Odata intrat in campul muncii, niciun om nu isi doreste sa ramana fara job. Urmeaza un proces lung si stresant in care trebuie sa caute un nou loc de munca, sa afle informatii despre potentialii angajatori, poate sa urmeze niste cursuri de specializare care sa ii creasca sansele de angajare, sa redacteze CV-ul, sa se prezinte la interviurile eliminatorii cu HR-ii. Si tot procesul acesta se desfaoara in timp ce il va bantui gandul ca poate nu va face cea mai buna alegere.

Pierderea jobului nu este deloc o situatie placuta, insa nici nu trebuie sa o transformam intr-o drama. In fond, orice schimbare vine si cu beneficii. Trebuie doar sa invatam sa profitam de orice situatie.

Ce iti place sa faci cu pasiune

Daca nu stii "ce vrei sa te faci cand o sa fii mare", atunci ai o mica problema. De fapt, va fi mereu un obstacol pentru tine de fiecare data cand vei fi in situatia de a-ti cauta un nou job. Asadar, primul pas este sa identifici ce lucruri faci cu placere, ce hobby-uri ai. Odata ce ai stabilit ce iti place sa faci cel mai mult, iti va fi mult mai usor sa incepi sa cauti un loc de munca. Lista de posibili angajatori si de domenii in care ai putea sa lucrezi se va reduce considerabil, ceea ce iti va fi de mare ajutor.

Citeste si: 6 greseli care iti pot afecta serios cariera

Construieste-ti o poveste

Oamenilor le plac povestile. Orice lucru/persoana/eveniment se vinde daca are o poveste. Nu te duce niciodata la interviul de angajare fara sa te gandesti dinainte ce urmeaza sa ii spui despre tine viitorului angajator. Acesta va fi interesat sa afle detalii despre parcursul tau profesional, despre pasiunile tale si despre felul in care gandesti.

"Construieste-ti o poveste in care sa prinzi detalii relevante despre experienta ta personala, hobby-uri, abilitati. Vorbeste-i angajatorului despre cum vrei sa evoluezi din punct de vedere profesional. Redacteaza-ti un CV relevant pentru jobul pentru care aplici. Exerseaza-ti discursul", a declarat Manashi Kumar expert in recrutare, pentru economictimes.com.

Invata sa te promovezi

Brandul personal este cartea ta de vizita. Investeste in tine! Piata muncii a devenit extrem de dinamica, competitia pentru joburile bine platite este tot mai stransa, asa ca trebuie sa inveti sa te pui in valoare. Foloseste-te de social media pentru a te promova: Facebook, LinkedIn. Fa-ti un blog sau publica articole pe bloguri cunoscute. Participa la conferinte si seminarii. Fii cat de vizibil poti!

Fa-ti temele

Nu te grabi sa aplici la primul job care iti iese in cale. Cauta informatii despre potentialii angajatori, asigura-te ca iti va oferi o siguranta financiara, afla cat mai multe detalii despre relatia angajatorului cu angajatii, ce beneficii materiale/bonusuri acorda salariatilor. Afla ce abilitati se cauta pentru jobul disponibil. Asigura-te ca ai inteles ce presupune postul pentru care aplici, ce rol vei avea in companie.

Fa parte dintr-o comunitate (sau mai multe)

Recomandarile iti vor creste mereu sansele de a-ti gasi cat mai repede un loc de munca. Tocmai de aceea, asigura-te ca faci parte din cat mai multe retele de oameni, care iti pot furniza informatii pretioase despre domeniul in care vrei sa lucrezi sau lucrezi deja. Fii mereu conectat la oameni si evenimente. Nu sta izolat!

Citeste si: 1 din 2 joburi risca sa dispara. Care vor fi cei mai vanati candidati?

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri