Demnitarii statului roman sunt cea mai avantajata categorie de bugetari dupa transferul contributiilor de la angajat la angajator si a majorarii salariului minim, de la 1 ianuarie. De la parlamentari la ministri si pana la presedintele Romaniei, cu totii au incasat pentru luna trecuta o indemnizatie mai mare cu aproximativ 1.000 de lei net.

Indemnizatia presedintelui Romaniei

In varful piramidei veniturilor din sistemul public se afla presedintele Klaus Iohannis, singurul bugetar al carui coeficient de salarizare este 12. Adica valoarea indemnizatiei sale este data de imnultirea salariului minim, in prezent 1.900 lei, cu 12. Rezulta o indemnizatie bruta de 22.800 lei, cu 5.400 lei mai mare decat in decembrie 2017, cand salariul minim era de 1.450 lei.

Scazand 35% din brutul de 22.800, rezulta baza impozabila de 14.820. La aceasta suma se aplica impozitul de 10%, iar rezultatul final este indemnizatia neta a presedintelui Romaniei: 13.338 lei. Mai mare cu 1.134 de lei fata de luna decembrie, cand seful statului a incasat 12.204 lei.

Salariile premierului si ale presedintilor Parlamentului

Pe treapta salariala imediat inferioara celei pe care sta Klaus Iohannis, se afla prim-ministrul Viorica Dancila si presedintii Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Toti trei au un coeficient de salarizare de 11,5, ceea ce inseamna un brut de 21.850 lei si un net de 12.782 lei. Fata de indemnizatia de 11.696 lei, incasata in decembrie, inseamna o crestere de peste o mie de lei net.

Cat castiga Patriarhul Bisericii?

La egalitate, din punctul de vedere al salariului de bugetar, cu sefii Parlamentului si Guvernului se afla capul Bisericii Ortodoxe. Astfel, Patriarhul Daniel a incasat si el in ianuarie un salariu net de aproape 13.000 de lei.

Pozitia a treia pe podium este ocupata de presedintele Curtii de Conturi, Mihai Busuioc, proaspat instalat in functie dupa expirarea mandatului de noua ani al lui Nicolae Vacaroiu. Busuioc a incasat pentru luna ianuarie o indemnizatie neta de 12.226 lei, coeficientul sau de salarizare fiind de 11.

Cat castiga parlamentarii?

In ceea ce-i priveste pe parlamentari, acestia sunt impartiti in nu mai putin de opt categorii din punctul de vedere al valorii indemnizatiei pe care o incaseaza. Primii in top sunt presedintele Senatului si cel al Camerei Deputatilor care, asa cum am aratat mai sus, au incasat o indemnizatie de 12.782 lei in ianuarie.

Ei sunt urmati de vicepresedintii celor doua Camere – opt la numar – care, cu un coeficient de salarizare de 10,7, au o indemnizatie neta de 11.893 lei. La finalul anului trecut, acestia incasau 10.882 lei, ceea ce inseamna un plus pentru anul acesta de peste o mie de lei pe luna. Pe aceeasi treapta cu vicepresedintii Parlamentului se afla cei patru vicepremieri ai Guvernului Dancila, precum si cei doi vicepresedinti ai Curtii de Conturi.

Pe locul trei in topul parlamentarilor cu cele mai mari indemnizatii se afla cei 16 secretari si chestori ai Senatului si Camerei Deputatilor. Legea salarizarii adoptata anul trecut prevede pentru acestia un coeficient de 10,5, ceea ce, incepand de anul acesta, se traduce intr-o indemnizatie neta de 11.670 lei. In decembrie 2017, acestia incasau 10.679 lei, cu o mie de lei mai putin.

Acelasi coeficient si aceeasi indemnizatie ca secretarii si chestorii Parlamentului au si ministrii, presedintele Academiei, presedintele Consiliului Legislativ, Avocatul Poporului, secretarul General al Guvernului, presedintele Consiliului Concurentei, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), presedintele Consiliului National pentru studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

Urmeaza, pe locul patru in ierarhia indemnizatiilor parlamentare, liderii grupurilor din Camera si Senat. Cu un coeficient de salarizare de 10, acestia au incasat luna trecuta o indemnizatie de 11.115 lei. In luna precedenta, indemnizatia fusese, la fel ca in cazul celorlalti demnitari enumerati, cu aproximativ o mie de lei mai mica.

Salariul Primarului General al Capitalei

Aceeasi indemnizatie ca liderii grupurilor parlamentare o incaseaza si primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, aceasta situandu-se astfel pe locul I intre primarii din Romania din punctul de vedere al salariului.

A cincea categorie de parlamentari sunt presedintii comisiilor parmanente, care au un coeficient de salarizare de 9,7. Asta se traduce intr-o indemnizatie de 10.781 lei in ianuarie, fata de 9.924 lei in decembrie.

Imediat dupa presedinti se afla vicepresedintii de comisii parlamentare. Cu un coeficient de 9,4, acestia incaseaza o indemnizatie de 10.448 lei. Ei sunt urmati de secretarii comisiilor, care au un coeficient de salarizare de 9,2 si incaseaza o indemnizatie de 10.225 lei.

Pe treapta a opta si ultima sunt parlamentarii simpli, cei care nu au nicio functie in cadrul comisiilor sau grupurilor din Camera si Senat. Acestia au un coeficient de salarizare de 9, iar indemnizatia incasata pentru ianuarie a fost de 10.003 lei, cu 850 de lei mai mult decat in decembrie.

Trebuie adaugat insa ca pentru parlamentari plusurile nu se opresc aici odata cu majorarea salariului minim.

Citeste si:

    Fiecare senator si deputat, care nu este din Bucuresti, incaseaza, pe langa indemnizatie, si o diurna de 2% pe zi din indemnizatia bruta. Pentru un parlamentar simplu asta inseamna 342 lei pe zi si peste 5.400 lei pe luna.

    De asemenea, parlamentarii care nu sunt din Capitala mai primesc 8.500 de lei pe luna pentru cazare, suma pe care nu trebuie sa o justifice decat printr-o declaratie pe proprie raspundere.

    Nu in ultimul rand, senatorii si deputatii incaseaza lunar si o suma forfetara pentru organizarea birourilor din circumscriptii, a carei valoare este de o indemnizatie bruta si jumatate. Cum indemnizatiile au crescut odata cu majorarea salariuluui minim, sumele forfetare sunt intre 25.650 lei si 32.775 lei pe luna.

    Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri