Tot mai multi tineri sunt convinsi ca pentru a avea un "job de viitor" trebuie sa se specializeze in domenii care tin de stiinta, tehnologie, inginerie si matematica. Aceasta credinta le este intretinuta de parinti si societate, in general. Surprinzator, insa, dar realitatea arata cu totul altfel. Ce a invatat gigantul Google de la angajatii sai?

Cathy N. Davidson, profesor la Universitatea din New York si autorul cartii "Noua educatie: Cum sa revolutionam Universitatea pentru a pregati studenti pentru o lume in flux", a explicat intr-un editorial publicat in Washington Post ce calitati/abilitati au, de fapt, cei mai buni angajati dintr-o companie precum Google.

Stiinta, tehnologie, inginerie, matematica acestea par a fi cuvintele cheie ale secolului 21, dupa care multi tineri se ghideaza atunci cand se gandesc la viitorul lor. Insa doua studii recente legate de succesul la locul de munca contrazic "credinta" legata de abilitatile pe care tinerii trebuie sa le aiba la job.

Sergey Brin si Larry Page, doi genii in materie de computere, au fondat compania Google pe credinta ca doar specialistii in tehnologie pot intelege tehnologia. Astfel, viitorii angajati Google erau alesi dintre studentii unversitatilor de profil cu cele mai bune rezultate la invatatura.

In anul 2013, Google a decis sa isi testeze metoda de angajare, iar rezultatul a fost de-a dreptul socant. Intr-un top al celor mai importante calitati pe care le au angajatii Google, abilitatile tehnice se afla .... pe ultimul loc.

Asadar, pe primele pozitii din clasament se gasesc calitatile "soft": sa fii un bun lider, sa fii un bun comunicator si un bun ascultator, sa ai viziune si puncte de vedere diferite de restul colegilor, sa fii empatic si sa iti ajuti colegii, sa fii un spirit critic si sa gasesti usor solutii la probleme si sa fii capabil sa faci conexiuni intre idei complexe. Cine s-ar fi gandit ca un programator la Google este apreciat mai mult pentru toate aceste abilitati "soft" si nu pentru pregatirea lui tehnica?

Un alt studiu realizat de Google a scos la iveala cat de importante sunt abilitatile "soft" chiar si intr-un mediu high-tech. Rezultatul cercetarii i-a uimiti, din nou, pe cei de la Google. Nu trebuie sa fii cel mai destept din companie ca sa produci cele mai bune idei. Mai exact, angajatii care au dovedit ca sunt generosi, curiosi, empatici au dezvoltat idei mai productive decat cei mai buni programatori ai companiei.

Abilitatile tehnice sunt vitale in lumea in care traim, insa doar tehnologia nu este de ajuns. Companiile au nevoie de expertiza celor care sunt educati la nivel uman, cultural, social, precum si tehnologic.

Jobul tau are mai multe sanse sa fie vazut de oamenii potriviti pentru tine, daca il promovezi la noi. Posteaza aici.

Sursa foto: Shutterstock.com / MariaX

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri