1. Radu Hasan - co-fondator si CEO Smartbill

1. Radu Hasan - co-fondator si CEO Smartbill

“Din punctul meu de vedere nu poti avea succes ca antreprenor fara a construi o echipa foarte valoroasa in jurul tau. Trebuie sa te inconjori de oameni dedicati, pasionati, foarte buni profesionisti in domeniul lor si sa te asiguri ca au tot ce e nevoie pentru a face performanta. Cu o echipa de top, ceva noroc, inspiratie si cu foarte multa munca, aproape sigur vine si succesul. Vor fi foarte multe momente in care iti va parea ca succesul e departe si te vei gandi sa renunti, dar acelea sunt momentele cheie in care trebuie sa strangi din dinti si sa mergi mai departe.”

(Foto: Radu Hasan - dreapta)

2. Nicolae Andronic - fondator si project manager Sergentro Software

2. Nicolae Andronic - fondator si project manager Sergentro Software

“O reteta de succes in afaceri, la fel ca si in cazul unei retete de clatite, ar presupune ca exista cativa pasi bine definiti care, daca sunt urmati, conduc la un rezultat satisfacator. Nu cred ca exista o astfel de reteta, iar daca exista, eu nu am descoperit-o inca. Totusi, avand un bucatar bun (fondatorul) ce utilizeaza ingrediente de calitate (echipa si resursele) si le combina intr-un mod inedit (ideea si executia), cresc sansele de a crea o portie delicioasa de clatite (afacerea de succes).”

3. Iulian Stanciu - CEO eMag

3. Iulian Stanciu - CEO eMag

“Cred ca putem discuta despre factori care favorizeaza succesul, mai putin despre o reteta matematica. Lucrurile care pentru mine au fost utile sunt:

  • Pasiunea pentru ceea ce faci. Indiferent de domeniu, pasiunea iti da energie sa mergi mai departe atunci cand iti este greu si sa inspiri oamenii pe care ii ai alaturi.
  • Invatarea continua. Avand in vedere contextul local si global, schimbarea este inevitabila, de aceea intotdeauna ar trebui sa inveti, sa te adaptezi si sa evoluezi.
  • Asumarea responsabilitatii. Oamenii vor aprecia asta, indiferent ca sunt clienti, parteneri sau angajati. Este inevitabil ca pe parcurs sa faci greseli, ele ar trebui asumate si invatat din ele.
  • Respect pentru toti cei din jur. Respectul este rasplatit la randul lui tot cu respect, in majoritatea cazurilor.”

4. Daniel Truica - fondator si CEO Vola.ro

4. Daniel Truica - fondator si CEO Vola.ro

“Nu cred ca exista retete ale succesului in afaceri. Ar fi fost prea simplu asa. Cred ca fiecare antreprenor isi identifica propria reteta pentru ca exista mai multe combinatii de ingrediente care sa-ti aduca succes in afaceri. Si cred ca merita vorbit despre cele mai intalnite ingrediente folosite de antreprenori. Cred ca unul dintre ele este dorinta de a rezolva o problema cu care se confrunta si care nu este solutionata inca de piata sau este solutionata incomplet sau defectuos. Acel moment de <<Aha!>> in care realizezi ca poti face ceva bine sau mai bine decat altii si ca te pasioneaza sa rezolvi aceasta problema. Un alt ingredient este obsesivitatea cu care antreprenorii se arunca in rezolvarea problemei identificate. Asta inseamna faptul ca produsul pe care il construiesti te acapareaza total si arunci in lupta toate resursele de care dispui, incepand cu timpul tau. Asta este marele avantaj pe care il au startup-urile in fata unor companii mult mai mari. Un numar mic de oameni care sunt dispusi sa se implice total pot rasturna giganti cu resurse mult mai mari si cu sute de angajati. Un alt ingredient important este echipa. Chiar daca pornesti singur la drum, nimeni nu reuseste fara o echipa puternica. Modul in care iti vei selecta aceasta echipa este una din cele mai importante decizii pe care poti sa le iei in viata ta de antreprenor.”

Sursa foto: Mircea Dragos

5. Dumitru Sirbu - co-fondator si CEO CRM REBS

5. Dumitru Sirbu - co-fondator si CEO CRM REBS

“Succes = Pasiunie x Perseverenta x Desciplina x Coeficient de noroc. Daca oricare din aceste elemente lipseste, toata formula devine nula. Avand doar pasiune nu ajungi nicaieri, la fel cum doar cu disciplina nu ajungi sa ai succes. Cat despre noroc, poti avea succes daca iti lansezi produsul la timpul potrivit. Totodata, sunt ferm convins ca norocul tau depinde doar de tine.”

6. Marius Ghenea - director de investitii 3TS Capital Partners

6. Marius Ghenea - director de investitii 3TS Capital Partners

“In realitate nu exista o reteta a succesului, cel putin nu una completa, deoarece succesul este o combinatie de mai multi factori care nu sunt neaparat in controlul unei singure persoane. In business, primul si cel mai important ingredient al succesului este echipa, fara o echipa valoroasa, nu exista succes. Majoritatea celorlalte elemente ale succesului, cum ar fi viziunea si strategia, planurile de afaceri, abordarea de piata sunt mai curand un rezultat al valorii echipei decat ingrediente independente ale succesului. Evident, nu poti avea succes si fara un pic de sansa, insa este nevoie de atitudinea potrivita pentru a fi favorizat de sansa, mai curand decat sa fii urmarit de nesansa.”

7. George Lemnaru - fondator si CEO Green Horse Games

7. George Lemnaru - fondator si CEO Green Horse Games

“Sunt un cumul de factori care trebuiesc indepliniti pentru a avea succes in afaceri. Daca ar trebui sa cream o reteta cele mai importante 3 ingrediente ar fi: focusul pe client, perseverenta si planificare.”

Sursa foto: crazystocker / Shutterstock.com