27% dintre angajatorii romani preconizeaza o crestere a numarului de angajati in intervalul iulie – septembrie 2018, si doar 8% anticipeaza reduceri, potrivit studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Perspectivele de angajare sunt pozitive in toate cele opt regiuni ale tarii si opt din zece sectoare industriale. Din punct de vedere regional, cei mai optimisti sunt angajatorii din regiunea Vest, care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +17%, cu 7 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul precedent si cu 14 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul III/2017.

Angajatorii din regiunea Centru sunt, de asemenea, optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare +16%, cu 1 punct procentual mai slaba decat cea din trimestrul II/2018, dar cu 6 puncte procentuale mai puternica decat cea raportata anul trecut in trimestrul III.

Angajatorii din regiunile Nord-Est si de Sud raporteaza la randul lor un declin de 1 punct procentual de la trimestru la trimestru, Previziune Neta de Angajare pentru trimestrul III fiind de +5%, respectiv +8%, in timp ce in perspectivele din regiunea Sud-Vest sunt cu 4 puncte procentuale mai slabe decat in ultimul trimestru, Previziunea situandu-se totusi la un respectabil +8%. In comparatie cu anul trecut, Previziunile sunt mai slabe in patru din cele opt regiuni, in special in regiunea Nord-Est, unde Previziunea Neta de Angajare de +5%, cea mai putin optimista din tara, este cu 14 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul III /2017.

Industriile care fac cele mai multe angajari

Cand vine vorba de sectoarele de activitate, intentiile de angajare sunt mixte. Angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare sunt din nou cei mai optimisti din tara, raportand o Previziune neta de angajare de +28%, cu 2 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul al doilea, dar tot cu 2 puncte procentuale mai slaba decat cea raportata anul trecut in trimestrul III. Cel mai semnificativ declin de la an la an este raportat de angajatorii din Industria extractiva, unde Previziunea Neta de Angajare slabeste cu 15 puncte procentuale fata de trimestrul III/2017 si cu 5 puncte procentuale fata de trimestrul II/2018, atingand -11%, cel mai putin optimist nivel din toate sectoarele analizate si fiind una din singurele doua prognoze negative la nivel national, alaturi de Previziunea de -4% raportate in sectorul agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit. Dimpotriva, cea mai notabila imbunatatire de la an la an se inregistreaza in sectorul finante, asigurari, servicii mobiliare si servicii de afaceri, unde Previziunea Neta de Angajare de +15% este cu 9 puncte procentuale mai puternica decat in trimestul III/2017.

Cei aflati in cautarea unui loc de munca au sanse sa gaseasca oportunitati in organizatii de toate dimensiunile. Cele mai puternice intentii de angajare sunt raportate de angajatorii mari, cu o Previziune Neta de Angajare de +27%. Planurile cele mai precaute sunt formulate de angajatorii din micro-organizatii, dar Previziunea neta de angajare de +5% pe care o raporteaza acestia este cea mai puternica (si singura pozitiva) din ultimul an, imbunatatindu-se cu 6 puncte procentuale atat fata de intervalul aprilie - iunie 2018, cat si fata de trim. III/2017.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri