Economia se dezvolta, business-urile cresc, companiile au din ce in ce mai multa nevoie de forta de munca, insa candidati sunt tot mai putini. Angajatorilor nu le mai raman decat optiunile de a face eforturi pentru a deveni cat mai atractivi si de a se adapta la cerintele potentialilor angajati.

Un studiu realizat de eJobs arata ca 2016 a fost cel mai bun an pentru piata muncii din 2008 pana in prezent, an in care acest sector a recuperat terenul pierdut atunci, revenind din mai toate punctele de vedere la nivelul de dinainte de criza. Pentru candidati, 2016 a adus mai multe pozitii deschise si salarii mai mari.

Astfel, pe parcursul anului 2016 numarul de pozitii deschise pe site-ul de recrutare a crescut cu 70% fata de anul anterior, la 420.000, in timp ce cifra candidatilor s-a marit cu doar 10-15%.

"Numarul aplicantilor nu a crescut in acelasi ritm cu cel al pozitiilor disponibile, iar numarul mediu de aplicanti pe o pozitie a fost in scadere", a explicat Andrei Frunza, CEO eJobs.

Domeniile preferate de candidatii aflati anul trecut in cautarea unui loc de munca au fost Inginerie, IT, Finante, Vanzari si Resurse Umane.

"Domeniul HR reprezinta o zona efervescenta pe piata muncii, pentru ca recrutarea a devenit o activitate strategica pentru jucatori. In prezent, politicile de HR genereaza cresterile din companii, acesta fiind un trend tot mai evident, care urmeaza sa accelereze", a precizat Frunza.

Ce salarii au tintit romanii in 2016

Asteptarile salariale pe care le-au avut romanii in 2016 au fost extrem de diferite, potrivit eJobs, in functie de gen, varsta, studii sau domeniul de activitate.

De exemplu, romanii aflati la inceputul si la sfarsitul carierei au afirmat ca sunt dispusi la compromisuri mai mari in ceea ce priveste salariul decat cei in plina ascensiune profesionala. Pe de alta parte, femeile au spus ca ar accepta, daca ar obtine jobul dorit, un salariu minim net de 2.311 lei pe luna, cu peste 500 de lei mai putin decat barbatii, care au mentionat ca ar dori sa castige cel putin 2.880 de lei.

Razboiul pentru talente va continua si in acest an

Daca anul 2016 a adus provocari angajatorilor, in acest an lupta pentru angajatii talentati va continua, cresterea preconizata a PIB urmand sa duca la aparitia multor locuri de munca disponibile.

"In acest an, ne asteptam sa creasca numarul de pozitii deschise, iar online-ul sa ramana principalul canal de recrutare (...) Razboiul pe talente va continua, iar in piata vor fi puse noi bugete pentru atragerea si retentia oamenilor in companii. (...) E o noua paradigma in piata, angajatul devine o entitate «eu SRL», entitate cu care trebuie sa comunici si caruia trebuie sa ii vinzi jobul, iar angajatorii trebuie sa se adapteze la aceasta realitate", a precizat Andrei Frunza.

Fiecare procent ce crestere din PIB inseamna noi locuri de munca pe piata

Tot el a mai spus ca doar in Bucuresti 10 companii noi au planuri sa angajeze in acest an cel putin 2.000 de oameni, majoritatea in centre de outsourcing si call center-uri.

Reprezentatii eJobs au aratat ca organizatiile din tara noastra au inceput deja sa faca demersuri pentru a fi din ce in ce mai atractive pe piata, axate in general pe campanii care au ca rol in special popularizarea beneficiilor oferite angajatilor.

"Beneficiile pot sa insemne programe de formare, zile dedicate unor activitati diverse, birouri atractive sau, cand tinta sunt muncitorii necalificati, de salarii atractive si bonuri de masa", a explicat Laura Chiculita, director de marketing eJobs.

Angajatori, faceti publice salariile!

O miscare buna pentru a atrage mai multi candidati, pe care angajatorii straini o fac, insa romanii inca au retineri, este publicarea salariului in anuntul de angajare.

"In afara Romaniei, in UK sau SUA, salariile sunt publice, pentru ca sunt piete mature, iar din studii se cunosc salariile pentru fiecare pozitie sau cel putin se stie un interval in care poate sa varieze. Si in Romania sunt publice in general salariile oferite de angajatorii straini. Ar trebui sa le faca publice si romanii", a spus Bogdan Badea, director de vanzari eJobs.

Iti recomandam sa citesti pe wall-street.ro articolul Andrei Frunza, CEO eJobs: Firmele primesc cu 50% mai multe CV-uri daca fac public salariul

Andrei Frunza a aratat ca cel mai probabil companiile romanesti nu fac publice salariile pentru a nu fi cunoscute de competitie.

Peste cinci ani o vor face si angajatorii romani, cu siguranta

Infiintat in 1999, eJobs este primul portal de recrutare online lansat in Romania. Utilizat in prezent de peste 3,3 milioane de profesionisti, eJobs.ro ofera acces la locuri de munca in cadrul celor mai importante companii din tara. eJobs Group SRL face parte din trustul Ringier Romania, membru Ringier AG. Compania are 47 de angajati si a inregistrat in 2016 afaceri de sase milioane de euro, in crestere de la 3,8 milioane de euro in anul anterior. In acest an, estimarile companiei vizeaza un avans cu 40% al cifrei de afaceri si un profit de 60%.

Sursa foto: nitsawan katerattanakul, Shuterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri