Interviul de angajare este un proces dificil nu doar pentru cei care isi cauta un loc de munca, dar si pentru recrutori. Atunci cand se afla fata in fata cu candidatii, managerii stiu ca stau de vorba cu cei mai calificati oameni, care si-au dovedit abilitatile si calitatile de-a lungul unui proces de selectie. Totul arata foarte bine pe hartie, insa felul in care candidatii se prezinta si raspund intrebarilor managerilor ramane determinant in luarea unei decizii finale.

Interviul fata in fata cu un candidat ii poate furniza angajatorului o multime de informatii pretioase legate de viitorul angajat, de la tipul de personalitate pana la motivele pentru care isi doreste un rol in companie. Chiar daca multi candidati vin la interviul de angajare cu raspunsurile pregatite, unii dintre ei pot impresiona prin raspunsurile pe care le dau recrutorilor, ceea ce le poate asigura locul de munca.

Cinci antreprenori, care au experienta interviurilor de angajare, au povestit care au fost raspunsurile care i-au impresionat cel mai mult si care i-au convins ca au in fata cel mai bun candidat pentru job.

"Iata dovezile"

Toti candidatii vor sa se prezinte cat de bine pot in fata viitorului angajator, insa dintr-o multime de motive ajung sa dea raspunsuri vagi sau standard. Kristin Marquet, antreprenor, a fost impresionata de felul in care s-a prezentat la interviul de angajare una dintre candidate, potrivit inc.com.

"Pentru fiecare proiect la care a lucrat, candidata a vorbit si despre rezultatele pe care le-a obtinut, ceea ce m-a ajutat sa imi fac o imagine foarte clara despre experienta sa profesionala. A fost prima oara in 12 ani de cand fac recrutari cand am intalnit o persoana sincera, care nu a exagerat cu nimic atunci cand a vorbit despre educatie si cariera ei", a declarat Kristin Marquet.

Citeste si: Meseriile viitorului. 7 joburi care nu vor disparea

"Vreau sa aduc valoare companiei"

Un alt antreprenor a intrebat candidatul de ce isi doreste neaparat un rol in compania sa si nu in alta.

"Mi-a spus ca isi doreste sa aduca valoare companiei. Este un raspuns clasic, insa m-a impresionat, pentru ca pana la urma asta de dorim de la angajatii nostri. Vrem sa cream valoare clientilor nostri, dar si in interiorul companiei noastre. Nu are rost sa mai spun ca persoana respectiva a primit jobul pentru care aplicase", a marturisit Joel Mathew.

"Nu sunt de acord"

E nevoie de mult curaj din partea unui candidat sa ii spuna angajatorului ca nu este de acord cu el. Insa in unele situatii, candidatii cu o asemenea atitudine pot avea de castigat.

Foto: Shutterstock.com

"In timpul unui interviu, o candidata mi-a spus ca afacerea mea poate deveni mai buna daca ii permit sa imi spuna de fiecare data cand nu este de acord cu deciziile mele. Mi-a explicat ca un angajat care spune ce ii trece prin minte, chiar daca asta nu ii convine angajatorului, este mult mai pretios intr-o companie decat unul care este doar un executant si care nu da niciodata feedback", a declarat Stanley Meytin, antreprenor.

"As vrea sa vorbim despre valorile companiei"

Este foarte important pentru un angajator sa gaseasca oameni care sa le imbratiseze cultura organizationala. Tocmai de aceea, Beck Bamberger, antreprenor, a apreciat foarte mult atunci cand o candidata i-a cerut sa ii vorbeasca despre valorile companiei.

"In momentul cand mi-a cerut sa vorbesc despre compania mea, am stiut imediat ca am in fata candidatul pe care il cautam. Asta imi spunea despre ea ca s-a documentat inainte de a venit la interviu si ca avea informatii despre companie si despre valorile pe care le promovam. Iar daca ne-a ales pe noi, inseamna ca impartasim acelesi valori", a marturisit antreprenorul.

"Nu stiu, dar..."

Niciun recrutor nu se asteapta de la candidatul pe care il are in fata sa cunoasca raspunsurile la toate intrebarile. Din contra, un candidat sincer este de preferat unuia care vrea sa para altceva decat este in realitate.

"Am fost foarte impresionat de un candidat care nu a incercat sa se prefaca atunci cand nu a stiut raspunsul la intrebarea mea. Mi-a placut facut ca a recunoscut ca nu stie raspunsul, insa a stat putin, s-a gandit si mi-a oferit o posibila solutie", a declarat Vik Patel, antreprenor.

Citeste si: 5 lucruri pe care sa nu le spui niciodata atunci cand negociezi salariul

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri