Esti cea mai inteligenta persoana pe care o cunosti?

Esti cea mai inteligenta persoana pe care o cunosti?

Fondatorul Oracle, Larry Ellison, isi doreste sa angajeze doar candidatii foarte talentati si extrem de inteligenti si le cere recrutorilor sai sa adreseze aceasta intrebare tinerilor absolventi de facultate, potrivit profesorului Sydney Finkelstein, autorul cartii "Superbosses".

In fata acestei intrebari, candidatii care raspund afirmativ sunt angajati. Pe de alta parte, cei care spun "nu" sunt intrebati care este cea mai inteligenta cunostinta a lor, angajatorul indreptandu-si atentia catre acea persoana.

Pe o scara de la 1 la 10, cat de ciudat esti?

Pe o scara de la 1 la 10, cat de ciudat esti?

Una dintre valorile cele mai importante ale companiei Zappos este aceea de a crea lucruri ciudate si putin amuzante, spune Tony Hsiesh, CEO-ul companiei.

Pentru a se asigura ca aduce in companie oameni care se potrivesc culturii, acesta adreseaza la angajare intrebarea "pe o scara de la 1 la 10, cat esti de ciudat?" si spune ca numarul ales nu conteaza neaparat, ci modul in care candidatii raspund. Chiar si asa, "daca aleg numarul unu, cel mai probabil nu sunt persoane care s-ar potrivi culturii companiei", afirma CEO-ul.

Tot el mai spune ca nici cei care aleg 10 nu se potrivesc companiei, considerand ca depasesc limitele acceptate.

De asemenea, la Zappos candidatii sunt intrebati si "pe o scare de la 1 la 10, cat de norocos esti in viata". Inca o data, numarul nu conteaza prea mult, insa despre cei care aleg unu se considera ca sunt genul care nu stiu de ce li se intampla lucrurile rele (dand, probabil, vina pe ceilalti). Pe de alta parte, cei raspund 10 sunt din categoria care nu inteleg de ce cum de li se intrampla atatea lucruri bune (dand, probabil, dovada de lipsa de incredere).

Foto: ESB Professional, Shutterstock

Te afli pe suprafata Pamantului. Mergi o mila spre sud, o mila spre vest si o mila spre nord. Ajungi exact de unde ai plecat. Unde te afli?

Te afli pe suprafata Pamantului. Mergi o mila spre sud, o mila spre vest si o mila spre nord. Ajungi exact de unde ai plecat. Unde te afli?

Elon Musk, CEO-ul companiilor Tesla si SpaceX, obisnuieste sa le adreseze candidatilor la pozitiile pe care le are deschise in cadrul organizatiilor intrebarea "Te afli pe suprafata Pamantului. Mergi o mila spre sud, o mila spre vest si o mila spre nord. Ajungi exact de unde ai plecat. Unde te afli?"

Sunt o multime de raspunsuri corecte la aceasta intrebare si, se pare, ca unul dintre ele este "Polul Nord".

Spune-mi un adevar, dar despre care aproape nimeni nu este de acord cu tine

Spune-mi un adevar, dar despre care aproape nimeni nu este de acord cu tine

Cofondatorul companiei PayPal, Peter Thiel, cauta intotdeauna sa angajeze oameni care nu se tem se spuna ceea ce gandesc. Iar pentru a face acest lucru, el le cere intotdeauna candidatilor si fondatorilor companilor care cauta investitori sa spuna un lucru pe care ei il considera adevarat, dar cu care nu mai este de acord aproape nimeni.

"Este un test pentru a descoperi originalitatea gandirii, si, intr-o anumita masura, testeaza curajul de a vorbi intr-un context dificil dintr-un interviu", potrivit acestuia.

Foto: Yury Zap, Shutterstock

Cum ai face bani dintr-un butic de inghetata din Central Park?

Cum ai face bani dintr-un butic de inghetata din Central Park?

Yasmin Green, sefa departamentului de cercetare si dezvoltare la Jigsaw, incubatorul tehnologic al Alphabet cunoscut anterior sub denumirea Google Ideas, isi doreste sa angajeze oameni creativi, care gandesc independent. Asa ca ea le lanseaza candidatilor provocarea de a se gandi cum ar dezvolta un butic de inghetata.

"Sunt curioasa sa vad cum se descurca oamenii cu necunoscutul si daca pot sa se distreze gandind serios", spune aceasta.

Foto: Charles Place, Shutterstock

Sursa foto: ESB Professional, Shutterstock