Care vor fi cele mai cautate meserii in viitor? Cum se va schimba piata muncii in urmatorii ani? Este posibil sa ne pregatim astazi pentru joburile de maine? Multi dintre cei care urmeaza sa intre in campul muncii ar vrea sa primeasca raspunsuri la aceeste intrebari. Din pacate, nimeni nu poate sa spuna cu exactitate ce ne va rezerva viitorul in materie de joburi. Un lucru insa se poate face.

Un fapt este sigur: piata muncii este in permanenta schimbare. De la Revolutia Industriala si pana in prezent, piata fortei de munca a suferit nenumarate modficari, s-a adaptat vremurilor si cerintelor din piata. Specialistii spun ca asistam deja la a patra revolutie industriala, un proces care se va manifesta tot mai accentuat in urmatorii ani.

Cum se va simti aceasta schimbare in piata fortei de munca? Unele studii spun ca 1 din 2 joburi risca sa dispara, iar in locul lor vor aparea altele care acum nu exista. Asadar, cum stim care vor fi joburile de viitor? Pentru ce domenii de lucru sa se pregateasca tinerii? Predictiile pot fi facute tinand cont de tendintele actuale din piata, dar si de schimbarile economice, sociale, tehnologice, de mediu care au loc. Toate variabilele trebuie luate in calcul. Specialistii in resurse umane apreciaza ca meseriile de viitor vor depinde de modul in care avanseaza stiinta si tehnologia.

Unele dintre joburile de astazi se vor gasi, desigur, si in piata muncii din viitor, insa vor fi adaptate noilor cerinte, in functie de context. Unele meserii se vor transforma in unele cu totul noi sau vor disparea cu totul. Exista cateva domenii care pot oferi joburi sigure in ultimii ani, indiferent de modul in care se va misca piata muncii.

Daca visezi sa ai propria afacere si vrei sa inveti rapid tot ce tine de crearea companiei, aspectele legale, finantari, administrarea afacerii si promovare, hai la Startup Your Life 2019, tabara de antreprenoriat si leadership. La finalul taberei vei avea o idee de afacere profitabila, cu un business plan solid si cu un pitch care sa dea pe spate investitorii. Te poti inscrie aici.

Citeste si: Cinci trucuri care te vor ajuta sa-ti gasesti repede jobul potrivit

Sanatate

Fenomenul de imbatranire demografica s-a accentuat foarte mult in ultimii ani, iar acest lucru afecteaza toata tarile, fara nicio exceptie. Asadar, din cauza imbatranirii populatiei va fi mereu o cerere mare in piata pentru medici, asistente medicale, terapeuti, farmacisti.

Meserii de viitor

Foto: Shutterstock.com

Cei interesati de un job in domeniul sanatatii, trebuie sa stie sa relationeze cu oamenii si sa aiba cunostinte de chimie, biologie, matematica.

Tehnologie

Gandeste-te la toate tehnologiile care nu existau in urma cu decenii sau in urma cu un an. La toate tehnologiile pe care nici nu ni le imaginam. Calculatoarele si smartphone-urile au schimbat dramatic felul in care comunicam. Si vor continua sa o faca. Pe masura ce tehnologia se dezvolta, profesionistii in IT, precum programatorii, specialistii in securitate cibernetica, administratorii de infrastructura IT vor fi din ce in ce mai solicitati.

Cei care vor sa lucreze in acest domeniu trebuie sa aiba gandire analitica, insa trebuie sa fie si creativi pentru a gasi cele mai bune solutii. De asemenea, odata ce au ales o anumita specializare, trebuie sa fie pregatiti sa investeasca in ei, sa invete permanent, sa tina pasul cu schimbarile.

Energie alternativa

Petrolul si gazul nu vor disparea prea curand, insa business-urile dezvoltate in jurul energiilor alternative creeaza deja mii de locuri de munca precum mecanici, specialisti in stiinta, ingineri, specialisti in vanzari si marketing. Si domeniul se dezvolta de la an la an.

In plus, si universitatile au inceput sa vada potentialul acestui domeniu si impactul pe care il are pentru economie si medie si dezvolta programe de studiu ca sa pregateasca specialisti.

Drept international

Pe masura de afacerile devin tot mai globale, iar comertul international creste, companiile vor avea nevoie de specialisti in drept international, care sa cunoasca foarte bine codurile fiscale, regulamentele legate de munca si de mediu, chiar si de etica.

Joburi de viitor

Foto: Shutterstock.com

Cei care vor sa profite de aceasta oportunitate creata de piata globala trebuie sa aiba studii in drept si, in special, in drept international. In plus, trebuie sa stie sa comunice foarte bine si sa invete una sau mai multe limbi straine. O cariera in drept international inseamna si multe deplasari in strainatate, o ocazie buna de a descoperi lumea.

Content Writer

Exista o mare cerere in piata pentru editori de continut, care sa scrie articole in online, pe, bloguri sau publicatii tiparite. Nu este nevoie de o specializare anumite pentru acest tip de activitate. Cerintele pentru acest job sunt urmatoarele: abilitati foarte bune de comunicare, creativitate si originalitate. In plus, este nevoie de disciplina pentru a reusi sa respecti deadline-urile.

Marketing

Competitia tot mai accentuata dintre jucatorii din piata si dorinta lor de a dezvolta produse si servicii cat mai originale face ca cererea de specialisti in marketing sa fie tot mai mare. Absolvirea unor cursuri universitare de marketing este utila, insa nu necesara. In ziua de astazi exista o multime de cursuri pe care tinerii le pot face pentru a se specializa in acest domeniu.

Analist financiar

Pe masura ce viitorul financiar va fi tot mai putin predictibil, cererea in piata pentru analisti financiari va exista mereu. Este un job care nu va disparea prea curand din peisaj. Cei mai multi oameni care lucreaza in aceasta industrie au absolvit cursuri economice, unii dintre ei sunt chiar absolventi de MBA.

Citeste si: 1 din 2 joburi risca sa dispara. Care vor fi cei mai vanati candidati?

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri