In 2017, peste 80% dintre absolventii din Uniunea Europeana aveau un loc de munca. A fost al patrulea an consecutiv cand rata de angajare a proaspetilor absolventi a crescut, dupa scaderea inregistrata intre 2008 si 2013.

Absolventii cuprinsi in cercetarea Eurostat sunt tineri cu varste intre 20 de ani si 34 de ani, care nu mai sunt in sistemul de invatamant si care nici nu urmeaza cursuri de pregatire profesionala, care si-au incheiat studiile cu cel putin 3 ani in urma.

Tarile in care s-au inregistrat cele mai mari valori ale ratei de angajare in randul absolventilor sunt Malta (95%), Germania (91%), Olanda (90%) si Cehia (90%). La polul opus, tarile cu cele mai mici rate de angajare sunt Grecia (52%) si Italia (55%). Urmeaza in ordine: Croatia, Cipru, Spania, Franta, Romania.

rate de angajare

Foto: Captura ec.europa.eu

Citeste si:
Tineri care nici nu muncesc, nici nu invata. Statistici in UE
Tineri cu viitor incert: nu...

Nivelul de educatie joaca un rol foarte important atunci cand tinerii isi cauta un loc de munca. Rata de angajare in randul celor care au absolvit invatamantul tertiar (scoala primara si gimnaziala, liceu, scoala postliceala sau colegiu) era de 85% in 2017, in timp ce rata de angajare in randul tinerilor care au absolvit invatamantul vocational era de 77%.

Citeste si: Munca part-time in UE: Pe ce loc se afla Romania

Rata NEET, cea mai scazuta din ultimii zece ani

In primul trimestru din 2018, rata NEET la nivelul UE (tineri cu varste intre 15 si 24 de ani, care nici nu muncesc, nici nu studiaza) era de circa 10,6%. Acesta este cea mai scazuta valoarea inregistrata in ultimii 10 ani.

Cea mai mica rata NEET in UE, in primul trimestru din 2018, a fost inregistrata in Olanda (4,1%), Cehia (5,7%) si Suedia (6,2%). Cei mai multi tineri care nici nu muncesc, nici nu se afla intr-o forma de pregatire sau studii sunt in Italia (19,1%), Cipru (15,6%) si Bulgaria (15%). Urmeaza in ordine Grecia, Croatia, Romania.

Citeste si:
Romania, cea mai mare scadere din UE a cheltuielilor de transport
Romanii, campioni in UE la...

NEET

Foto: Captura ec.europa.eu

Citeste si: Tineri cu viitor incert: nu muncesc si nu invata. Romania, la coada clasamentului

Citeste si:
Romanii au mai putine probleme decat italienii in a-si incalzi casa
Eurostat: Romanii au mai...
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tineri care nu viseaza la niciun viitor: statistici in Romania