E deja clasica intrebarea “Pentru ce job ai fi dispus sa platesti ca sa il faci?”. Doar ca, pe cat de relevant e raspunsul, pe atat de greu este sa il gasesti. Simpla inlaturare a criteriului “bani” nu este suficienta. Si atunci ce facem ca sa nu ne intrebam la un moment dat “ce caut eu in viata mea”?

Vreau sa fiu un om de succes

Definitia succesului pare deja predata si, daca nu esti bine ancorat in valorile tale, s-ar putea sa traiesti visul altcuiva (societate, parinti, prieteni, sef) si sa iti dai seama tarziu. Prea tarziu. Cu totii ne dorim sa iubim ceea ce facem si, la o analiza superficiala, s-ar putea sa constatam ca multi dintre cei din jurul nostru fac ceea ce le place. Oare? Nu cumva ne-am prins ca pentru a avea succes trebuie sa ne facem treaba cu placere si atunci creierul nostru se ocupa sa bifeze si conditia asta? E mult mai usor sa pretindem ca avem tot ce ne trebuie decat sa recunoastem ca mai avem de sapat si sa ne asumam efortul necesar si pierderea temporara a “admiratiei” colective.

Ce fac eu cu viata mea?

In ultimii 10 ani, am avut sansa sa interactionez direct sau indirect cu cateva mii de tineri cu varste intre 14 si 25 de ani si cu multi dintre ei am ramas in contact si astazi. Ce am observat ca aveau in comun oamenii astia, cu foarte putine exceptii, era nevoia de a-si gasi o directie. Indiferent ca veneau de la cele mai bune licee sau de la scoli profesionale, ca aveau ani de voluntariat sau doar o participare la Olimpiadele Comunicarii, ca studiau in tara sau in strainatate, incertitudinea era similara. Deci lipsa de orientare in cariera naste angajati nefericiti si oameni lipsiti de energie in tot ceea ce fac si, daca nu trecem la actiune, s-ar putea sa intalnim din ce in ce mai des situatiile de mai jos.

1. Mirese care dupa nunta se fac organizatoare de evenimente si IT-isti care se fac antreprenori dupa ce vand in piata la o simulare de business.
Si este foarte bine ca fac aceste schimbari daca le simt. Ideea e cum iti poti crea mai devreme in viata prilejuri in care sa experimentezi cat mai mult, astfel incat sa descoperi ceea ce iti place si nu sa dea peste tine oportunitatea. Ganditi-va doar cate meserii exista in lumea astea si cat de mic este procentul celor pe care putem ajunge sa le practicam fara sa ne propunem asta.

2. Studenti pe viata
M-am intalnit zilele trecute cu un absolvent LEADERS pe care nu l-am mai vazut de vreo opt ani. Pe vremea aceea era student, apoi a plecat din tara sa isi continue studiile si acum, surpriza, se intorcea la studii. Nu ma intelegeti gresit, cred cu toata taria in studii, cu conditia sa nu devina un paravan pentru neasumarea unei decizii. Vad din ce in ce mai des tineri care cauta perfectiunea in cariera, care vor sa iubeasca 24 din 24 ceea ce fac, task cu task. Nu e deloc sanatoasa mentalitatea asta in care respingem emotiile negative si vrem ca totul sa fie ca in povesti. Pentru ca viata in sine nu este asa, indiferent ca suntem intr-o relatie cu job-ul, cu un prieten sau cu persoana iubita.

3. Timpul trece, leafa merge. Dar cariera?
Am avut multi colegi care in primul an de facultate s-au angajat in call-center pentru a fi independenti financiar. Numai ca, pe masura ce isi castigau independenta fata de banii si pachetul de la parinti, le crestea dependenta fata de plapuma calda sub care se cufundau pe zi ce trece. La sfarsitul facultatii, castigau un salariu care le oferea un confort cu care deja erau obisnuiti, numai ca orice schimbare si-ar fi propus sa faca in cariera presupunea si un regres din punct de vedere financiar si chiar al functiei – multi erau deja coordonatori. Ca sa nu mai vorbim de know-how-ul foarte specific pe care il aveau.

4. Angajat fara sclipire in ochi
E clar ca fiecare dintre noi ajunge la un moment dat sa aiba responsabilitati atat de mari incat nu mai putem vedea dincolo de bula noastra. Creditele la banca, taxele scolare ale copiilor si alte asemenea ne duc intr-o rotita din care ne e greu sa vedem iesirea. M-a socat la un moment dat un studiu conform caruia, cel ma adesea, oamenii mor in incendii pentru ca vor sa iasa pe aceeasi usa pe care au intrat.

Unul dintre motivele pentru care si dupa atatia ani continuu sa vibrez la viziunea LEADERS este tocmai dorinta ca procentul celor din categoriile de mai sus sa fie din ce in ce mai mic. Tinerii cu care ne intalnim noi sunt la varsta marilor decizii, adica la momentul perfect in care sa se intrebe ce le place sa faca, ce e important pentru ei, ce roluri li se potrivesc. Totodata le oferim contexte reale de experimentare si le facilitam intalnirea cu profesionisti din domeniile lor de interes.

Conform unui studiu realizat de Gallup la nivel global, 1 din 4 persoane pot spune ca au zilnic sansa sa isi fructifice potentialul si doar 13% dintre oameni merg cu placere la locul de munca. Dar asta nu inseamna ca nu mai e cale de iesire. Primul pas este sa iti faci autodiagnoza, iar al doilea - sa iti propui sa-ti gasesti calea si sa o urmezi. Solutii vor fi intotdeauna. Las mai jos cateva pe care le-am vazut dand rezultate si le grupez urmand situatiile prezentate mai sus.

1. Cand nu ti-ai luat timp sa te cunosti, testele de orientare in cariera sunt un pas important in alegerea directiei. O optiune sunt instrumentele care iti arata interesele vocationale, adica ce iti place sa faci (noi lucram cu Great People Inside in cadrul programelor LEADERS). Apoi, in functie de ce descoperi, poti sa faci voluntariat sau sa aplici pentru un program de internship sau management trainee. Ideea e sa testezi in practica optiunile, nu doar pe hartie.

2. Daca ai deja cateva directii pe care le ai in vedere, e timpul sa alegi. Nu te astepta sa fie optiunea perfecta si pentru totdeauna. Nici pentru cei mai pasionati oameni nu e meseria pe viata, dar da-ti cel putin trei ani ca sa faci lucrul ala. Daca poti, ia-ti si un mentor care sa te sprijine in proces. In programul LEADERS Experience, unde lucram timp de 6 luni cu grupe de 30 de tineri care isi propun sa isi gaseasca viziunea si sa treaca la actiune, mentoratul este etapa in care au loc cele mai mari salturi.

3. Visezi la o cariera? Arunca-te in apa cand inca nu esti in punctul 4. Iar daca esti deja acolo, vezi solutiile de mai jos. Nu o sa fie usor, dar gandeste-te ca sigur ai niste abilitati transferabile, indiferent in ce domeniu ai lucrat, esti mai matur(a) decat in urma cu cativa ani, iar in cazul in care deja conduceai o echipa, o sa te ajute schimbarea de perspectiva. Sigur vei deveni un manager mai orientat catre oameni dupa experienta asta.

4. In cautarea stralucirii din ochi, incepi prin a gasi un spatiu liber in programul tau si blocheaza-l. Iti place sa faci prajituri? Go ahead, fa prajituri pentru colegii de birou, mergi la un curs, etc. Iti place sa scrii? Ofera-te voluntar sa documentezi un subiect care te preocupa sau fa-ti un blog. Pare ca IT-ul ar fi pasiunea ta? Majoritatea IT-istilor au invatat singuri si netul e mare (chiar citeam azi despre un curs oferit gratuit de google pe platforma Coursera. Nu zice nimeni ca va fi usor, dar petrecem trei sferturi din viata la job. As zice ca merita efortul.

INTREBARI PE CARE SA TI LE ADRESEZI
Ce conteaza cu adevarat pentru mine?
Despre ce vreau sa fie viata mea?
Care sunt momentele in care am cea mai multa energie?
Care sunt domeniile in care cei din jur imi cer cel mai des sfatul?
Care au fost momentele in care m-am simtit cel mai EU?
Daca as avea asa de multi bani incat as putea plati ca sa fac un job, care ar fi acela?

Sursa foto: Shutterstock.com / Sunny studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri