Noua generatie de angajati este caracterizata ca fiind deschisa la nou, ceea ce, de multe ori, se traduce in dorinta de a schimba repede un job. Chiar si asa, angajatorii nu trebuie sa se dea batuti. Programele de dezvoltare, un plan de cariera si un mediu placut au adesea succes in retentia acestora in companie, considera Felix Toma, seful companiei de recrutare GiGroup.

Felix Toma a vorbi despre sansele mari ale tinerilor de a avansa repede la locul de munca si de a-si creste salariile, care initial sunt la un nivel redus, subliniind insa ca tinerilor le lipseste rabdarea de a sta doua sau trei luni la munca.

"Sunt o serie de domenii in care in 2017 se poate angaja fiecare tanar, chiar daca are experienta sau vreo calificare, chiar daca nu. Avem joburi disponibile in domenii precum call-center, industria automotive, manufactura sau retail, HoReca si FMCG. In toate acestea salariile de inceput nu sunt mari, chiar daca depasesc salariul minim, insa in cateva luni ei pot avansa si isi pot creste castigurile", a explicat Felix Toma, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul GiGroup.

Cum retii tinerii in companii

Managerul cu experienta in recrutarea a mii de persoane anual, sustine ca angajatii din tanara generatie sunt interesati sa ramana in companiile care investesc mult in trainingul lor.

"Ei isi doresc sa lucreze intr-o organizatie care investeste in dezvoltarea lor si in care simt ca evolueaza. Isi doresc ca managerii lor sa le arate ca au un plan de cariera pentru fiecare dintre ei. Un astfel de plan este foarte important pentru ei, si probabil ca este pentru oricine, pentru ca este un element motivator la locul de munca", a explicat Felix Toma.

Oamenii din departamentele de resurse umane trebuie sa vorbeasca cu tinerii si sa le explice ca daca raman trei luni, de exemplu, in companie pot sa ajunga la un anumit salariu. Cumva vorbim de un tip de coaching, pe care ar fi ideal ca organizatiile sa il faca cu ei

Pe de alta parte, un alt element important pentru reprezentatii tinerei generatii este mediul de lucru, care daca nu este unul placut, nu stau pe ganduri si isi cauta alt job. Insa daca acest lucru se intampla, ei pot sa ramana in organizatie, chiar daca au un salariu apropiat de media pietei.

"Sunt anumite companii in care daca atmosfera este placuta, modul de adresare si modul de lucru sunt pe placul lor oamenii raman mult timp, chiar daca salariile sunt in media din piata sau sunt companii care platesc chiar mai bine. Aleg sa nu isi schimbe jobul tocmai pentru ca se simt bine la jobul actual" , a mai precizat Toma.

Eforturi suplimentare pentru IT-isti

Cu mai mult de o oferta noua de munca pe zi, specialistii in domeniul informaticii sunt o categorie foarte vanata pe piata muncii, iar angajatorii trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a nu ii pierde.

"Pentru IT-isti conteaza proiectele. Ei sunt interesati in ce masura proiectele in care ei se implica au impact in lumea tehnologica, chiar la nivel global. De asemenea, locatiile din care lucreaza sunt importante pentru ei si s-ar putea sa nu dea Bucurestiul pe un job la Berlin, insa o oferta in Roma, de exemplu, i-ar putea convinge", a explicat Felix Toma.

Tot el a mai spus ca specialistii in IT se uita dupa companii care permit munca din afara biroului si un program flexibil de lucru.

Sursa foto: ESB Professional, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri