Pentru unii este un test. Pentru altii este o mare provocare. Sunt cativa pentru care este doar o joaca. In realitate, un interviu pentru un job nou este sansa de a cunoaste oameni noi, de a-ti testa competentele si intr-un alt mediu decat cel cu care erai obisnuit si de a obtine un loc de munca pentru care ai muncit multi ani. Inainte ca viitorul angajator sa-ti acorde deschiderea de a lucra in firma sa, tu trebuie sa iti acorzi singur o sansa de a obtine acel job. Tocmai din acest motiv, sunt cateva detalii care tin de tine si care pot transforma un interviu simplu intr-un dezastru.

7 lucruri pe care un angajator nu trebuie sa le creada niciodata despre tine, intr-un interviu pentru un job:

1. Ca nu stii nimic despre companie
Chit ca afli cu 30 de minute inainte ca trebuie sa te prezinti la un interviu, nu intra in birou fara sa citesti ceva despre viitoarea companie. Cauta rapid ultimele comunicate de presa date de firma, interviuri acordate de CEO si incearca sa acumulezi cat mai multe date despre activitate, dorinte de dezoltare si, foarte important, competitia de pe piata. In niciun moment nu trebuie sa dai senzatia ca habar n-ai despre ce este vorba. Vei parea complet dezinteresat de oportunitatea de a te angaja acolo.

2. Ca esti neingrijit
Sunt companii care prefera o tinuta smart-casual, altele cauta ca angajatii lor sa aiba in permanenta o tinuta impecabila. Pana cand nu vei ajunge acolo, nu o sa stii care este politica interna a respectivului loc, motiv pentru care este foarte important sa faci un efort, chiar daca iesi din aria ta de confort, si sa te prezinti la interviu oferind o imagine extrem de ingrijita. Iar pentru un barbat, prospetimea o da in primul rand barba. Tine mereu la indemana un aparat de barbierit performant, rapid si precis la care poti apela chiar si in clipa in care mai ai 30 de minute sa fii gata pentru un interviu. Un sacou elegant, o camasa calcata, un parfum placut, un ceas de mana si o agenda sunt cateva dintre elementele pe care le poti folosi pentru a oferi o impresie placuta.

3. Ca obisnuiesti sa-ti vorbesti de rau fostul sef
Indiferent care este motivul pentru care ai plecat sau vrei sa pleci de la fostul sau actualul loc de munca, nu iti vorbi seful de rau intr-un interviu de angajare. Desi pare un sfat de care multi sunt constienti, e una dintre greselile intalnite extrem de des si care iti vor anula sansele de a obtine un job, noteaza si americanii de la Inc.com. In primul rand, vei parea neprofesionist, iar in al doilea rand il vei face pe angajatorul din fata ta sa se intrebe daca nu vei face acelasi lucru si in eventualitatea in care vei pleca si de la acest job.

4. Ca ti-ai umflat CV-ul pentru a da bine
CV-ul tau trebuie sa fie o oglinda simpla a lucrurilor pe care stii sa le faci foarte bine. Evita sa il incarci cu prea multe detalii, cauta ca CV-ul sa fie in permanenta usor de parcurs, concis si sa exprime cu exactitate rezultatele tale si rolul pe care l-ai avut la fostele locuri de munca. Niciodata nu iti umfla CV-ul pentru a da bine. Desi exista si acest obicei, poti oricand sa fii prins in offside intr-un interviu de angajare, nefiind capabil sa raspunzi corect la cateva intrebari cheie. Iar dintr-o astfel de situatie e greu sa mai iesi.

5. Ca nu esti in stare sa lucrezi in echipa
Un angajator va cauta mereu oameni competenti care pot sa duca mai multe sarcini in paralel, dar va evita sa isi investeasca banii, increderea si timpul in angajati care nu sunt capabili sa lucreze in echipa. Colectivul va fi mereu mai important decat individul, intr-o companie.

6. Ca nu esti niciodata gata la timp
In primul rand, nu intarzia la interviu. In al doilea rand, cauta sa castigi increderea angajatorului din fata ta facandu-l sa inteleaga faptul ca poti respecta termenele limita impuse noului job. Activitatea contracronometru poate fi stresanta, motiv pentru care tine de tine sa fii cat mai organizat cu putinta.

7. Ca nu iti doresti sa fii acolo
In final, atitudinea va face diferenta intr-un interviu de angajare. Fii energic, fii interesat, poarta o discutie, starneste-i curiozitatea si fii la randul tau curios sa descoperi. Daca te prezinti apatic intr-un interviu de angajare, sansele de a obtine acel job vor fi minime.

Competentele sunt importante intr-un interviu, insa la fel de importante sunt si detaliile care tin de modul in care stii sa te prezinti si interesul pe care il arati pentru lucrurile din jurul tau. Aceste mici lucruri te pot ajuta sa obtii jobul la care ai visat sau iti pot strica toate sansele de a trece peste interviul de angajare.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright fizkes

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri