28 de studenti romani, manageri, oameni de afaceri si antreprenori au absolvit, in luna februarie, cursurile programului Executive MBA din cadrul WU Executive Academy, parte a Universitatii de Economie si Afaceri din Viena. De ce aleg executivii cu cariere de succes, cu experienta de ani de zile in management sa isi continue studiile, ce au invatat si ce sacrificii au facut, am aflat chiar de la absolventii programului de Executive MBA.

Hortensia Nastase, vice-presesdinte Creative Services, Lowe Group, Adrian Apostoleanu, vice-presedinte Global Payroll operations, Oracle, Minel Ciurea, general manager, Philips Orastie si Andrei Savin, IBM, au declarat pentru wall-street.ro ce i-a determinat sa se inscrie la Executive MBA, ce asteptari au avut si ce au invatat. In plus, au relatat si cum au ales programul MBA care sa se integreze cel mai bine ritmului si stilului lor de viata.

De ce alege un manager cu o cariera de succes sa se inscrie la un MBA?

Hortensia Nastase: "Am fost motivata de trei lucruri. In primul rand, dorinta de evolutie si de autodepasire si de dorinta de a-mi testa barierele. Toti suntem in cautarea de cea mai buna versiune a noastra. A doua motivatie a fost legata de crearea unui culturi de business. Daca nu esti un autodidact foarte disciplinat, este foarte greu sa iti construiesti singur aceasta cultura de business holistica. Asta iti ofera un program de Executive MBA. Al treilea lucru care m-a motivat, crearea unui network de relatii. Un an si jumatate am fost inconjurati de oameni inteligenti, pasionati, specialisti in domeniilor lor, dar mai ales oameni valorosi intrinsec. Calitatea oamenilor este indubitabila, cantitatea de IQ pe metru patrat a fost impresionanta. Faptul ca am putut sa invatam din experientele noastre e un beneficiu imens".

Minel Ciurea: "Executive MBA m-a ajutat sa inteleg cum se coordoneaza un business. Pentru mine a fost o solutie optima sa inteleg cum celelalte departamente isi aduc contributia si, in general, pe ce pilon se fundamenteaza. Al doilea motiv pentru care am ales MBA, pentru a deprinde anumite abilitati si a putea sa gasesc oportunitati noi de a testa business-ul si de a putea sa imi arat anumite abilitati si calitati".

Adrian Apostoleanu: "Avand experienta in business, mi-am dorit sa aprofundez anumite modele de business care sunt documentate mai stiintific. Iar EMBA-ul asta mi-a oferit".

Andrei Savin: "Experienta mea este mai mult ancorata in zona IT si cred ca un un program de tip MBA te ajuta sa te dezvolti si intr-o zona financiara, iar atunci asta este ceea ce m-a manat sa aleg un astfel de program. De asemenea, experienta globala pe care o ofera acest tip de program este importanta. Am o experienta de a lucra international, in Belgia si Italia, insa acest lucru nu mi-a oferit sansa de a cunoaste noi business-uri".

MBA, o alegere personala, cu sprijinul companiei

Hortensia Nastase: "Mi-am dorit foarte mult sa particip la EMBA. A fost un obiectiv personal. In egala masura, compania m-a ajutat foarte mult. Dincolo de investitia financiara in acest curs, pe care o facem si noi si companiile noastre, este vorba si despre investitia de timp, care tot in bani se traduce".

Minel Ciurea: "Compania a subventionat o parte din costuri. Increderea oferita ca pe viitor pot sa preiau alte responsabilitati este mult mai importanta decat costurile pe care le-a suportat".

Adrian Apostoleanu: "Este o alegere personala, compania m-a sustinut pentru a putea veni aici".

Ce asteptari au executivii de la un program MBA?

Hortensia Nastase: "Business-ul in care sunt astazi a fost pentru mine ca business-ul propriu. L-am privit mereu ca pe propria mea companie. Nu ma gandesc sa merg spre antreprenoriat sau sa ma mut la o alta companie. Sper ca timpul investit aici se va dovedi folositor si o sa pot sa iau decizii mai bune, mai educate si mai putin decizii bazate pe intuitie".

Adrian Apostoleanu: "Motivul pentru care am facut MBA a fost ca sa ma dezvolt atat personal, cat si profesional, sa inteleg modele de business. Obiectivul meu a fost autodezvoltarea, nu mutarea la o alta companie. Un program de MBA iti ofera multe perspective si in zona de antreprenoriat si multi ne dorim, dupa un MBA, sa ne incepem business-ul propriu, insa nu acesta este obiectivul unui MBA. Mai departe, timpul va spune cum MBA-ul ma poate ajuta in cariera".

Ce invata nou managerii cu experienta la un MBA?

Hortensia Nastase: "Valoarea unor decizii educate ca urmare a ceea ce am invatat aici se arata atunci cand nu realizam ca facem asta. Daca am constientizat ca am aplica un concept sau un instrument, suntem inca in etapa de invatare si nu se poate spune ca am intrat in transee cu aceasta gandire. In momentul in care nu mai constientizezi ca iei decizia educata, a devenit cu adevarat o decizie educata.

Am mai invatat la ce nu ne pricepem. Nu exista acel executiv soldat universal care se pricepe pe toate palierele de business. Managementul este o disciplina complexa si dificila. Eu am invatat la ce nu ma pricep".

Minel Ciurea: "Am invatat cum sa rafinam unele modele de business. Am vazut cum aplica colegii mei modelele de business si aceasta experienta este cea mai valoroasa".

Andrei Savin: "MBA iti ofera o gandire strategica, ancorata in zona financiara, in zona IT si cumva asta este una dintre lucrurile importante ale programului".

Cum alegi un MBA? Si de ce programul de la WU Executive Academy?

Hortensia Nastase: "Conteaza momentul vietii in care te afli (eu simt ca era mai bine daca il faceam in urma cu 2 ani). Conteaza foarte mult sa ai o experienta de management. Foarte important este ritmul in care se intampla cursurile. Daca vrei sa ai intalniri o data pe luna, WU e perfect. De asemenea, e important nivelul de senority al colegilor".

Hortenia Nastase: "WU are cativa diferentiatori: profesorii, standardul (stiam ca va fi un MBA foarte greu) si tripla acreditare. Sunt lucruri pe care nu le-am gasit la programele similare din Romania. Pentru ca exista un echilibru bun intre teorie si aplicabilitatea unor concepte".

Minel Ciurea: "Este foarte important timpul. In functie de timpul disponibil, trebui sa analizezi cat timp poti sa alocu si cu ce frecventa. De asemenea, este important grupul de studenti; cu ce experienta vin. Cel mai mare avantaj, trebuie sa vezi cum fac ceilalti lucrurile".

Minel Ciurea: "Pe langa acreditare, a contat si programul (cursuri in weekend) si modelul de a lucra in echipe. Este singurul model de MBA unde existe echipe. Celelalte programe sunt individuale, fara sa poti interactiona cu ceilalti colegi".

Adrian Apostoleanu: "E foarte important timingul. Eu l-as fi facut mai devreme cu 4-5 ani. Ar fi fost mai util. Poti sa te duci sa vezi cum se intampla un MBA, sa faci vizite in clase".

Adrian Apostoleanu: "Mi s-a parut cea mai buna alegere si din perspectiva profesorilor, care sunt straini, si asta te ajuta sa interactionezi cu mai multe culturi. Intr-un MBA cauti o expunere internationala, pentru ca multi dintre noi ne dorim o expunere mai mare decat cea din Romania. Rezidentiale ajuta foarte mult studentii pentru ca vizitezi companii din diverse industrii, start-up-uri, care iti ofera o alta perspectiva a globalizarii".

Andrei Savin: "Recomand MBA-ul de la WU datorita profesorilor si si pentru ca iti ofera acces la companii".

Partea mai putin placuta atunci cand vine vorba despre un MBA este sacrificiul pe care trebuie sa il faca. Toti studentii au marturisti ca au sacrificat, pe langa timp, si familia. "Planificarea se schimba cu totul atunci cand faci un MBA si este foarte importanta daca vrei sa pastrezi un echilibru cu viata personala", a declarat Adrian Apostoleanu.

Antreprenoriat dupa MBA

13% dintre absolventii programului Executive MBA, desfasurat de WU Executive Academy, devin antreprenori, potrivit statisticilor.

"Fiecare program de MBA contine cursuri de antreprenoriat. Studentii trebuie sa realizeze proiecte legate de infiintarea unui business, iar unii dintre ei chiar isi pun in practica ideile, dupa absolvirea cursurilor", a declarat Barbara Stottinger, decanul WU Executive Academy.

Antreprenoriatul nu este o optiune pentru toti cei patru studenti cu care wall-street.ro a stat de vorba. Hortensia Nastase considera ca se afla deja intr-un antreprenoriat si nu se gandeste la un alt timp de antreprenoriat fata de ceea ce face acum, iar Andrei Savin isi doreste sa faca parte dintr-o organizatie care iti ofera expunere globala si interactiune cu clienti din diverse industrii.

Pentru Minel Ciurea si Adrian Apostoleanu, antreprenoriatul ramane o optiune.

"Poate pe viitor. In urmatorii 4-5 ani. Inca mai simt nevoia de a fi intr-o multinationala", a spus Minel Ciurea.

"Intotdeauna a fost o optiune pentru mine. Dupa MBA, avand mai multe date, poate fi o optiune serioasa, insa nu e ceva ce se va intampla imediat", a adaugat Adrian Apostoleanu.

68% dintre absolventi au inregistrat un progres in cariera

Un studiu realizat anul trecut in randul celor peste 260 de alumni ai EMBA Bucharest arata ca intr-un an de la finalizarea programului, 68% dintre absolventi au inregistrat un progres in cariera, iar in termen de trei ani, procentul celor care ocupa pozitii de top management a crescut de la 24% la 38%. De asemenea, numarul absolventilor care si-au lansat propria afacere s-a dublat, iar procentul celor care au in subordine peste 25 de angajati a crescut de la 38% la 69%.

“Programul Executive MBA Bucharest este conceput special pentru ca studentii sa poata face fata provocarilor din lumea reala, provocari cu care se confrunta managerii generali din industrii si afaceri foarte solicitante. Acesta ofera studentilor toate instrumentele necesare pentru a-si valorifica potentialul de a deveni lideri la nivel mondial, cu o profunda experienta si abilitati practice in management, strategie, organizare si finante. Cred ca managerii care se inscriu la programul nostru trebuie sa se astepte la o experienta intensa de invatare, dar care le va aduce un numar foarte mare de beneficii, precum extinderea orizontului de cunostinte si a retelei profesionale si avansarea in cariera.” a declarat Prof. Phillip C. Nell, directorul academic al programului Executive MBA Bucharest.

Programul include 14 module, desfasurate pe parcursul a 18 luni, in regim part-time, cursantii avand astfel posibilitatea de a-si continua activitatea profesionala. Programul Executive MBA Bucharest se adreseaza managerilor cu o experienta de minim 5 ani si care au inregistrat un progres solid in cariera.

Citeste si: Cele trei litere care ti-ar putea schimba parcursul profesional

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri