Coachingul transformational nu este terapie, nu este mentorat, nu este consiliere. Coachingul transformational ii ajuta pe indivizi sa exploreze comportamentele disfunctionale si sa-si recreezi modul in care gandesc si actioneaza.

Coachingul transformational, prin tehnicile pe care le foloseste, merge in acele substraturi ale constiintei pe care indivizii nu le acceseaza in rutina zilnica. Facand o analiza a acestor niveluri, indivizii reactiveaza inteligenta emotionala si sociala, capatand incredere in deciziile pe care le iau, manifestand un nivel superior de constientizare a ceea ce fac. Aceste transformari individuale se declina apoi la nivel organizational, iar unul dintre efecte este ca individul, din rolul sau de lider, asigura echipei cu care lucreaza contextul favorabil maximizarii performantei si excelentei profesionale.

"Coachingul transformational este, pana la acest moment, cea mai completa si complexa metoda de dezvoltare personala si profesionala, varianta 4D a coachingului. Adica, toate demersurile de dezvoltare sunt dedicate individului in totalitatea sa, fara a face separarea intre viata personala si cea profesionala", a explicat, pentru wall-street.ro, Mihaela Feodorof, executive coach and business consultant Performanceway.

Coaching transformational vs coaching clasic

Coachingul transformational este insumarea tehnicilor prin care se activeaza resursele individului, care antreneaza diferitele forme de inteligenta (rationala, emotionala, spirituala) ale persoanei implicate in proces.

Nu este terapie, nu este mentorat, nu este consiliere! Este exact ceea ce tie iti este greu sa faci singur, un ghidaj catre introspectie si constientizare a fatetelor vietii tale si actiunilor pe care le intreprinzi din aceasta perspectiva

Mihaela Feodorof

Coachingul este focusat pe clarificarea obiectivelor, actiunile necesare atingerii acestora si performanta obtinuta. In schimb, coachingul transformational are in centrul procesului persoana, roluri din viata personala si profesionala care se intrepatrund, care necesita utilizarea acelorasi resurse si comportamentele care sustin, sau limiteaza, demersurile necesare fiecarui rol.

"Sesiunile de coaching transformational sunt asemanatoare cu cele de coaching tranzactional. Dureaza 1-1,5 ore si doar modalitatea de accesare a spatiului fizic sau online este usor diferita, sau mai degraba imbogatita. Ne putem imagina ca ne detasam de o situatie, facand la propriu pasi in incapere, mutandu-ne fizic in diverse unghiuri pentru a constientiza diversele perspective asupra unei situatii sau accesand mental acest exercitiu atunci cand sesiunea se tine online", a explicat Mihaela Feodorof.

Un coach poate accesa acest ultim stadiu de formare doar face dovada certificatelor si practicile aferente nivelelor anterioare I si II.

"Este un parcurs lung de invatare si practica, deopotriva solicitant, dar care iti recompenseaza efortul prin rezultate. Iar rezultatele sunt legate in primul rand de performantele obtinute de clientii cu care lucrezi, dar si de dezvoltarea ta ca persoana si profesionist in domeniu. Acest ultim nivel de certificare a insemnat sase luni de formare. Am avut colegi de formare din India, Elvetia, Franta, Anglia, Italia, China care aveau roluri executive in companii multinationale, care si-au dorit sa includa aceste tehnici si perspective de lucru in viata si relatiile lor profesionale si personale. Acest lucru mi s-a parut de bun augur pentru piata globala a fortei de munca. Un sef constient de modul in care impacteaza viata membrilor echipei sale este un lider. Adica oamenii, asa cum spun eu, il vor urma pentru cine este. Nu pentru ca asa trebuie", a adaugat Mihaela Feodorof.

Citeste si: Coach: In Romania persista o tendinta de "lasa ca stiu eu", "le-am vazut pe toate"

Cand CEO-ul unei multinationale apeleaza la coach

Persoanele care apleaza la serviciile unui coach au, de cele mai multe ori, foarte multe responsabiliati si isi desfasoara activitatea profesionala in contexte dificile. Mihaela Feodorof a relatat cazul unei cliente, CEO de multinatinala, care isi dorea sa eficientizeze relatiile cu echipa de board si oamenii cheie din echipa.

"Am lucrat la acest aspect prin mai multe demersuri pana am ajuns la un proces individual de dezvoltare. Am trecut pragul coachingului tranzactional catre cel transformational pas cu pas, printr-un exercitiu de introspectie indelung care a generat schimbari majore in viata ei. Si-a schimbat cu totul modul de a functiona, a facut alegeri definitorii plecand de la un rol profesional care au generat repozitionarea sa in viata", a povestit aceasta.

Multe dintre argumentele celor care apeleaza la serviciile unui coach sunt generate de relatii profesionale care se transfera in viata personala a individului.

"Imi amintesc de o alta persoana care a venit in proces profund afectata de efectele unei astfel de relatii in viata sa. Raportam aceasta conventie la o persoana, dar cand aceasta este cea care are business-ul sau il conduce, de fapt despartirea de ea este iesirea din mediul impropriu de existenta (personala si profesionala). Acesta este momentul in care se face trecerea de la coachingul executiv tranzactional, adica atingerea unui obiectiv pe baza unui plan de actiuni care produce rezultatele asteptate, intr-un proces mai profund de analiza a nevoilor mele ca individ in rolurile asumate atat in viata mea (nemaifacand diferenta dintre cea personala si profesionala). Persoana in cauza nu-si cauta doar un alt context profesional in care sa-si aduca plus valoarea, ci si-a definit ce tip de relatii isi doreste sa construiasca, cum sa actioneze constient pentru a beneficia de acest confort, dar si cum, sau de ce, traieste deseori astfel de experiente", a povestit Mihaela Feodorof.

Pentru fiecare coach, clientii sunt o sursa de inspiratie si de invatare continua. "Cred cu tarie ca povestea fiecaruia dintre noi poate fi inspirationala. Cu conditia sa-i aloci timp persoanei sa o cunosti. Iar sesiunile de coaching sunt un prilej perfect de a te intalni cu tine, prin intermediul persoanei care te oglindeste", a conchis specialistul in coaching.

Citeste si: Coachingul, un proces la moda, dar necesar pentru business. Cine apeleaza la coach in Romania?

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri