Ajunsa la a VI-a editie, conferinta HR 2.0 este organizata de wall-street.ro si a fost sustinuta de 7card, Crowe Horwath, eJobs, Lugera, Oracle, Smart Experience si BCR Pensii.

Cristina Savuica: Sunt salarii de la 2.000 lei, dar nu gasim candidati

Cristina Savuica: Sunt salarii de la 2.000 lei, dar nu gasim candidati

"Am inceput sa simtim lipsa de candidati in 2016", spune Cristina Savuica, Chief Happiness Officer in cadrul companiei de recrutare Lugera. Ea accentueaza astfel ca angajatorii traiesc o criza acuta de personal, si pe partea de candidati, si pe partea de talent.

"De ceva vreme, de un an de zile, angajatul dicteaza pe piata muncii. Piata de recrutare pe care o stim noi nu mai este simpla. Joburile cel mai greu de acoperit sunt in IT, vanzari, contabilitate si automotive. Din 100 de candidati contactati doar 2 sunt interesati sa stea de vorba cu noi. Sunt salarii de la 2.000 lei si totusi nu gasim candidati. In afara de lipsa de candidati, ne confruntam cu lipsa de seriozitate. Nu vin la interviu, desi confirma. Acum angajatorii fac compromis dupa compromis, angajeaza oameni fara BAC in call-centere si ii formeaza", mai spune Cristina Savuica.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Corina Cimpoca: Romanii nu sunt loiali companiilor

Corina Cimpoca: Romanii nu sunt loiali companiilor

Romanii sunt putin loiali companiilor, cel putin in primii ani de munca, fapt pentru care 40% din angajati vor sa isi schimbe jobul in urmatorul an, arata un studiu realizat de MKOR Consulting, prezentat la conferinta HR 2.0.

“Banii sunt extrem de importanti. 20% isi doresc sa plece pentru un salariu mai mare. Cel mai apreciat beneficiu de departe sunt bonusurile de performanta”, spune fondatorul MKOR Consulting. Corina Cimpoca sustine ca angajatorii pot loializa angajatii astfel:

  • Sa dezvolte talentele: fiecare om are un talent, care poate fi slefuit prin traininguri
  • Pot pune la dispozitie o zi in care angajatii sa lucreze de acasa
  • Pot incuraja creativitate prin colaborarea angajatilor pe proiecte
  • Pot oferi 20% din timp pentru proiecte paralele
  • Pot oferi trotinete la birou
  • Pot rasplati cei mai loiali angajati: o data la 5 ani pot oferi o luna de concediu
  • Pot face studii de satisfactie a angajatilor

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Andrei Cretu: Angajatii sa primeasca ce isi doresc ei

Andrei Cretu: Angajatii sa primeasca ce isi doresc ei

Cum companiile sunt tot mai preocupate de fidelizarea angajatilor, acorda beneficii diverse, printre care si abonamentul de sport 7Card, cu acces la peste 400 de sali de fitness din Bucuresti si tara.

“Daca angajatul meu isi doreste ceva, pana la urma ii ofer ceea ce isi doreste, gandindu-ma ca are si beneficii cu adevarate reale atat pentru el ca individ, cat si pentru companie", spune Andrei Cretu, co-fondatorul Benefit Seven, care a lansat abonamentul 7Card.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Florin Rotaru: Lucratul integral de acasa, o exagerare

Florin Rotaru: Lucratul integral de acasa, o exagerare

Domeniul ingineriei, in care angajatul este cel care dicteaza, iar companiile sar cu salarii mari si beneficii cat mai diverse, se afla intr-o bula, nu tocmai confortabila, insa in care oamenii fac performanta, spune Florin Rotaru, director tehnic la ENEA Romania.

"Insa beneficiile extrasalariale nu sunt singurele importante. Slefuim talentul, incercam sa punem oamenii in pozitiile potrivite pentru ei. Si stimulam creativitatea prin zone de relaxare si gaming, avem Playstation si X-Box. Suntem foarte flexibili in multe lucruri, inclusiv in ceea ce priveste lucratul de acasa. Noi oricum lucram remote pentru clientii nostri, nu conteaza daca o facem din sediul Enea din Grozavesti sau de acasa. Lucratul integral de acasa este insa o exagerare", completeaza Rotaru.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Bogdan Badea: Romanii, interesati de domeniile care se confrunta cu deficit de personal

Bogdan Badea: Romanii, interesati de domeniile care se confrunta cu deficit de personal

Un alt paradox in piata muncii din Romania este faptul ca domeniile preferate de romanii care isi cauta un loc de munca pe o platforma de job-uri sunt tocmai acelea care se confrunta cu cel mai mare deficit de personal, spune Bogdan Badea, Chief sales Officer eJobs Group.

Potrivit acestuia, romanii isi aleg domeniile care prezinta interes abonandu-se la newsletter si alerte de job-uri din domenii precum inginerie, IT si finante. Totodata, domeniile de interes nu reprezinta mediile in care acestia lucreaza in prezent, ci unde si-ar dori sa activeze, a mai spus Bogdan Badea.

In mod paradoxal, domeniile in care acestia si-ar dori sa lucreze sunt tocmai cele care se confrunta cu o criza acuta de forta de munca. La polul opus, domeniile din piata muncii care prezinta cel mai scazut interes pentru angajatii din Romania sunt media, telecomunicatii si management.

Melania Mirea: Panaceul retentiei angajatilor, o oferta personalizata de beneficii

Melania Mirea: Panaceul retentiei angajatilor, o oferta personalizata de beneficii

Daca in trecut pachetul salarial reprezenta panaceul pentru a atrage si a retine angajatii in cadrul unei companii, in prezent, chiar daca oferata este atractiva, angajatorii se folosesc de alte parghii pentru retentia personalului, printre acestea fiind si o oferta personalizata de beneficii in functie de nevoile si dorintele salariatilor, a spus Melania Mirea, director executiv al BCR Pensii.

"In 2017 vorbim de un pachet de beneficii extrasalariale in acord cu nevoia reala a anui angajat, cu dorintele si prioritatile sale si momentul in care se afla in viata", a completat Mirea.

Directorul BCR Pensii considera ca un trend in retentia angajatilor sunt beneficiile din sfera informatiei, a workshop-urilor si a atelierelor de creatie: "Oamenii sunt tot mai interesati de informatii din toate domeniile. Orice angajator care poate aduce pe masa nu numai clasicele beneficii extrasalariale, ci tot felul de ateliere, informatii utile din viata de zi cu zi, care ii pot ajuta, sunt destul de apreciate", a concluzionat Melania Mirea.

Alexandra Deaconu: Piata muncii va duce in viitor la cresterea ocupatiilor si aparitia de noi joburi

Alexandra Deaconu: Piata muncii va duce in viitor la cresterea ocupatiilor si aparitia de noi joburi

Cel mai mare deficit de talente de pe piata muncii va remodela peisajul mondial al fortei de munca, generand pierderi, crearea de noi locuri de munca in alte domenii, unele chiar inexistente in urma cu cinci ani, precum si cresterea familiilor de ocupatii, a declarat Alexandra Deaconu, profesor al Academiei de Studii Economice.

Alte tendinte ale pietei globale indica crearea de locuri de munca in domenii precum IT, matematica, arhitectura si inginerie - 2 milioane de joburi-, dar si in largirea familiei de ocupatii, in special in sectorul energiei regenerabile, noi tehnologii de constructii, birouri si rezidente, in timp ce pozitiile manageriale din domeniul financiar, marketing si distributie vor inregista o crestere lenta.

Poate cel mai interesant trend in piata muncii globala se refera la crearea locurilor de munca in acele domenii inexistente in urma cu cinci, zece ani, mai ales in conditiile in care se estimeaza ca 65% dintre copiii care intra acum la scoala primara vor lucra la absolviree in joburi complet noi. "Universitatile <<nu mai lucreaza pe stoc>>, ci incercam sa simtim si sa anticipam nevoile pietei", a mai spus aceasta.

Bogdan Badea: Angajatii din vestul tarii au asteptari salariale mai mari decat cei din Bucuresti

Bogdan Badea: Angajatii din vestul tarii au asteptari salariale mai mari decat cei din Bucuresti

Desi Capitala conduce in topul national al salariilor, angajatii din vestul tarii au asteptari salariale mult mai mari decat cei din Bucuresti, ceea ce duce la un trend existent de cativa ani incoace, dar care se va mentine si anul acesta: polul de atractie pe care zona de vest si orase precum Timisoara si Cluj il reprezinta pentru piata muncii, a declarat Bogdan Badea, Chief Sales Officer eJobs Group.

Asteptarile salariale ale romaniilor in 2016 au fost extrem de diferite, in functie de gen, varsta, studii sau domeniul de activitate, dar si functie de zona geografica, dupa cum arata un studiu realizat de eJobs Romania.

Astfel, daca in Bucuresti, salariul minim acceptat pentru jobul dorit este de 2.823 lei, in partea de Vest a tarii acesta se situeaza la 3.085 lei. Pe de alta parte, angajatii din cele doua regiuni considera ca salariul net just pentru jobul dorit (salariul considerat corect din punctul de vedere al respondentului) pentru regiunea Bucuresti-Ilfov este de 3.556 lei fata de 3.618 lei pentru zona de Vest.

Alecsandra Ionita: Angajatii prefera beneficiile care includ hobby-urile si dezvoltarea personala

Alecsandra Ionita: Angajatii prefera beneficiile care includ hobby-urile si dezvoltarea personala

De la cursuri de actorie, dictie sau de bune maniere, cele mai preferate beneficii de angajati se invart in jurul hobby-urilor si a dezvoltarii persoane, iar industriile fruntase la acest capitol sunt cele de IT, shared services si zona de productie, a declarat Alecsandra Ionita, wellbeing specialist SmartExperience.

Potrivit unui studiu derulat de SmartExperience, furnizor de programe complete de wellbeing, in randul companiilor cu care colaboreaza, angajatorii din IT sunt cei mai preocupati in a oferi beneficii cat mai aparte angajatilor sai. Acestia din urma au solicitari cat mai diverse, de la hobby-uri, competitii sportive si maratoane, la gradinite si crese.

"In 2016, am simtit presiune mare in companii in care media de varsta era 20-21 de ani - generatia millennials - pentru care am dezvoltat ateliere creative bazate pe feedbackul lor, de exemplu atelier de fotografie cu smartphone-ul sau atelier de calatorii low budget, dar si escape room la birou", a mai spus Alecsandra Ionita.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu