In ciuda tuturor exceptiilor, economistii sunt de parere ca este mult mai usor pentru o tara sa sustina o crestere economica atunci cand populatia este educata. Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, orase care au atras cei mai multi migranti intre 2001 si 2011, sunt si cele mai importante centre universitare din Romania. Insa diferente intre ele exista. Astfel ca, in ciuda faptului ca au aproximativ acelasi numar de locuitori, Cluj-Napoca are o economie de doua ori mai mare decat Iasiul, iar explicatia este simpla: pozitia geografica. Cluj-Napoca este mult mai aproape decat Iasiul de pietele din vest, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.

Universitatile sunt foarte importante pentru ca furnizeaza companiilor private forta de munca inalt calificata. Din acest motiv, oraselor care nu sunt centre universitare le este destul de greu sa concureze cu centrele universitare. In definitiv, orasele care pot sustine cresterea economica sunt acelea care reusesc sa genereze locuri de munca bine platite, care sa le permita oamenilor un nivel de trai ridicat.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Dreamstime.com