Brandusa Ungurasu a inceput, impreuna cu sotul ei, o afacere de familie cu portelan. Dupa ce au investit 10.000 de euro in echipamentul si materialele necesare, au creat, pe langa biijuterii din portelan, seturi de masa, precum cani si ceainice, si obiectele de design interior, precum veioze sau vaze. Intr-un interviu pentru wall-street.ro, artista povesteste despre inceputuri si planuri de viitor.

Brandusa Ungurasu colora, de mica, orice suprafata disponibila, de la agende, la foi de hartie, pana la pereti. „De vina” ar fi parintii ei, in special tatal, care a facut Facultatea de Istorie si a lucrat in muzee, colectionand obiecte de arta.

Brandusa a mostenit pasiunea tatalui pentru arta, dar talentul i-a fost descoperit de Ligia Macovei, graficiana, pictorita si colectionara de arta: “Copil fiind, am avut si norocul sa cunosc un mare artist plastic, pe Ligia Macovei, care practic mi-a descoperit talentul si pasiunea pentru pictura si de la care am avut parte de indrumare si de toate tehnicile necesare pentru a deveni ceea ce sunt si astazi”, povesteste artista.

Au urmat 4 ani la liceul de arte “Nicolae Tonitza”, „o perioada a maturizarii cunostintelor dobandite pana atunci”. In cadrul acestei perioade si-a perfectionat si si-a dezvoltat imaginatia artistica, a invatat istoria artelor plastice si a participat la expozitii nationale si internationale, in special pentru sectiunea pictura pe sevalet. In cadrul Academiei de Arte Plastice din Bucuresti, unde s-a specializat in domeniul picturii pe sevalet, si-a descoperit pasiunea pentru portelan sau „aur alb”, cum era denumit in trecut. A inceput sa il studieze din 2008, cand era in anul al doilea de facultate, apoi si-a perfectionat tehnicile la un atelier la care se picta pe astfel de suprafete.

afaceri de familie

Manata de dorinta de a face accesorii pentru femei, Brandusa a inceput sa lucreze cu metale pretioase, precum aur si argint, pe care le-a combinat cu portelanul si tusele din pensula. Pana sa ajunga la un rezultat de care sa fie mandra, a stricat mai multe materiale: „Sa zicem ca noi artistii plastici avem un simt mai dezvoltat in ale designului si putem sa ne facem propriul concept, asta nu inseamna ca nu ne documentam, ba din contra am studiat, am stricat materie prima si am reusit sa creez un concept unic, o poveste cu un drum frumos”, spune artista.

Afacere de familie cu buget de 10.000 de euro

Initial a investit 10.000 de euro, iar banii s-au dus pe materie prima, portelan, glazura, pigmenti de culoare, lusterele de aur sau platina, uneltele cu care se picteaza, cuptorul de ardere al portelanului si multe altele. Sursa banilor au fost economiile personale dar si imprumut de la prieteni si familie. Din 2009 pana in prezent, Brandusa si sotul ei, Gabriel, care o ajuta in afacere, au investit peste 40.000 de euro.

„Sotul meu este cel care ma ajuta. Practic, acum el este brand managerul atelierului nostru de creatie, el se ocupa de promovare online, de acte si de tot ce tine de buna functionare a unui brand. Astfel eu, artistul am toata libertatea de a crea. Pe langa partea de brand manager, sotul ma ajuta si in atelier atunci cand trebuie turnate piesele din portelan”, spune ea.

Astfel, cu implicarea sotului, afacerea a devenit una de familie, iar de cinci ani amandoi se concentreaza pe asta.
„Ne ocupam exclusiv de bijuterii si traim foarte liberi si bine doar din asta si anume ne permite timpul sa studiem ceea ce facem – da, inca studiem ce facem - ne permite timpul sa dam frau liber imaginatiei, ne permite timpul sa cream bijuterii sau obiecte total unicat. Faptul ca traim doar din asta ne obliga sa cream in fiecare zi, luna sau an, bijuterii noi, colectii noi, concepte unicat”, povestesc cei doi.

Vanzari de 32.000 de euro anul trecut

Anul trecut, brandul de bijuterii, seturile de masa precum cani, cesti si obiectele de design interior, precum vazele, veiozele, butonii pentru mobilier care poarta numele creatoarei a ajuns la vanzari de 32.000 de euro, in 2017, iar acestea s-au realizat atat online, cat si offline, prin participari la targuri. Vanzarile difera de la un eveniment la altul, dar acestea variaza de la circa 700 de euro, ajungand pana la 10.000-12.000 de euro.

Pe viitor, planul este sa deschida un atelier mai mare la care sa vina cursanti din care se selecteze si sa formeze baza unei scoli de pictura pe portelan si de manufacturare a portelanului.

Sursa foto: Facebook Brandusa-Atena Ungurasu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri