Sa inveti sa spui "nu" la job este, uneori, necesar. Important este sa stii cand trebuie sa faci un pas in spate si sa fii constient ca ai luat ceva mai buna decizie. A refuza din cand in cand este o atitudine care te va ajuta in primul rand pe tine, ca sa nu te abati de la obiectele stabilite, dar si pe colegii tai, care vor invata sa isi organizeze munca.

Cu timpul, jobul devine pentru fiecare dintre noi o rutina din care cu greu ne mai putem extrage. Uneori, pentru a iesi din acest ritm monoton, acceptam sarcini care nu tin neaparat de specializarea noastra. E o decizie "sanatoasa" pentru ca ne scoate din zona de confort, ne ajuta sa invatam mai multe despre proiectele companiei, avem ocazia sa lucram cu alte departamente si, de ce nu, in functie de rezultatele obtinute, ne ajuta sa ne remarcam in cadrul firmei. Insa daca nu exista un echilibru in munca, extra-sarcinile pe care acceptam sa le facem vin la pachet cu riscuri. Fara sa ne dam seama, poate, devenim frustrati. Nu mai avem timp sa ne ocupam de proiectele noastre, ne indepartam de la obiectele noastre, stam la munca peste program, nu mai respectam termenele de predare. E timpul sa incepem sa spunem "nu"!

Iata cateva sarcini pe care le poti refuza la job:

Sarcinile ineficiente

Catherine DeVrye, fost director executiv la IBM si autoare de bestselleruri, sustine ca "intotdeauna am facut asta" sunt "cele mai pretioase cuvinte". Misiunile ineficiente nu afecteaza doar un proces intreg de munca, dar afecteaza in mod direct si munca ta, potrivit businessinsider.com.

Sarcinile care nu folosesc obiectivelor tale

Foto: pathdoc

Inainte de a accepta sa preiei o noua sarcina, trebuie sa stii foarte bine ce se asteapta de la tine si trebuie sa iti fie clar ca ai inteles proiectul la care trebuie sa lucrezi. Multi facem greseala de a accepta sa lucram la proiecte, fara sa cerem informatii inainte.

Sedintele inutile

Potrivit unui studiu realizat de Harvard Business Review, 65% dintre angajati considera ca sedintele le mananca din timpul de lucru, iar 71% dintre ei sunt de parere ca sedintele sunt "neproductive si ineficiente".

Sa raspunzi la mesaje 24 de ore din 24

Foto: pathdoc

Munca este importanta, dar la fel de importanta este si viata de dupa munca. Este important sa stim unde sa punem granite intre cele doua lumi. In Franta, angajatii au dreptul prin lege sa nu mai raspunda mesajelor sau emailurilor pe care le primesc dupa terminarea programului de munca. In New York, o lege asemanatoare se afla in dezbatare.

Termenele de predare nerealiste ale unor proiecte mai putin importante

Este o diferenta intre a-i cere unui angajat sa faca de urgenta un lucru si a-i cere sa faca un lucru imposibil. In momentul in care accepti sa lucrezi la un proiect, chiar daca stii de la bun inceput ca nu vei reusi sa livrezi rezultatul la timp, trebuie sa fii constient ca acest lucru este in defavoarea ta. In final, ceea ce vor intelege sefii despre tine este ca nu esti un angajat performant.

Referintele despre colegii pe care nu ii aprobi

Ca sa eviti aceste situatii, te poti asigura inca din faza interviului de angajare ca firma nu iti va cere sa dai referinte despre colegi. Daca aceasta este, totusi, politica companiei, poti stabili cu angajatorul sa nu te puna pe lista celor care dau referinte pentru colegi.

Munca in plus

Foto: AJR_photo / Shutterstock

Daca cateva sarcini in plus iti vor afecta caliltatea muncii, nu te rusina sa-i spui "nu" sefului.

Sarcinile pe care un alt coleg le poate indeplini mai bine ca tine

Fii curajos si recunoaste atunci cand sarcinile pe care le ai de facut iti depasesc atributiile. Sigur vor exista colegi care pot rezolva treaba mult mai repede si mai eficient decat ai putea tu sa o faci. In felul acesta salvezi timpul tuturor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri