Piata fortei de munca este afectata de o serie de schimbari provocate, in mod deosebit, de procesul de digitalizare. In noua revolutie industriala, moneda de schimb este talentul. Pentru a atrage si a retine talentele, companiile trebuie sa isi regandeasca modul de a face business si sa se adapteze noilor tendinte aduse de a patra revolutie industriala. Din pacate, inca mai exista companii care functioneaza dupa modelele specifice secolului 20, ceea ce le face sa fie total nepractice si neperformante.

1 din 2 joburi risca sa dispara si sa fie inlocuit de roboti, potrivit unui raport privind competitivitatea, realizat de Adecco. Oamenii ar trebui sa inceteze sa mai priveasca automatizarea ca pe o utopie sau distopie. Vor disparea o parte din joburi? Vor aparea unele complet noi? Raspunsul la ambele intrebari este "da".

Faptul ca piata muncii va suferi schimbari importante in ultimii ani nu ar trebui sa ii sperie nici pe cei aflati in campul muncii (sau care urmeaza sa intre), nici pe angajatori. Solutia: pregatirea specialistilor pentru diverse roluri. E nevoie de o schimbare de paradigma, iar vestea buna este ca o parte dintre angajatori au inceput sa o inteleaga si sa investeasca in dezvoltarea talentelor.

Companiile nu trebuie sa se impotriveasca schimbarilor care vin odata cu noua revolutie industriala, din contra. Trebuie sa fie deschisi si trebuie sa se adapteze. Trebuie sa vada si sa accepte importanta inteligentei artificiale, sa sustina invatarea permanenta si sa investeasca in respecializarea candidatilor/angajatilor. Investitia in viitor este mai mult decat importanta.

Potrivit raportului Inovantage realizat de Adecco, multe orase din Europa Centrala si de Est au imbratisat deja schimbarile digitale. In ciuda deschiderii catre digitalizare, 62% dintre manageri spun ca este "destul de dificil" sa recruteze talente in domenii digitale, fata de 50% la nivel global.

Citeste si: RBL: Romania pregateste tinerii pentru un viitor diferit de cel pentru care se pregatesc tarile dezvoltate

E nevoie de o schimbare de modele

Pentru a atrage, a dezvolta si a retine cele mai bune talente, companiile trebuie sa isi regandeasca modelul de talente. Prea multi angajatori raman inca blocati in practici ineficiente care reflecta, mai degraba, un mod de gandire specific secolului 20, despre cum, unde si de catre cine trebuie indeplinit un anumit rol. Vechile modele nu mai reprezinta forta de munca de astazi si, in plus, nici nu ii mai asigura nevoile curente. Din pacate, exista inca angajatori care isi irosesc resursele, atat umane, cat si financiare, perpetuand programe de resurse umane care sunt depasite de vremuri.

In secolul 20, cele mai multe roluri din piata muncii erau atribuite barbatilor, oamenii aveau cariere liniare, cei mai multi aveau programe de munca full-time, interactionau fata in fata cu colegii lor, sansele de avansare in cariera erau mici (cei mai multi nu aveau o a doua sansa), angajatii erau stimulati prin bonusuri in bani.

Odata cu vremurile, modelele au evoluat, astfel ca secolul 21 arata complet diferit fata de precedentul: la locul de munca se promoveaza diversitatea si egalitatea, progresul in cariera este discontinuu, carierele sunt non-liniare, angajatii au abilitati variate (tehnice si de leadership, de exemplu), programul de lucru este flexibil, mediul de lucru poate fi si virtual, se cauta un echilibru intre viata de familie si munca, iar beneficiile extrasalariale nu se mai dau in bani.

Cei mai multi angajati din Europa Centrala si de Est sunt acum mult mai interesati sa isi loializeze angajatii, sa ii motiveze ca sa ramana cat mai mult timp in companiile lor.

"In acest context, care este rolul departamentului de HR intr-o companie? In primul rand, rolul HR-ilor a crescut enorm in ultimii ani. Specialistii in recrutare sunt cei care construiesc puntile de legatura intre angajati si angajatori. In acelasi timp, rolul celor de la HR este sa dezvolte talente atat de necesare intr-o companie si sa construiasca echipe competente, astfel incat angajatorul sa nu fie afectat de deficitul de talente de pe piata fortei de munca", a explicat Anna Wicha, country manager.

Citeste si: Ce trebuie sa ne invatam copiii astazi pentru joburile de maine

Cum au evoluat abilitatile. Ce se cauta?

In majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, candidatii cu mai multe abilitati sunt cei mai vanati. In particular, se observa o schimbare de la gulerele albe catre gulerele albastre (joburi care implica munca fizica). In Romania si Turcia, de exemplu, a crescut cererea pentru munca fizica, arata raportul Adecco.

Plecand de la datele colectate de pe piata muncii, raportul prezinta abilitatile (hard si soft) si domeniile care pot asigura succesul viitor al candidatilor din Europa de Est. La capitolul lista hard skills, raportul mentioneaza: managementul strategiei IT, inginerie mecanica, operarea stivuitoarelor, marketing si publicitate, inginerie aeriana, optimizarea motorului de cautare (SEO), securitate cibernetica, analiza datelor, analiza financiara. Pe lista soft skills apar: creativitate, leadership si managementul crizei, ambitie si rezistenta, flexibil si orientat spre rezolvarea problemelor, deschidere catre alte culturi, antreprenoriat, abilitati IT, agilitate si invatare rapida.

Raportul Adecco analizeaza si sistemele de educatie din tarile din Europa Centrala si de Est si arata ca acestea au devenit rigide si prea birocratice pentru mediul economic in schimbare rapida si nu ofera absolventilor aptitudini si cunostinte care sa ii faca angajabili. In cazul liceelor, este nevoie de punerea accentului pe abilitati de rezolvare a problemelor, care implica abilitati sociale, dar si cunostinte din domenii diferite. Fara astfel de aptitudini, arata raportul, candidatii din regiune risca sa nu isi gaseasca slujbele la care aspira.

Universitatile ar trebui sa gandeasca programe de studii in acord cu cerintele de pe piata muncii, ceea ce va creste sansele tinerilor de a fi angajati in domeniul pentru care s-au pregatit. Mai mult, tinerii ar trebui sa fie ghidati atunci cand isi aleg domeniul de studiu, astfel incat sa se potriveasca cu personalitatea si intereselor lor, tinand totodata cont de nevoile din societate.

”Raportul arata ca lucrurile pe care le invatam la scoala devin irelevante in conditiile schimbarilor rapide aduse de a patra revolutie industriala. In Romania, vom avea nevoie in curand de re-specializare nu o data la 20 de ani, asa cum a fost cazul pana acum, ci din 5 in 5 ani. Acest lucru inseamna ca angajatii trebuie sa participe la cursuri pentru noi aptitudini, in timp ce sunt activi pe piata muncii, daca vor sa ramana relevanti pentru posturile viitorului. In acelasi timp, angajatorii trebuie sa investeasca in astfel de cursuri de respecializare a angajatilor proprii pentru a nu ii pierde si pentru a putea creste afacerea lor in viitor. Fara pasi hotarati in directia respecializarii, Romana risca sa piarda investitori si oportunitati de angajare cu salarii ridicate, a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco Romania.

In acest climat in schimbare rapida, raportul solicita angajatorilor si angajatilor sa puna accentul pe educatia pe tot parcursul vietii, invatarea la locul de munca prin intermediul stagiilor de pregatire si al internship-urilor si mobilitatea angajatilor.

Citeste si: Viitor incert pentru functionari, lucratori in servicii si vanzari. Crestere a cererii pentru specialistii din financiar si HR

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri