Orice copil isi incepe "calatoria" prin viata cu un potential incredibil: o gandire creativa cu ajutorul careia incepe sa descopere lumea din jur, curiozitatea si dorinta de a invata cat mai multe lucruri prin joc. Din pacate, acest sistem de gandire este de cele mai multe ori erodat sau distrus complet prin practici educationale conventionale in momentul in care copiii intra la scoala.

Testul Torrance de gandire creativa (un instrument folosit pentru masurarea creativitatii - n.r.) este adesea dat ca exemplu despre cum gandirea divergenta se diminueaza in timp. 98% dintre copiii de gradinita sunt creativi, insa aceasta abilitate incepe sa se piarda usor-usor din momentul in care acestia intra in sistemul de invatamant, scrie weforum.org. Potrivit statisticilor, la varsta de 25 de ani doar 3% dintre tineri mai pot fi considerati "genii creative".

Forumul Economic Mondial a lansat un nou raport care analizeaza modul in care tinerii pot fi pregatiti pentru joburile viitorului. Potrivit analizei, "multe dintre programele scolare nu sunt adaptate cerintelor pietei muncii si nu ii ajuta pe tineri sa dobandeasca competentele de care au nevoie pentru joburile din viitor". In cele mai multe sisteme de educatie, curriculum-ul scolar se concentreaza pe dezvoltarea abilitatilor cognitive si pun mai putin accent (sau deloc) pe abilitati care sa isi ajute sa rezolve problemele, pe creativitate sau cooperare.

Aceste concluzii ar trebui sa dea de gandit autoritatilor, mai ales acum cand specialistii in resurse umane se uita la trei abilitati atunci cand recruteaza: rezolvarea complexa a problemelor, gandirea critica si creativitatea.

"Creativitatea" a urcat de pe locul 10 pe locul trei, in ultimii cinci ani, in topul abilitatilor pe care angajatul trebuie sa le aiba. De asemenea, inteligenta emotionala si flexibilitatea cognitiva sunt nou-intrate pe lista calitatilor pe care angajatii vor trebui sa le aiba in 2020.

Captura Foto: weforum.org

Copiii trebuie sa se joace cat mai mult

Un studiu din Noua Zeelanda a analizat copiii care au invatat sa citeasca la varsta de 5 ani si pe cei care au invatat sa citeasca la varsta de 7 ani. Cand au implinit 11 ani, ambele seturi de copii se descurcau la fel de bine cu cititul. Exista, insa, o diferenta: cei care au invatat sa citeasca la varsta de 7 ani aveau un nivel mai inalt de intelegere a conceptelor. Explicatia e la indemana: acesti copii au avut mai mult timp la dispozitie sa exploreze prin joc si joaca lumea din jur.

Este de la sine inteles ca pregatirea copiilor pentru cerintele joburilor de maine inseamna mai multa atentie acordata proceselor de invatare si educare.

Lumea este intr-o continua schimbare, iar piata muncii a devenit mult mai dinamica, ceea ce inseamna ca tinerii isi vor schimba mai des joburile (lucru care nu se intampla pe vremea parintilor lor, de exemplu). Nu este exclus ca tinerii sa ajunga sa aiba joburi care acum nu exista pe piata muncii, pentru care vor trebui sa se reinventeze.

Cum ii ajutam pe copiii sa nu isi piarda gandirea creativa si sa se adapteze usor noilor cerinte de pe piata muncii? Raspunsul este foarte simplu: ii mobilizam in experiente de joc pozitive. Diferitele forme de joc ii vor ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitati sociale, emotionale si creative, alaturi de cele cognitive.

Invatarea prin joc poate fi secretul pregatirii copiilor pentru joburile viitorului, iar acest lucru are avantaje atat pentru tineri, cat si pentru economie.

Sursa foto: Shutterstock.com / Sunny studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri