Absolventii promotiei 2018 au la dispozitie 60 de zile de la absolvire pentru a se inregistra in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru a beneficia de toate serviciile institutiei, in scopul integrarii lor pe piata fortei de munca.

Absolventii institutiilor de invatamant care se inregistreaza in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca in calitate de persoana in cautarea unui loc de munca beneficiaza de servicii de informare si consiliere profesionala, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesionala, precum si de facilitati financiare.

In cazul absolventilor de liceu, indiferent daca a fost sau nu promovat examenul de bacalaureat, termenul de 60 de zile incepe pe 26 mai 2018, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.382/24 februarie 2017 al Ministrului Educatiei Nationale conform caruia "cursurile claselor terminale din invatamantul liceal se incheie in data de 25 mai 2018".

Elevii care nu au situatia scolara incheiata la toate materiile se pot inregistra in evidentele agentiei in termen de 60 de zile de la data promovarii examenului de corigenta, data inscrisa in adeverinta eliberata de institutia de invatamant.

Absolventii care nu se prezinta in termenul legal pentru a fi luati in evidente au dreptul sa se inregistreze ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca si vor beneficia de serviciile agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de somaj.

Prima de insertie, in valoare de 1.500 de lei, se acorda absolventilor inregistrati in evidentele ANOFM care, in termen de 60 de zile de la absolvire, s-au angajat cu norma intreaga pe o perioada de cel putin 12 luni.

De asemenea, absolventii care se incadreaza in munca mai pot beneficia, potrivit prevederilor legale, de prime de mobilitate (instalare sau incadrare) sau de prima de relocare.

Indemnizatia de somaj pentru absolventi reprezinta o suma fixa lunara, acordata pe o perioada de 6 luni, in cuantum de 250 lei. Nu pot beneficia de indemnizatia de somaj absolventii care la momentul solicitarii acestui drept au fost admisi sau urmeaza cursurile unei forme de invatamant, organizate sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri