Interviu de angajare. Candidatul si angajatorul stau fata in fata, iar intre ei se afla CV-ul in maxim doua pagini cu care candidatul spera sa impresioneze. In timp ce isi arunca ochii peste CV, angajatorul isi ridica sprancenele si da admirativ din cap. Stie ca are in fata un lider, un candidat care a investit in el, cu performante profesionale, care e determinat sa faca mult mai mult. Trei litere din CV i-au atras atentia angajatorului.

Deseori, MBA suna bine si .. cam atat. Putini stiu, cu adevarat, ce inseamna, ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa te inscri in program, ce te invata, cine poate sa il faca si cum ii ajuta efectiv pe cei care il fac.

Cea mai la indemana defintie a unui MBA (Master of Business Administration) este urmatoarea: o scoala de afaceri care se bazeaza mai mult pe practica si mai putin pe teorie, care te ajuta sa intelegi mai bine ce inseamna o afacere, este o oportunitate sa intri intr-o retea de oameni din diverse domenii si sa aprofundezi lucruri la care altfel nu ai fi avut acces atat de usor. Desigur, nu e deloc de neglijat faptul ca odata cu un MBA poti obtine o promovare, un job mai bine platit si statutul social dorit.

Cum descriu experienta unui EMBA doi executive si un antreprenor

Adrian Apostoleanu este vice president Global Payroll la Oracle. A absolvit Academia de Studii Economice in anul 1999 si s-a inscris la EMBA in urma cu un an. Urmeaza sa incheie programul in 2018.

"Am lucrat din 1998 in mai multe companii multinationale, fara sa fac un program atat de avansat cum este acest EMBA. Am decis sa ma inscriu in EMBA pentru ca am acumulat destul de multa experienta profesionala ca sa pot sa aprofundez anumite zone pe care poate nu le-am aprofundat suficient pana acum", a declarat Adrian Apostoleanu, pentru wall-street.ro.

Acesta apreciaza faptul ca EMBA-ul ii ofera o diversitate foarte mare pentru a intelege ce se intampla in lume, in business, si nu numai.

"MBA iti ofera sansa sa intalnesti oameni care lucreaza in diverse companii, care sunt in pozitii, de regula, executive, si iti creeaza o retea foarte buna in diverse industrii. Iti ofera perspectiva diferitelor companii si industrii din diverse regiuni. Fata de master, iti ofera o structura foarte clara daca vrei, la un moment dat, sa conduci o echipa / companie pentru ca ai toata perspectiva unui business - de la cum sa conduci oameni, cum sa construiesti echipe, ce inseamna zona de contabilitate, zona de financiar avansat, cum pozitionezi un produs in piata, cum il lansezi, cum il promovezi, cum iti organizezi operatiunile", a adaugat Adrian Apostoleanu.

Daca ar putea da timpul inapoi, seful de la Oracle spune ca ar face aceste cursuri mai devreme, nu dupa 18 ani de experienta profesionala. Un MBA facut la inceputul carierei cresc sansele oricarui absolvent de a obtine pozitii bune in cariera.

"MBA-ul iti ofera o baza extrem de solida pentru orice companie. Toate informatiile sunt valoroase, profesorii sunt foarte buni. Daca si aplici ceea ce inveti, ai sanse mari sa ajungi foarte sus in companii. Mie imi ofera o structura foarte buna asupra tuturor disciplinelor pe care le-am studiat si mi-a oferit sansa sa aprofundez zone pe care nu le-am aprofundat. De exemplu, contabilitate, financiar avansat", a mai completat acesta.

Cat de impresionati sunt angajatorii de candidatii cu MBA?

E important un MBA, insa doar un MBA nu conteaza. "Iti da sanse mai mari sa obtii un job mai bun, insa ceea ce faci in practica conteaza mai mult decat teoria pe care o inveti in MBA. De aici si importanta de a fi intr-o pozitia in care poti sa aplici ceea ce inveti in program. Recomand MBA-ul. Daca iti doresti o cariera de succes, daca vrei sa intelegi cum functioneaza organizatiile, iti ofera o baza extraordinara in toate disciplinele de care vei avea nevoie", a mai spus Adrian Apostoleanu.

"Combinatia fatala in ziua de azi in cariera este tehnica cu business"

Radu Stefan, partner Technical Strategy Lead la Microsoft, este un inginer cu educatie de business. Este unul dintre absolvenitii de MBA (programul european) si sustine ca, in ziua de astazi, "combinatia fatala in cariera este tehnica cu business".

"Educatia tehnica o aveam, educatia de business am reusit sa mi-o fac pe parcurs, dar am vrut si ceva formal, care sa ateste asta si sa-mi dea o perspectiva mult mai larga. Acum ma vad un inginer cu educatie de business", spune Radu Stefan despre experienta unui Master of Business Administration.

Care este deosebirea dintre un MBA si un master? "Diferenta este modul in care se studiaza. Masterul este foarte mult intr-o forma scolarizata, adica iti predau cursuri, vii la seminarii, faci lucrari, MBA-ul se axeaza mai mult pe munca in echipa. O mare parte din informatii vine de la profesor si inca o mare parte vine de la colegi", a declarat Radu Stefan.

MBA-ul nu este pentru oricine. "Trebuie sa ai o oarecare maturitate in cariera, altfel nu faci fata materiilor si modului in care se preda. Profesorul pleca de la "given facts", anumite lucruri oricum sunt clare pentru cursanti, te ia de la un nivel avansat", a completat acesta.

MBA-ul l-a ajutat pe Radu Stefan sa inteleaga mai bine foarte multe lucruri, dar spune ca, pentru el, progresul in cariera este o combinatie de mai multi factori.

"Nu exista modelul la care viseaza multi, in care iti ridici diploma de la MBA, te duci la HR, o pui pe masa si ei te trimit direct intr-o pozitie de executive. La Microsoft, noi masuram ca si performanta impactul pe care il pot avea oamenii (financiar, de business). Avand mai multe cunostinte, poti sa ai un impact mai mare. Este greu de corelat daca impactul pe care l-am avut si progresul pe care l-am avut este doar datorita MBA, este ce am mai facut eu pe langa, corespunde cu performanta mea din MBA ... greu de spus", a explicat acesta.

"Pentru mine nu conteaza sa ai un MBA"

MBA-ul poate da o plus valoarea in CV, insa nu este suficient. "MBA nu este "daca l-ai facut te califici, daca nu, nu". Pentru mine nu conteaza sa ai un MBA, ci vreau sa vad, mai ales pentru un senior, ma uit la o cariera de 10-20 de ani. La ce ma uit in CV este ce a facut acest om de cand si-a terminat facultatea si si-a inceput cariera, pana la 40 de ani, cum s-a mai dezvoltat. In afara de experienta la locul de munca, ce a mai facut pe langa? Ce cursuri a mai absolvit?", a mai spus acesta.

Radu Stefan considera ca in Romania angajatorii nu se lasa impresionati de MBA-ul din CV-ul candidatilor. "In Europa Centrala si de Est, MBA-ul este vazut ca un americanism. In SUA, probabil, conteaza mai mult. In Romania conteaza mai mult ce ai facut si ce potential ai de a face", a adaugat acesta.

Te ajuta un program MBA sa obtii un job mai bine platit? "Cu siguranta, da, dar nu diploma in sine, ci faptul ca l-ai facut. Daca ai MBA nu te poti culca pe o ureche, nu e o conditie suficienta. Poate pentru unele joburi e recomandat, dar nu suficient. Conteaza cum folosesti ceea ce ai invatat acolo", a conchis Radu Stefan.

"EMBA mi-a deschis orizonturi. Am avut o perceptie mult mai buna asupra a ceea ce inseamna un business"

Gabriela Marin are o experienta de peste 20 de ani in Resurse Umane. A lucrat in diferite industrii: telecomunicatii, media, banking, asigurari, energie. In 2016 a inceput sa cocheteze cu ideea de consultanta in management, iar in 2017 si-a deschis propria afacere.

In 2011, Gabriela a facut credit la banca si s-a inscris la EMBA, cursuri pe care le-a absolvit in 2013. "EMBA mi-a deschis orizonturi. Am avut o perceptie mult mai buna asupra a ceea ce inseamna un business, pentru ca ai activitati atat individuale, cat si in echipa si m-au stimulat sa imi pun mintea la contributie", a spus Gabriela.

Dupa ce a incercat sa faca un master in Resurse Umane, aceasta a renuntat, descurajata fiind de modul de predare. "M-am dus la master din dorinta de a face ceva mai mult, dar era prea multa terorie. Eu veneam din practica, iar practica mea se batea cap in cap cu teoria profesorului, care nu fusese expus la viata reala", a spus Gabriela.

Diferenta dintre un master si un MBA este ca de la cer la pamant. "La EMBA practica conteaza mult mai mult. Noi am folosit studii de caz din viata reala. Practica pura, plus ca am impartasit cu ceilalti colegi experienta proprie. Asta te ajuta cel mai mult. Gandesti pe ceva ce exista si poti sa optimizezi", a adaugat aceasta.

Gabriela marturiseste ca angajatorii romani sunt destul de impresionati de un absolvent cu MBA, insa acest lucru nu reprezinta un avantaj fata de unul care nu are MBA.

68% dintre absolventii EMBA avanseaza in cariera intr-un an de la finalizarea programului

Potrivit unui sondaj realizat in randul alumnilor, principalele avantaje ale programului sunt calitatea profesorilor si a grupului de colegi, relevanta practica si reputatia internationala a universitatii WU.

Intr-un an de la terminarea programului Executive MBA Bucharest, 68% dintre absolventi au inregistrat un progres in cariera, iar in termen de trei ani, procentul celor care ocupa pozitii de top management a crescut de la 24% la 38%. De asemenea, numarul alumnilor care si-au lansat propria afacere s-a dublat, iar procentul managerilor care au in subordine peste 25 de angajati a crescut de la 38% la 69%.

Top trei motive pentru care managerii decid sa urmeze cursurile unui MBA sunt imbogatirea cunostintelor, avansarea in cariera si extinderea retelei profesionale.

Prezent pe piata romaneasca de 11 ani, programul Executive MBA Bucharest desfasurat in Bucuresti, Viena si Minneapolis a fost desemnat "Cel mai bun program de Executive MBA din Romania" in 2008, 2010, 2014 si 2015 si se afla in top 100 EMBA-uri la nivel mondial. De asemenea, este singurul program triplu acreditat (EQUIS, AACSB si AMBA) din Romania.

Jobul tau are mai multe sanse sa fie vazut de oamenii potriviti pentru tine, daca il promovezi la noi. Posteaza aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri