Indiferent daca este vorba despre o simpla sedinta, despre o negociere pentru un contact sau despre o cina de afaceri, exista cateva reguli nescrise care iti vor asigura succesul.

De la felul in care te imbraci, la gesturile pe care le faci atunci cand discuti cu un partener de afaceri, lucrurile marunte iti pot influenta reputatia si reusita. Iata 3 sfaturi care iti vor fi de folos in orice context business, formal sau informal:

1. Nu stabili un meeting doar de dragul de a o face

Conform unui studiu realizat in urma cu 20 de ani in Statele Unite, din ale carui concluzii avem cu totii de invatat, oamenii de afaceri participa, in medie, la 60 de sedinte in fiecare luna. ”Meetings in America: A study of trends, costs and attitudes toward business travel, teleconferencing and their impact on productivity” ne arata ca in domeniul business time managementul si productivitatea au de suferit din cauza discutiilor irelevante intre parteneri.

CBS News ne mai ofera un insight important: 31 de ore sunt pierdute in fiecare luna cu intalniri lipsite de valoare pentru business. De aceea, este important ca atunci cand organizezi o sedinta sau o intalnire cu un partener, sa stabilesti clar care vor fi subiectele aduse in discutie si care este scopul disecarii fiecaruia dintre ele. Te poti folosi de o multime de tooluri si tehnologii moderne pentru a distribui timpul alocat fiecarei teme si pentru a atribui roluri fiecarui participant. Astfel vei reusi sa eviti redundanta, timpii morti si pierderea interesului participantilor.

2. Fii punctual

Un studiu al Macrothink Institute ne arata ca impactul punctualitatii este unul major in economie si ca obiceiurile culturale privind acest aspect pot afecta dezvoltarea unei tari.

La nivel micro, acest lucru este valabil pentru orice afacere. O cultura organizationala in care punctualitatea ocupa un loc de cinste poate determina succesul unui business. Indiferent daca esti manager si vrei sa le oferi celorlalti angajati un model demn de urmat si un exemplu de productivitate sau daca vei folosi aceasta calitate pentru a castiga increderea partenerilor externi, te poti folosi de cateva trucuri pentru a te asigura ca vei ajunge mereu la timp acolo unde trebuie sa fii:

  • Poarta ceas. Nu numai ca este un accesoriu elegant, dar te va ajuta sa te organizezi mai bine. Stiai ca ceasurile mecanice, indiferent daca sunt manuale sau automatice, pot ramane in urma cu pana la 10 secunde pe zi? Asta inseamna ca in fiecare luna pot ajunge la o intarziere de pana la 5 minute, respectiv la 60 de minute pe an. Opteaza, asadar, pentru un ceas cu mecanism Quartz, cum sunt cele de la Ingersoll, daca vrei sa te asiguri ca va arata mereu ora exacta.
  • Foloseste calendarul pentru a-ti programa sedintele si intalnirile de afaceri si fa-ti un obicei din a-l consulta in fiecare dimineata, pentru a nu rata nimic.
  • Foloseste functia de reminder si seteaz-o cu suficient timp inaintea fiecarui eveniment, tinand cont de toti factorii externi care te-ar putea intarzia, de la prelungirea timpului depus pentru a rezolva un task, la traficul prin care trebuie sa treci pentru a ajunge la locul de intalnire.

3. Noteaza-ti cele mai importante topicuri si trimite-le participantilor un email de follow up

Motivul principal pentru a lua notite este acela de a nota atributiile care ti-au fost directionate. In cazul in care acestea sunt interdependente cu taskurile si responsabilitatile altor participanti, iti va fi de folos sa stii care sunt atributiile si rolul fiecaruia.

Arta si stiinta de a face follow up dupa o intalnire de afaceri reprezinta un obicei profesional vital pentru oricine. In acest fel te vei asigura ca toti participantii si-au inteles rolul in proiect si sarcinile specifice. Emailul de follow up poate include prezentarile folosite in timpul intalnirii, daca este cazul, si un rezumat structurat al celor discutate.

O regula importanta pentru compunerea acestui email este precizia; de aceea, minuta trebuie creata cat mai curand dupa eveniment, chiar in aceeasi zi. Fii concis si clar in exprimare si foloseste un tool pentru atribuirea taskurilor, daca este vorba despre sarcini punctuale si bine definite. Asigura-te ca acest email va ajunge la toti participantii si arata-ti disponibilitatea de a oferi informatii suplimentare, daca exista neclaritati.

Reusita in domeniul business nu depinde doar de felul in care gestionezi sedintele si intalnirile de afaceri, insa daca vrei sa ai certitudinea ca ti-ai indeplinit datoria in cel mai bun mod, aceste reguli pot reprezenta un bun si scurt ghid profesional, indiferent de rolul pe care il ocupi intr-o organizatie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri