Merit o marire de salariu

Merit o marire de salariu

Nu ti se cuvine ceva anume, fiecare recompensa pe care o primesti de la angajator trebuie sa ti-o castigi. Daca spui ca tu meriti sa castigi mai mult, fara sa explici clar si convingator nu vei reusi decat sa pari egoist. Cel mai bun mod in care poti actiona in loc sa spui ca meriti o mariri este sa iti prezinti cele mai recente rezultate, scrie Business Insider.

Daca ti-ai adus aportul in mod semnificativ la cresterea veniturilor companiei sau la imbunatatirea fluxului de lucru al echipei. acestea ar fi cele mai importante plusuri prin care ti-ai putea convinge angajatorul ca meriti sa fii recompensat. Spunand ca meriti o marire de salariu doar pentru ca ai venit la timp la munca nu te va ajuta in atingerea obiectivului tau.

Foto: pathdoc, Shutterstock

Plec daca nu imi mariti salariul

Plec daca nu imi mariti salariul

Daca faci o astfel de declaratie, cel mai probabil iti va fi aratata usa, mai ales ca o multime de oameni ar accepta postul tau chiar si pe bani mai putini. Ideal este sa rezisti tentatiei de a-ti ameninta seful, pentru ca nu vei castiga nimic cu o astfel de atitudine.

"Un lucru pe care nu ar trebui sa il spui niciodata cand ceri o marire este amenintarea ca vei pleca din companie daca nu ti se mareste salariul. In cel mai rau caz, angajatorul ar putea interpreta aceasta declaratie drept un anunt al demisiei", considera David Bakke, colaborator la Money Crashers.

Foto: TravisBoyz, Shutterstock

Sunt ingropat in datorii

Sunt ingropat in datorii

Aceasta este o informatie pe care ai face bine sa nu o impartasesti angajatorului. Pana la urma, sefului tau nu ii pasa cu adevarat ca tu nu iti poti plati facturile. Pe el il intereseaza daca iti faci treaba pentru care ai fost angajat.

Cand admiti ca esti intr-o situatie financiara dificila il faci pe angajator sa se gandeasca la faptul ca nu stii sa iti gestionezi finantele.

Foto: Shutterstock

Nu spune ca a meriti o marire doar pentru ca nu ai mai primit una de mult timp

Nu spune ca a meriti o marire doar pentru ca nu ai mai primit una de mult timp

Nu tine de tine sa stabilesti momentul in care consideri ca ti se cuvine o marire, asa ca nu este recomandat sa ii dai sefului tau un ultimatum. Angajatii nu ar trebui sa se astepte ca seful lor le va aprova o marire doar pentru ca a trecut mult timp de cand si-au adaugat ceva la salariu.

"Pregateste bine momentul in care vei cere o marire. Asta inseamna sa ai o discutie in prealabil cu seful in care sa vorbiti despre ce inseamna succesul in companie, in echipa, in departament, si care sunt asteptarile acestuia pe termen mediu si lung", sustine Sallie Krawcheck, CEO la Ellevest.

Foto: Brian A Jackson, Shutterstock

Nu te compara cu alti colegi

Nu te compara cu alti colegi

Cu siguranta exista o serie de motive pentru care alti colegi de-ai tai castiga mai bine ca tine. Poate au cunostinte mai avansate sau sunt angajati de mai mult timp in companie.

De asemenea, ia in calcul si varianta ca acestia pot minti cand spun ca au un salariu mai bun ca al tau. Nu trebuie sa ii crezi pe cuvant. In plus, sefului tau nu ii va placea faptul ca faci o comparatie cu remuneratia colegilor. Mai bine este sa te raportezi la salariile din industrie.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock

Vreau o marire de X%

Vreau o marire de X%

Cresterile de salarii sunt in procente raportate la rezultatele financiare ale companiei, adica nu tin neaparat de meritul pe care il are un angajat. Mai mult, inainte de a cere o crestere de salariu ar trebui sa vezi la nivel se incadreaza pozitia pe care o ocupi.

"Nu spune «as vrea o marire de 10%», ci «datele din sector arata ca pentru pozitia pe care o ocup salarii sunt de ...»", spune coachul de cariera Kelly McClellan.

Foto: annt, Shutterstock

Ma platiti prost

Ma platiti prost

Daca ai simtit ca salariul tau nu este unul corect inca de cand te-ai angajat, ai avut suficient timp sa rezolvi acest lucru de-a lungul negocierilor salariale. De asemenea, trebuie sa te gandesti la ce te raportezi cand tragi concluzia de mai sus.

Daca nu ai niste mijloace clare prin care sa demonstezi ca nu esti platit pe cat meriti, nu vei face decat sa iti exprimi propria parere si atat. Cel mai bine este sa faci o cercetare inainte de a aduce subiectul in discutie.

FOto: Andrei Popov, Shutterstock

Fac munca a doua persoane

Fac munca a doua persoane

Desi s-ar putea sa faci munca pe care in mod normal o fac doua persoane, sunt formule mai bune de a transmite acel mesaj. Daca incepi conversatia cu seful tau in acest mod, pregateste-te sa primesti un raspuns defensiv. In schimb, mai bine este sa discutati despre un nou rol in companie, deoarece responsabilitatile adaugate te fac sa indeplinesti sarcinile unui alt job decat cel pentru care ai fost angajat.

Foto: Ollyy, Shutterstock

Am o oferta mai buna

Am o oferta mai buna

Daca apelezi la o astfel de targuiala, asigura-te ca ceea ce spui este adevarat. Prea multi angajati folosesc aceasta replica desi stiu ca nu au nicio propunere mai banoasa. Daca ai de gand sa spui asta, fa-o doar daca ai o oferta si chiar o vei accepta daca nu primesti marirea dorita.

In momentul cand ii spui sefului tau ca ai o oferta mai buna, il pui pe acesta intr-o situatie dificila. S-ar putea ca el sa isi doreasca sa iti ofere bani in plus la salariu, insa nu are resurse, iar in urma acestei declaratii ai putea ramane fara job.

Asadar, nu sugera niciodata ca ai avea o alta oferta daca nu ai.

Foto: lolostock, Shutterstock

Sursa foto: baranq, Shutterstock