibile oricand
BestJobs: Peste 5.000 de...

Slujba de director de Relatii Publice este urmatoarea pe lista, din cauza expunerii publice permanente si a raspunderii pentru imaginea produselor si serviciilor promovate, urmata de cea de director general, care vine la pachet cu raspunderea pentru tot ce nu merge bine in companie.

Meserii stresante mai sunt cele de fotoreporter si reporter, din cauza expunerii permanente la pericole, fie in razboi, cutremur sau uragane, dar si a termenelor limita si a concurentei.

Topul este incheiat de soferii de taxi, din cauza mortalitatii mari provocata de actele criminale, si politisti, care nu isi pun doar viata in pericol, ci raspund si de viata altora.

Clasamentul a luat in calcul mai multi factori de stres: deplasarile in interes de serviciu, deadline-urile, desfasurarea activitatii in public, eventualele pericole, punerea in pericol a propriei vieti si/sau a altor persoane, interactiunea cu publicul si/sau cu clientii, competitivitatea, potentialul de crestere in cariera.

Citeste si:
Romania, infringement pentru netranspunerea unor directive feroviare
Comisia Europeana a initiat...

Datele Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca arata ca riscurile psihosociale si stresul la locul de munca se numara printre cele mai mari provocari in materie de securitate si sanatate in munca. Acestea au un impact semnificativ asupra sanatatii oamenilor, organizatiilor si economiilor nationale.

De aceea este important sa incercam sa evitam stresul de la job si sa alegem fie meserii care ne menajeaza, fie sa invatam sa il gestionam eficient.

Sursa foto: Shutterstock/Creativa Images

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si