Majoritatea tinerilor din Uniunea Europeana (care au un loc de munca sau nu) nu se simt pregatiti sa isi schimbe domiciliul cu jobul, potrivit unui sondaj realizat de Eurostat, in 2016, despre mobilitatea tinerilor pe piata muncii.

Jumatate dintre tinerii neangajati (varste intre 20 si 34 de ani) din Uniunea Europeana sunt reticenti atunci cand vine vorba sa isi schimbe domiciliul pentru un job, potrivit datelor publicate de Eurostat. 21% dintre ei sunt pregatiti sa se relocheze, dar doar in interiorul tarii de bastina, in timp ce 12% iau in considerare posibilitatea de a se muta cu jobul intr-o alta tara membra a Uniunii Europene. 17% dintre tineri sunt de acord sa se mute in orice stat, chiar si din afara UE, daca jobul le-o cere.

Nivelul de educatie al tinerilor joaca un rol cheie in modul in care acestia inteleg procesul de relocare. Tinerii someri cu un nivel ridicat de educatie se simt mai pregatiti sa se relocheze (23% dintre ei sunt pregatiti sa se mute in aceeasi tara, in timp ce 16% sunt de acord sa se mute in orice tara din Uniunea Europeana) fata de tinerii someri care au nivel mediu sau scazut de educatie.

Captura Foto: eurostat.eu

Majoritatea tinerilor (90%) care sunt in campul muncii (cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani) nu sunt de acord sa se relocheze cu jobul. Doar 1% dintre tinerii angajati s-au mutat, in 2016, intr-o alta tara din UE, in timp ce 8% dintre ei s-au mutat cu jobul in interiorul tarii in care locuiesc.

Potrivit Eurostat, diferentele de educatie nu sunt semnificative atunci cand se analizeaza mobilitatea tinerilor cu job intre tarile din UE. Astfel, 2% dintre tinerii foarte educati si tot 2% dintre cei cu o slaba educatie s-au mutat dintr-o tara in alta (din interiorul UE) datorita jobului, fata de 1% dintre tinerii cu un nivel mediu de educatie.

Citeste si: Cum obtii un job platit cu pana la 2.500 de euro si o vacanta o data la trei luni

Cei mai reticenti tineri someri, in Malta, Olanda, Cipru

Tinerii din Malta, Olanda si Cipru sunt cei mai retincenti la schimbare. Mai mult de doua treimi dintre tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani, care nu au un loc de munca, din Malta (73%), Olanda (69%) si Cipru (68%) nu sunt pregatiti sa se mute cu jobul. In alte 17 tari din Uniunea Europeana, mai mult de jumatate dintre tinerii someri nu vor sa se mute pentru a gasi un loc de munca.

Captura Foto: eurostat.eu

La polul opus, tinerii someri din Romania (37%), Germania (37%), Cehia (35%) si Irlanda (35%) sunt cei mai dispusi sa isi schimbe domiciliul pentru un job, insa in interiorul tarii, potrivit datelor Eurostat. Tinerii care sunt cei mai dispusi la schimbare sunt cei din Estonia (26%), Croatia (26%) si Slovenia (25%).

Cei mai curajosi tineri fara un loc de munca, care sunt dispusi sa plece in afara UE pentru un job, sunt cei din Suedia (34%), Spania (28%) si Finlanda (28%) si Franta (27%).

In cele mai multe tari din UE, numarul tinerilor pregatiti sa se relocheze in interiorul tarii de bastina este mai mare decat numarul celor care sunt dispusi sa se mute intr-un alt stat membru UE. In Bulgaria, de exemplu, numarul tinerilor dispusi sa se mute intr-o alta tara europeana este dublu (23%) fata de numarul celor dispusi sa se mute in interiorul tarii (12%). Si in Slovacia situatia este asemanatoare: 14% sunt pregatiti sa se relocheze in interiorul tarii si 23%, in alta tara membra UE.

Tinerii din Italia, foarte atasati de casa. Irlandezii, dispusi sa calatoreasca.

In 15 tari din UE, peste 90% dintre tinerii care au un loc de munca (cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani) nu s-au mutat cu jobul. Tinerii angajati din Italia (98%) sunt cei mai reticenti la schimbare, iar la polul opus se afla cei din Irlanda (60%). 12% dintre tinerii angajati din Luxemburg, 9% din Malta si 7% din Irlanda s-au mutat intr-o alta tara cu jobul curent.

Citeste si: 8 lucruri despre joburi pe care millennials ar trebui sa le stie

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri