Romania se afla pe ultimul loc in topul tarilor europene cu cel mai mare procent de persoane cu studii postliceale, potrivit unui studiu realizat de TheKnowledgeAcademy.com, care a analizat procentul de tineri angajati imediat dupa absolvire. La polul opus se afla tari precum Lituania, Luxemburg, Cipru, Irlanda si Elvetia.

Conform raportului “Tineri care nu sunt in educatie, angajare sau formare (NEET), Marea Britanie: martie 2018”, publicat de ONS, numarul tinerilor din Marea Britanie cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani care nu sunt in educatie, angajare sau formare a scazut cu 5%, din Decembrie 2016, pana la sfarsitul anului 2017.

In consecinta, TheKnowledgeAcademy.com, expert in formare si calificari suplimentare, a dorit sa investigheze pozitia pe care o are Romania, comparativ cu celelalte tari europene, cand vine vorba de numarul de persoane cu studii postliceale si rata de anagajare a tinerilor care au absolvit recent.

Datele au fost extrase de pe Eurostat si reprezinta cifrele pentru anul 2016 pentru tinerii care au optat pentru invatamant superior (ca % din populatia cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 ani), si pentru ratele de angajare a tinerilor care au absolvit recent studiile postliceale (ca
% dintre absolventii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani).

TheKnowledgeAcademy.com a comparat tarile europene cu cel mai mare procent de persoane cu diploma de licenta sau alte calificari
profesionale. Primele cinci tari de pe lista sunt: Lituania (58,7%), Luxemburg (54,6%), Cipru (53,4%), Irlanda (52,9%) si Elvetia (51,2%).

Citeste si:
ANOFM: Rata somajului in luna septembrie a fost de 3%
ANOFM: Rata somajului in luna...

La celalalt capat, tarile europene cu cel mai mic procent de persoane cu studii postliceale sunt: Slovacia (31,5%), Malta (29,9%), Croatia (29,3%), Italia (29,3%) si Romania (25,6%).

Surprinzator, cand TheKnowledgeAcademy.com a analizat procentul de tineri angajati imediat dupa absolvire, tarile cu cele mai mari procente difera complet fata de tarile care au avut un numar mare de studenti cu studii superioare. Acestea sunt: Malta (96.6%), Islanda (94.7%), Germania (90.1%), Olanda (90.1%) si Norvegia (90.1).

In contrast, tarile europene cu cel mai mic numar de angajari dupa absolvire sunt urmatoarele: Bulgaria (72%), Romania (63%), Spania (68%), Italia (52.9%) si Grecia (49.2%).

Citeste si:
Rata somajului in UE, la cel mai redus nivel din ianuarie 2000
Rata somajului in UE, la cel...

"Este linistitor sa constatam ca numarul tinerilor care nu sunt in educatie, angajare sau formare continua sa scada in fiecare an. Cu toate acestea, atat Marea Britanie, cat si alte tari precum Italia, Romania si Bulgaria, au un drum lung de parcurs pentru a ajunge la acelasi nivel cu tarile de top in ceea ce priveste persoanele cu studii superioare si procentul de tineri angajati dupa absolvire. Desi, ar fi interesant sa vedem cati dintre acesti absolventi lucreaza in domeniul in care au absolvit", a declarat Barinder Hothi, directorul executiv TheKnowledgeAcademy.com.

Sursa foto: Pressmaster, Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Cei mai multi someri din Romania au intre 40 - 49 de ani
Setari Cookie-uri