Leadership-ul in ziua de astazi ar trebui sa fie despre a uita ce este managementul si despre a reinvata sa fii om. Ideea a fost lansata in spatiul public de catre Javier Pladevall, CEO Volkswagen Audi Retail. Ceea ce vrea acesta sa spuna este ca puterea leadership-ului se bazeaza pe abilitatea de a lega relatii personale si pline de semnificatie cu subalternii.

Felul in care Javier Pladevall descrie leadership-ul trebuie aplicat acum mai mult ca niciodata, in conditiile in care tinerii din generatiile Y si Z (ultimii proaspat intrati in campul muncii) reprezinta majoritatea in cadrul unei companii. Spre deosebire de parintii lor, milenialii sunt mai greu de multumit la locul de munca. Salariul, bonusurile si beneficiile nu sunt suficiente pentru a-i retine intr-o companie. Ei cauta ceva mai mult, vor sa inteleaga proiectele la care lucreaza, vor sa fie creativi si independenti, vor sa fie fericiti si sa aiba relatii bune cu colegii din echipa, dar si din alte departamente.

Circa 70% dintre lideri se caracterizeaza ca fiind o sursa de inspiratie si de motivatie pentru colegii lor. Realitatea sta cu totul altfel. Potrivit unui studiu publicat de Forbes, 65% dintre angajati ar renunta oricand la o marire de salariu daca liderul lor ar fi concediat, potrivit hbr.org. Un alt sondaj, realizat in 2016 de Gallup, a dezvaluit faptul ca pentru 82% dintre angajati, liderii nu sunt deloc o sursa de inspiratie. Rezultatele celor doua sondaje sunt intr-o stransa legatura.

Un studiu realizat de McKinsey & Company a aratat faptul ca, atunci cand oamenii sunt motivati la locul de munca, 32% dintre ei sunt mai implicati in proiecte, 46% sunt mult mai multumiti de jobul lor si obtin rezultate mult mai bune.

Oamenii sunt ghidati de cateva nevoi primare: vor ca ceea ce fac sa aiba un sens, vor sa fie fericiti, vor sa aiba relatii bune cu cei din jurul lor si vor sa contribuie la succesul altora. Liderii care inteleg cu adevarat aceste nevoie de baza si ii conduc pe oameni tinand cont de ele, vor fi capabili sa atraga de partea lor oameni loiali, implicati si performanti. Inainte de toate, liderii trebuie sa fie oameni.

Sfaturi despre cum sa devii un lider mai apropiat de oameni:

Inainte de a lua o decizie, trece-o prin filtrul personal

Bob Chapman, CEO Barry Wehmiller, o importanta companie de productie, isi pune urmatoarea intrebare inainte de a lua o decizie: "Daca copilul meu, parintii sau prietenii mei ar lucra in companie, ar aprecia aceasta decizie?". In felul acesta, el trece totul dintr-un plan tactic intr-unul emotional, pentru a se asigura ca in momenul in care ia o decizie nu este manat doar de statutul pe care il are si de puterea pe care o detine in companie.

Un leadership incepe cu constientizarea de sine

Pionierul in leadership Peter Drucker spune: "ca sa manageriezi o echipa de oameni trebuie sa incepi intai cu tine". Ideea este ca, inainte de a incepe sa coordoneze oameni, un lider trebuie sa se inteleaga pe sine. Abia atunci cand va reusi sa faca asta, va fi capabil sa ii inteleaga pe alti oameni si sa empatizeze cu ei.

Fii altruist

Altruismul este baza unui leadership eficient. Leadership-ul nu este despre manager, ci despre oamenii cu care acesta lucreaza si despre organizatia pentru care lucreaza. Un lider bun trebuie sa se scoata pe sine din ecuatie si sa tina cont de ceea ce pot oferi ceilalti. Iata un truc util, pe care managerii il pot folosi pentru a verifica daca sunt altruisti sau nu: atunci cand iei o decizie, verifica motivatia din spatele ei. O faci pentru un castig personal sau pentru binele celorlalti?.

Nu-ti fie teama sa arati compasiune

Compasiunea este despre a-i ajuta pe altii sa fie fericiti. Un lider atent cu subalternii sai, care isi manifesta companiunea fata de acestia va fi mereu in avantaj. Angajatii se vor simti in siguranta in preajma lui si nu vor ezita sa fie loiali, sinceri si implicati. Daca vrei sa inveti sa fii un lider care isi arata compasiunea, fa-ti un obicei din a-i intreba pe oameni lucruri marunte, dar care le pot face zilele mai bune.

Citeste si: Jeff Bezos, Warren Buffett sau Richard Branson. Tu ce tip de lider esti?

Sursa foto: GaudiLab / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri