Spre deosebire de Generatiile Baby-Boomers si X, tinerii din Generatia Y sunt diferiti si vor sa fie lasati sa se exprime diferit. Au nevoie de libertate, de un mediu de lucru care sa ii stimuleze, au nevoie sa fie lasati sa vina cu idei noi. Si nu in ultimul rand, acestia au nevoie de lideri buni care sa ii inteleaga si care sa ii ajute sa se dezvolte. Despre relatia tinerilor cu locul de munca si asteptarile pe care le au de la job, dar si despre experienta intr-un ONG, am vorbit cu Adrian Adam, presedintele AIESEC.

Adrian Adam este unul dintre speakerii prezenti la Conferinta HR 2.0., organizata de wall-street.ro. Evenimentul, ajuns la a saptea editie, pune fata in fata specialisti de top in resurse umane, antreprenori, manageri, experti in domeniu si consultanti, intr-o discutie dinamica despre tendintele din piata muncii, provocarile oamenilor din resurse umane, deficitul de talente, nevoia de lideri si noile pozitionari ale angajatorilor in raport cu angajatii si invers. Inscrie-te aici pentru a participa GRATUIT.

Atunci cand isi cauta un job, tinerii din Romania vor un echilibru intre salariu, oportunitatile de dezvoltare si siguranta locului de munca. "Suntem generatia care are nevoie sa faca lucruri diferite indiferent pe ce pozitie am lucra si in acelasi timp vrem si un mediu de lucru care sa ne provoace sa invatam ceva diferit constant. Avem nevoie de un mediu de lucru propice, dar mai mult de atat generatia asta de tineri are nevoie de lideri buni, lideri care dau un exemplu atat in business, cat si la nivel personal", a declarat Adrian Adam, pentru wall-street.ro.

Aceste criterii vor motiva mereu un tanar sa ramana la locul de munca mai multi ani, dar si sa avanseze in cariera.

Adrian considera ca in contextul actual al pietei muncii exista solutii pentru ca orice loc de munca sa fie acoperit. "Asistam la schimbari majore de genul: angajare cu zero experienta, insa cu dorinta de invatare pana la reconversie profesionala. Asa ca, nu cred ca exista vreun domeniu in care tinerii nu pot sa isi gaseasca un loc de munca daca vor cu adevarat asta", a completat acesta.

Insa nu doar piata muncii trebuie sa se adapteze nevoilor tinerilor, ci si ei trebuie sa faca eforturi pentru a-si construi o cariera. Iar internshipul este o modalitate prin care tinerii ajung sa ia contact cu piata muncii si cu cerintele angajatorilor.

Internshipul ofera o perspectiva de business pe care nu o gasesti decat intr-o companie. De la modul in care functioneaza o companie, layerele acesteia si cum lucreaza intre ele, la sinergiile dintre departamente, un internship este important atata timp cat ofera un fast learning environment pentru un tanar. Mai mult de atat, este important de inteles intr-un intership cum se conecteaza back office-ul cu campaniile din extern ale companiei, si de ce nu, contactele care raman dupa ce ai terminat un intership sunt bine venite pentru orice tanar care isi cauta un loc de munca", a precizat Adrian.

Si experienta unui internship international poate fi benefica pentru orice tanar. "De la o tara noua, o cultura diferita, traiul diferit, noi dinamici de echipa datorita diversitatii, la o perspectiva internatinala de business, cam asa se defineste si importanta unui internship global", a adaugat acesta.

Cum ii ajuta AIESEC pe tineri sa isi construiasca o cariera

Un tanar trecut prin experienta AIESEC devine mult mai constient de sine, mai orientat catre solutii, invata sa comunice in medii de lucru diverse, este mult mai constient de problemele globale si vrea sa actioneze asupra lor, spune Adrian.

"Cred ca acest set de abilitati i-ar prinde bine oricarui tanar din lume pentru a deveni mult angajabil sau a deveni un antreprenor veritabil. Aceste abilitati pot fi dobandite fie prin a fi membru in organizatie fie prin a experimenta unul dintre programele noastre: Global Volunteer, Global Entrepreneur sau Global Talent", a precizat acesta.

Cum pot interveni companiile pentru a reduce numarul tinerilor someri

Marile companii ar putea sa faca un fond comun al educatiei si sa il investeasca in tineri, pentru ca pe termen lung sa primeasca investitia inapoi si anume angajati din ce in ce mai buni in companii, sustine Adrian Adam.

"Foarte multi tineri din zona rurala de abia termina un liceu si ajung sa lucreze tot in zona rurala, fiind considerati someri. A treia este slaba noastra administrare a resurselor financiare ca tara. In momentul de fata se aloca 2% din PIB catre Educatie, 1% se duce in sistemul universitar ( 500.000 studenti ), iar celalalt 1% se duce catre copii si tinerii din clasele 1-12 ( 3 milioane). Nu ar trebui sa ne mire ca cele 3 milioane sunt tratate foarte prost din punct de vedere al investitiilor si ajung sa plece din tara majoritatea dintre ei, iar sistemul universitar degeaba primeste 1% daca nu are in ce sa il mai investeasca. Aici cred ca marile companii ar putea sa faca un fond comun al educatiei si sa il investeasca in prima categorie (cei 3 milioane ) pentru ca pe termen lung sa primeasca investitia inapoi si anume angajati din ce in ce mai buni in companii", a conchis liderul AIESEC.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri