Cele mai puternice perspective de angajare sunt raportate in regiunea Centru, unde Previziunea Neta de Angajare se ridica la un respectabil +17%. Perspectivele de angajare din regiune sunt insa mai putin robuste decat cele din primele trei luni ale anului 2018, dar si decat cele raportate in trimestrul II din 2017, slabind cu 2, respectiv 7 puncte procentuale.

Planurile de angajare pentru aprilie – iunie 2018 sunt mai slabe decat cele formulate in trimestrul I/2018 in sapte din cele opt regiuni, indeosebi in regiunea Nord-Vest, unde Previziunea Neta de Angajare inregistreaza un declin considerabil de la trimestru la trimestru, de 25 de puncte procentuale, ajungand la +8%.

In ce regiuni si sectoare de...
Citeste si: In ce regiuni si sectoare de activitate sunt oportunitati de angajare

Comparativ cu trim. II/2017, cea mai abrupta schimbare a nivelului de incredere este raportata de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde Previziunea Neta de Angajare pentru intervalul aprilie – iunie 2018 este -1%, cu 21 de puncte procentuale mai slaba decat anul trecut si cu 8 puncte procentuale sub cea raportata in trim. I/2018.

Angajatorii din regiunea Sud-Est sunt, de altfel, cei mai putin optimisti din tara, raportand singura Perspectiva regionala negativa pentru al doilea trimestru din 2018. In schimb, angajatorii din regiunea Sud-Vest sunt printre cei mai optimisti, raportand o Previziune de +11%, a doua ca robustete din tara si singura previziune regionala care se imbunatateste fata de intervalele de referinta, trim. I/2018 si trim. II/2017.

In opt din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii au planuri de crestere a numarului total de angajati, dar perspectivele sunt mai slabe decat in trim. I/2018, in toate cele zece sectoare.

Studiu EY: Efervescenta...
Citeste si: Cluj vs Bucuresti: Principalele diferente si ritmul de dezvoltare

Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru este raportat in sectorul Transport, depozitare si comunicatii, unde Previziunea Neta de Angajare slabeste cu 14 puncte procentuale fata de intervalul ianuarie – martie 2018, alunecand in zona negativa, cu o valoare de -5%.

Angajatorii din sectorul Industrie extractiva raporteaza la randul lor o Previziune negativa de -6%, diminuandu-si optimismul privind angajarile atat fata de trim. I/2018, cat si fata de anul trecut si situandu-se la cota cea mai joasa de optimism din tara. Angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare sunt din nou cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +25%, insa si in acest sector planurile de angajare formulate pentru trimestrul II/2018 sunt mai slabe decat cele raportate in trimestrul I/2018 si trimestrul II/2017, cu 11, respectiv 7puncte procentuale.

Cel mai abrupt declin al optimismului de la un an la altul este insa raportata de angajatorii din sectorul Comertul cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea Neta de Angajare de +6% este cu 24 de puncte procentuale mai slaba decat in anul precedent, si slabeste cu 10 puncte procentuale si fata de trimestrul I/2018.

BEI: In Romania, deficitul de...
Citeste si: Firmele romanesti investesc doar de subzistenta! Care sunt motivele?

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial pentru a masura intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua angajarile totale pe parcursul trimestrului urmator.

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 8 - 18 ianuarie 2018, pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori.

Sursa foto: Shutterstock/ blvdone