Timpul suplimentar de lucru este determinat de presiunea sarcinilor de lucru asociata cu activitatea optionala suplimentara. Un procent de 39% dintre angajatii romani respondenti la studiu admit ca „pur si simplu nu au suficiente ore la dispozitie pentru a finaliza sarcinile de lucru” si 42% indica faptul ca cerintele de lucru, precum intalnirile, raportarea si administrarea interfereaza cu activitatea lor principala. Totusi, potrivit cercetarii, in timpul orelor petrecute peste programul de lucru se obtin cele mai bune performante, angajatii romani citind e-mailurile necitite (39%), revizuind sarcinile finalizate/viitoare (41%) si citind materiale pentru a-si imbunatati cunostintele/aptitudinile profesionale (38%).

Cercetarea sugereaza, de asemenea, ca timpul suplimentar este utilizat pentru a permite crearea unui mediu de lucru dinamic in timpul programului de lucru, 37% admitand ca le place sa discute si sa socializeze la munca si de aceea lucreaza ore suplimentare pentru a-si finaliza sarcinile. Acest lucru este sustinut in continuare de faptul ca 87% dintre angajati sunt de acord cu interactiunea sociala la locul de munca.

„Satisfactia angajatilor este un element esential care nu ar trebui trecut cu vederea in mediul de afaceri competitiv din prezent”, a declarat Simona Decuseara, Sales and Marketing Manager Epson Romania si Bulgaria. „Organizatiile pot intotdeauna sa faca mai multe pentru a incuraja o cultura pozitiva a muncii, sporind multumirea angajatilor, iar aceasta cercetare ofera o perspectiva asupra gestionarii timpului, asupra presiunii si prioritatilor angajatilor din prezent.” Cercetarea releva si faptul ca multe dintre companii nu s-au aliniat tendintelor in privinta programului de lucru flexbil. Mai mult decat atat, majoritatea respondentilor romani (42%) spun ca munca de la birou ofera cel mai mare grad de eficienta.

Studiul sugereaza ca doar 5% din totalul persoanelor chestionate in Romania lucreaza in mod regulat de acasa, 22% spun ca lucreaza de acasa cel putin una sau doua zile pe saptamana, iar 10% trei sau patru zile pe saptamana. 21% dintre angajatii chestionati spun ca organizatia lor nu permite in prezent lucrul de acasa.